Rachel Zegler: Η νέα «Χιονάτη» έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ο διαδικτυακός πανικός κάτι μας θυμίζει…
Η Disney ετοιμάζει ακόμη ένα φιλόδοξο live-action remake – αυτή τη φορά για το αγαπημένο παιδικό παραμύθι «Χιονάτη» με πρωταγωνίστρια την Rachel Zegler. Η “νέα Χιονάτη” έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο TikTok – την οποία είμαστε εδώ να εξηγήσουμε.
Η επερχόμενη live-action ταινία της Disney με τίτλο «Snow White» (Χιονάτη) έχει ήδη προκαλέσει αναταραχές πριν καν δούμε το πρώτο τρέιλερ.
Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2024 και θεωρείται remake της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1937 με τίτλο «Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι». Σκηνοθέτης είναι ο Marc Webb των ταινιών «500 Days of Summer» και «The Amazing Spider-Man» και σεναριογράφοι η Greta Gerwig της «Barbie» και η Erin Cressida Wilson. Τον ομώνυμο ρόλο έχει αναλάβει η Rachel Zegler, γνωστή από την ταινία «West Side Story» του Steven Spielberg, και η Gal Gadot, γνωστή μέσα από τον ρόλο της Wonder Woman στις ταινίες της DC, θα ενσαρκώσει την Κακιά Βασίλισσα.
Τι είναι αυτό που έχει συμβεί κι έχει προκαλέσει έναν διαδικτυακό πανικό με βέλη τόσο προς την Disney όσο και προς την πρωταγωνίστρια Rachel Zegler; Οι ακραίες αντιδράσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για όσες ταινίες έχει αποφασίσει η Disney να ξαναγυρίσει τα τελευταία χρόνια σε live-action μορφή. Ακολουθεί μια αναλυτική αναδρομή σε όσα συνέβησαν αναφορικά με την νέα ταινία «Χιονάτη» – που μας θυμίζουν καταστάσεις που είχαμε ζήσει και με προηγούμενες επανεκδόσεις κλασικών ταινιών της Disney.
Η επιλογή της Rachel Zegler στον ρόλο της ΧιονάτηςΗ Rachel Zegler βρέθηκε στο στόχαστρο ρατσιστικών σχολίων όταν κατακρίθηκε η επιλογή του να παίξει μία Λατίνα την Χιονάτη που έχει δέρμα «λευκό σαν χιόνι». Η Zegler έχοντας καταγωγή από την Κολομβία και την Πολωνία, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι «η Χιονάτη είναι μεγάλη υπόθεση στις ισπανόφωνες χώρες» και πως νιώθει περήφανη που παίζει μια «Λατίνα πριγκίπισσα».
Έπειτα ανέβασε στο X (το παλιό Twitter), μια δημοσίευση με φωτογραφίες της ως παιδί ντυμένη διάφορες πριγκίπισσες της Disney με τη λεζάντα «Εξαιρετικά ευγνώμων για την αγάπη που νιώθω από όσους με υπερασπίζονται στο διαδίκτυο αλλά σας παρακαλώ μην αναφέρετε το όνομά μου σε παράλογες συζητήσεις σχετικά με το κάστινγκ μου. Ειλικρινά δεν θέλω να το βλέπω. Οπότε σας αφήνω αυτές τις φωτογραφίες. Ελπίζω κάθε παιδί να ξέρει ότι μπορεί να είναι μια πριγκίπισσα ό,τι κι αν γίνει».
Η απουσία των εφτά νάνωνextremely appreciative of the love i feel from those defending me online, but please don’t tag me in the nonsensical discourse about my casting.
i really, truly do not want to see it.
so i leave you w these photos! i hope every child knows they can be a princess no matter what pic.twitter.com/AU5PjJutK5
— rachel zegler (she/her/hers) (@rachelzegler) July 15, 2023
Όπως φαίνεται κι από τον τίτλο της νέας ταινίας, λείπουν οι εφτά νάνοι, κομβικοί χαρακτήρες στην κλασική ιστορία της Χιονάτης. Το αν και κατά πόσο είναι σωστό να συμπεριληφθούν στο remake φαίνεται πως απασχόλησε αρκετά την Disney, η οποία είναι εμφανές πως καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να φέρει τις κλασικές ιστορίες στο σήμερα χωρίς να αναπαράγει παλιά στερεότυπα και χωρίς να θίξει καμία ομάδα. Στόχος της μάλιστα είναι η συμπεριληπτικότητα!
