Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός
Ελληνικά χρυσά κοσμήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιοτήτων που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο, υποστήριξε ο έμπορος τέχνης Ιτάι Γκρέιντελ, που πρώτος διαπίστωσε τις κλοπές στο λονδρέζικο ίδρυμα και ενημέρωσε τη διεύθυνσή του.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν επιβεβαίωσε πως περίπου 2.000 αντικείμενα πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το ίδρυμα, αν και κάποια έχουν αρχίσει να ανακτώνται.
Ο Βρετανοδανός κ. Γκρέιντελ, που ειδικεύεται σε ρωμαϊκά κοσμήματα και εντόπισε κλοπιμαία από το Βρετανικό Μουσείο να πωλούνται στο eBay, δήλωσε στον Guardian: «Ανακάλυψαν επίσης (στο Βρετανικό Μουσείο) ελληνικά χρυσά κοσμήματα που έλειπαν ή είχαν καταστραφεί, είχαν κοπεί σε κομμάτια με ψαλίδι ή πένσα ή είχαν διαλυθεί με σφυρί ή είχε αφαιρεθεί ο χρυσός. Αυτά χάθηκαν για πάντα».
Είπε επίσης πως έχει ενημερωθεί ότι το προσωπικό του μουσείου ανακάλυψε πως σχεδόν μια ολόκληρη συλλογή 942 πετραδιών που δεν είχε καταγραφεί με λεπτομέρεια έχει χαθεί. «Αν δεν μπορούν να τα ταυτοποιήσουν, τότε πώς μπορούν να επιστραφούν στο μουσείο;» διερωτήθηκε ο Δανός ειδικός σε ρωμαϊκές αρχαιότητες.
Ο Έλληνας ειδικός στην αναγνώριση κλεμμένων αρχαιοτήτων Χρήστος Τσιρογιάννης, κάτοχος σχετικής έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είπε ότι υποπτεύεται πως το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει προσδιορίσει την ποσότητα των κλεμμένων αντικειμένων και ποια είναι αυτά είτε διότι έχει ελλιπή στοιχεία είτε διότι ορισμένα δεν τα είχε καταγράψει ποτέ.
«Αυτό εξαλείφει την πιθανότητα να αναγνωριστούν και να διεκδικηθεί η επιστροφή τους», πρόσθεσε ο κ. Τσιρογιάννης.
Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.