“Ο Πικάσο ήταν ο Πικάσο”: Ο εγγονός του διάσημου ζωγράφου υπερασπίζεται τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες
Ο εγγονός του Πικάσο υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του διάσημου παππού του απέναντι στις γυναίκες, δηλώνοντας ότι καμία από τις συντρόφους του δεν αναγκάστηκε να κάνει κάτι που δεν ήθελε.
Ο εγγονός του Πικάσο και της συντρόφου και μούσας του, Marie-Thérèse Walter, υπερασπίζεται τον διάσημο ζωγράφο, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του – μία σημαντική επέτειο που έχει εμπνεύσει μια σειρά εκθέσεων σε όλο τον κόσμο.
Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ένας διαβόητος “γυναικάς”, γνωστός για το ότι δεν φερόταν σωστά στις ερωμένες του και τις ενθάρρυνε ακόμη και να… παλεύουν μεταξύ τους. Ωστόσο, ο εγγονός του καλλιτέχνη, Olivier Widmaier Picasso, υποστήριξε ότι αυτές οι γυναίκες γνώριζαν σε τι έμπλεκαν και ότι ορισμένες από τις συντρόφους του, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του, “απολάμβαναν” την ένταση της σχέσης τους μαζί του.
Η κληρονομιά του Picasso αποτελεί αντικείμενο μελέτης εδώ και χρόνια. Το 2023, που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από τον θάνατο του, έχει γίνει αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων σχετικά με τον τρόπο που συζητείται το έργο του. Περισσότερες από 40 εκθέσεις διοργανώνονται σε όλη την Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες στο πλαίσιο του “Picasso Celebration 1973-2023”, ενός ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων που διοργανώνεται από τη γαλλική και την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Widmaeir Picasso, τηλεοπτικός παραγωγός, δήλωσε στο περιοδικό Observer ότι η γιαγιά του Marie-Thérèse Walter – η οποία εμφανίζεται σε πολλά έργα του Picasso – περιέγραφε τον καλλιτέχνη ως “υπέροχα απαίσιο” και αναπολούσε με αγάπη τον ενθουσιασμό που ένιωθε όταν ήταν μαζί του. Ο Picasso ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώην μπαλαρίνα Olga Khokhlova όταν εντόπισε τη Walter, τότε μόλις 17 ετών, έξω από το Galeries Lafayette στο Παρίσι, το 1927. Ξεμυαλισμένη από τον Πικάσο, που ήταν 28 χρόνια μεγαλύτερός της, το μοντέλο έγινε μούσα αλλά και ερωμένη του, μέχρι που εγκατέλειψε εκείνη (και την κόρη τους, Maya) για τη σουρεαλίστρια φωτογράφο και ζωγράφο Dora Maar.
“Ο παππούς μου είχε ερωτικές ιστορίες με την κάθε γυναίκα, κανείς δεν εξαναγκάστηκε να κάνει τίποτα“, δήλωσε ο Widmaier Picasso, γιος της Maya.
“Ο Pablo Picasso είναι ο Pablo Picasso. Δεν είναι ένα συνηθισμένο άτομο και η γιαγιά μου ήξερε ότι ήταν παντρεμένος όταν τη γνώρισε. Ήξερε ότι είχε δεσμό με την Dora Maar, αμέσως μετά τη γέννηση της Maya. Όταν η Dora Maar μπαίνει στη ζωή του Pablo Picasso, και γνωρίζει καλά ότι αυτός μόλις απέκτησε παιδί, ότι έχει μια δεύτερη ζωή με τη Marie-Thérèse και ότι δεν θα παραμείνει για πάντα το νούμερο τρία για εκείνον“.
“Οι εξαίρετοι άνθρωποι δεν είναι εύκολοι. Πρέπει να αποδεχθείτε ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα από εσάς. Είναι πιο απαιτητικοί και νομίζω ότι ο Pablo ήταν απαιτητικός“, πρόσθεσε.
Όταν η Walter άρχισε να ζηλεύει τη Maar, ο Picasso είπε στο δίδυμο ότι θα έπρεπε να παλέψουν για την αγάπη του ενώ εκείνος ζωγράφιζε, και φέρεται να περιέγραψε τον καβγά που ακολούθησε ως μία από τις “ωραιότερες αναμνήσεις του“. Όταν εγκατέλειψε τη Maar για τη Francoise Gilot (που έμεινε στην ιστορία ως η μόνη γυναίκα που τον εγκατέλειψε), η Maar υπέστη νευρικό κλονισμό και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε εβδομαδιαία θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Η Walter αυτοκτόνησε το 1977, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Picasso, όταν ήταν 68 ετών.
Ο Widmaier Picasso, ο οποίος εμφανίζεται στην επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, “Picasso: The Beauty and the Beast”, που θα προβληθεί αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε ότι είναι “πάντα δύσκολο να κρίνεις” το παρελθόν κάποιου σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.
“Δεν είναι πολύ γενναίο να επιτεθείς σε ανθρώπους που πέθαναν πριν από 50 χρόνια, πριν από έναν αιώνα, πριν από δύο αιώνες“, είπε.
Εκπρόσωποι τόσο της ισπανικής όσο και της γαλλικής κυβέρνησης φάνηκαν να έχουν πλήρη επίγνωση των πιθανών αντιδράσεων απέναντι σε ένα ολόκληρο έτος εκθέσεων για τον εορτασμό του έργου του Picasso, αναφερόμενοι στην αμφιλεγόμενη προσωπική του ζωή κατά τη διάρκεια μιας εναρκτήριας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης το περασμένο φθινόπωρο.
“Αν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που καθόρισε τον 20ό αιώνα, που τον αντιπροσωπεύει με όλη τη σκληρότητα, τη βία, το πάθος, τις υπερβολές και τις αντιφάσεις του, αυτός είναι αναμφίβολα ο Pablo Picasso“, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, Miquel Iceta.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Rima Abdul Malak, δήλωσε: “Ας μην κρύψουμε το πρόσωπό μας. Σήμερα υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από την υποδοχή του έργου του Picasso, ιδίως από τη σχέση του με τις γυναίκες. Για να οδηγήσουμε τις νεότερες γενιές προς την τέχνη του, πρέπει να τους δώσουμε τα κλειδιά για την κατανόηση του έργου [και] της ζωής του και να ανοίξουμε χώρους συνδιαλλαγής”.