Ο γνωστός ηθοποιός του «Game of Thrones» Peter Dinklage σχολίασε αρνητικά το επερχόμενο remake αποκαλώντας το ως μια «οπισθοδρομική ιστορία για εφτά νάνους που ζουν μαζί σε μια σπηλιά». Ως απάντηση σε αυτό το σχόλιο, η Disney τοποθετήθηκε ως εξής «Προκειμένου να αποφευχθεί η ενίσχυση στερεοτύπων από την αυθεντική ταινία κινουμένων σχεδίων, εμείς λαμβάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση με αυτούς τους εφτά χαρακτήρες και συμβουλευόμαστε μέλη της κοινότητας των νάνων».
Οι πληροφορίες που έχουμε έως τώρα είναι πως μόνο ένας εκ των εφτά χαρακτήρων θα είναι νάνος. Βέβαια, παρά την αμφιλεγόμενη διατήρηση των εφτά νάνων ως έχουν στην κλασική ιστορία, εξίσου αμφιλεγόμενο φάνηκε πως είναι και το να μη τους κρατήσουν. Πολλοί ηθοποιοί της κοινότητας των νάνων διαφώνησαν με τον Dinklage, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο χάνουν πιθανούς ρόλους που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν στην βιομηχανία. Για παράδειγμα, η ηθοποιός Katrina Kemp δήλωσε ότι το θεωρεί «μια χαμένη ευκαιρία το να κάνεις μια ταινία με εφτά μικρούς ανθρώπους όπου είχαν πράγματι συγκεκριμένους χαρακτήρες. Θα υπήρχαν άνθρωποι που μετά χαράς θα έπαιρναν αυτούς τους ρόλους». Ακόμη, η δημοσιογράφος Megyn Kelly σχολίασε στο κανάλι της στο YouTube πως η ταινία έχει «φυλετικοποιηθεί για να τσεκάρει κάθε κουτάκι που μπορεί, εκτός από όλα τα κουτάκια με τους νάνους γιατί είναι προσβλητικά- υποθέτω μπορείς να έχεις μόνο έναν νάνο, αυτό δεν είναι προσβλητικό».
Κι αν δεν υπάρχει ήδη αρκετό δράμα γύρω από την ταινία, προστέθηκαν και κάποια περσινά βίντεο που έκαναν την επανεμφάνισή τους στο Tik Tok από διάφορες συνεντεύξεις της Κολομβιανής πρωταγωνίστριας στα πλαίσια προώθησης της ταινίας. Σε ένα εξ αυτών λέει: «Εννοώ ότι δεν είναι πια 1937. Γράψαμε σίγουρα μια Χιονάτη που δεν πρόκειται να σωθεί από τον πρίγκιπα και δεν θα ονειρεύεται την αληθινή αγάπη» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ονειρεύεται να γίνει η ηγέτης που ξέρει ότι μπορεί να γίνει». Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως όταν ήταν μικρή, είδε μόνο μια φορά την κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων και της φάνηκε τρομακτική με αποτέλεσμα να μην την ξαναδεί. Επίσης, χαρακτήρισε και το κομμάτι της ιστορίας με το φιλί του πρίγκιπα ως περίεργο και πως ο πρίγκιπας ήταν ουσιαστικά ένας περίεργος που την παρακολουθούσε και δεν σκοπεύουν να το αναπαράξουν.
@chrissyclark_ Rachel Zegler hating on Snow White is not what women want #politicalgirl #Politics #america #liberal #conservative #commentary #culture #News #Underreported #ChrissyClark #shorts #reaction #comedy #rachelzegler #snowwhite ♬ original sound – Chrissy Clark
Όλες αυτές οι δηλώσεις, έφεραν ένα κύμα αντιδράσεων και μίσους προς την Rachel Zegler. Πολλοί σχολίασαν το γιατί να παίξει την Χιονάτη ενώ “μισεί” την κλασική ταινία κι έπειτα έγιναν χαρακτηρισμοί και για «ψευδό-φεμινισμό» σχετικά με την δήλωση για την Χιονάτη ως ηγέτη. Μάλιστα, πολλοί χρήστες της πλατφόρμας τόνισαν πως δεν θέλουν όλες οι γυναίκες να γίνουν ηγέτες αλλά θέλουν όντως να βρουν τον αληθινό έρωτα και να τις σώσει ένας πρίγκιπας χωρίς αυτό να είναι κακό και κατακριτέο. Η κριτική εναντίον της έφτασε στο σημείο ακόμη και να θίξει την «αδυναμία» της να προωθήσει ικανοποιητικά την ίδια της τη δουλειά.
Φυσικά, υπήρξαν κι αυτοί που υπερασπίστηκαν την ηθοποιό και εναντιώθηκαν στο άνευ προηγουμένου μίσος που ξέσπασε εναντίον της. Τόνισαν πως οι δηλώσεις ενέχουν και το στοιχείο του χιούμορ, αλλά και πως δεν είπε κάτι τόσο τραγικό, όσο η αντίδραση που προκάλεσε.
Πολλές ταινίες χαρακτηρίζονται ως «woke» – όρος που αφορά την επαγρύπνηση για φυλετικές και άλλες διακρίσεις – με τον όρο να έχει λάβει αρνητική χροιά, όπως η «Barbie» ως “υπερβολικά φεμινιστική” και «κατά των ανδρών» και τα νέα live-action της Disney, όπως η «Χιονάτη» και η «Μικρή Γοργόνα»δεν έχουν γλιτώσει, με πολλούς να τις αποκαλούν “υπερβολικά συμπεριληπτικές”. Λογαριασμοί σε διάφορες online πλατφόρμες με δεξιά πολιτική κατεύθυνση δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους με τις επιλογές που γίνονται στο κάστινγκ των ηθοποιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται ακόμη περισσότερα ρατσιστικά σχόλια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σχετικά με την πλοκή ο γιος του δημιουργού της Χιονάτης του 1937 και παλιός σχεδιαστής της Disney, David Hand, σχολίασε πως «Αλλάζουν τις ιστορίες, αλλάζουν τη διαδικασία σκέψης γύρω από τους χαρακτήρες, δεν είναι πια οι αυθεντικές ιστορίες. Φτιάχνουν νέα woke πράγματα και απλώς δεν είμαι μέσα για τίποτα από αυτά». Επίσης, τόνισε πως ο πατέρας του αλλά και ο Walt Disney θα ήταν πολύ αναστατωμένοι εάν μάθαιναν για αυτό το remake.
Είναι εμφανές πως η πλοκή της κλασικής Χιονάτης θα μετατραπεί, είτε κάποιος θεωρεί τη νέα απόπειρα ως… «woke», είτε όχι. Η Rachel Zegler τόνισε πως κάποια πράγματα της αρχικής ιστορίας είναι προβληματικά στο σήμερα και μπορούν να αλλάξουν χωρίς να έχει άδικο. Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να θέλει μια γυναίκα να βρει τον αληθινό έρωτα και όχι να γίνει ηγέτης. Αλλά το φιλί του πρίγκιπα σε μια αναίσθητη κοπέλα, σε live-action μορφή, μπορεί σίγουρα και να αποφευχθεί…
Τα live-action remake της Disney ξεπερνούν τα 20 και ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του 1990 με ορισμένα να θεωρούνται πια κλασικά, όπως το «101 Dalmatians» του 1996. Από τότε και ειδικά τα τελευταία χρόνια, η Disney έχει δεχτεί βέβαια και μερικά αρνητικά σχόλια για τον τρόπο που χειρίστηκε διάφορα ζητήματα.
Aladdin (2019) του Guy RitchieΟ «Aladdin» εισέπραξε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έγινε το τρίτο πιο επιτυχημένο remake της Disney. Έλαβε θετικές κριτικές για τις ερμηνείες των Will Smith, Mena Massoud και Naomi Scott, για την μουσική και για τα κοστούμια αλλά και αρνητικές κριτικές για τη σκηνοθεσία και την χρήση των CGI. Τα αμφιλεγόμενα ζητήματα που προέκυψαν σχετίζονται με την είδηση που έγινε γνωστή το 2018 ότι κάποιοι βοηθητικοί ηθοποιοί είχαν βαφτεί με καφέ make-up για να «ενσωματωθούν». Η παραγωγή κατακρίθηκε που δεν προσέλαβε ανθρώπους Νότιας ή Βορειοαφρικανικής καταγωγής. Η απάντηση της Disney είχε ως εξής: «Η διαφορετικότητα του καστ και το υπόβαθρο των καλλιτεχνών ήταν προαπαιτούμενο και μόνο σε παραδείγματα μετρημένα στα δάχτυλα, όταν υπήρχε λόγος ειδικών δεξιοτήτων, ασφάλειας και ελέγχου (ειδικά εφέ, εκτέλεση κάποιου stunt ή διαχείριση ζώων), μόνο τότε τα μέλη χρειάστηκε να βαφτούν για να ενσωματωθούν».
Mulan (2020) της Niki CaroΗ «Mulan» δεν πέτυχε εισπρακτικά λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας της στις αίθουσες μετά την πανδημία, βγάζοντας μόλις 69,9 εκατομμύρια δολάρια με ένα μπάτζετ 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι κριτικοί ανταποκρίθηκαν θετικά στην ταινία, δίνοντας μάλιστα εύσημα για τις σκηνές μάχης, τα κοστούμια και τις ερμηνείες. Δεν έλαβε, ωστόσο, εξίσου ενθαρρυντικά σχόλια από κριτικούς της Κίνας, οι οποίοι βρήκαν τους χαρακτήρες χωρίς βάθος, την πλοκή αδιάφορη και πολλές πολιτισμικές ανακρίβειες σχετικά με την κουλτούρα τους ενώ έγινε λόγος και για αναπαραγωγή στερεοτύπων ως προς την αναπαράσταση των Κινέζων στην Δύση. Επιπλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα προέκυψαν και από την επιλογή του Xinjiang για γυρίσματα, ένα μέρος στην Κίνα όπου γίνεται κακομεταχείριση ανθρώπων ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αφαίρεση του Captain Li Shang, του χαρακτήρα που ερωτεύεται η Mulan, λόγω του MeToo Κινήματος, έφερε εξίσου αντιδράσεις τόσο από θαυμαστές της κλασικής ταινίας, όσο κι από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτήρας θεωρείται bisexual είδωλο για την κοινότητα. Ακόμη, κατακρίθηκε και η μεγάλη έλλειψη Ασιατών ή Κινέζων από το συνεργείο και ειδικά των σημαντικών θέσεων όπως του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου ή του ενδυματολόγου.
Η «Μικρή Γοργόνα» εισέπραξε 568 εκατομμύρια δολάρια με μπάτζετ 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην πολύ πρόσφατη κυκλοφορία της. Οι κριτικές ήταν ανάμεικτες, με θετικά σχόλια για τις ερμηνείες και τα τραγούδια αλλά αρνητικά για την χρήση των ειδικών εφέ. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Halle Bailey έπεσε θύμα ρατσιστικών επιθέσεων διαδικτυακά καθώς ως Αφροαμερικανή θεωρήθηκε ακατάλληλη για τον ρόλο της γοργόνας Άριελ που είχε λευκό δέρμα στην κλασική ιστορία. Η περίπτωση είναι παρόμοια με αυτή της Rachel Zegler και ξέσπασε τέτοιος ιντερνετικός χαμός που δημιουργήθηκε μέχρι και το hashtag #NotMyAriel.