MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βρετανικό Μουσείο: Ανακτήθηκαν ορισμένα από τα 2.000 κλεμμένα αντικείμενα, σύμφωνα με BBC

Σε συνέντευξη του στο BBC Radio 4 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ισχυρίστηκε πως ορισμένα από τα 2.000 «κλεμμένα» αντικείμενα της συλλογής έχουν ανακτηθεί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Βρετανικό Μουσείο, Photo by Tamara Menzi on Unsplash
Monopoli Team

Το Βρετανικό Μουσείο ανέκτησε ορισμένα από τα 2.000 αντικείμενα τα οποία και εκλάπησαν από τη συλλογή του, ωστόσο αντιμετωπίζει πρόσθετες εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό εκθεμάτων.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Τζορτζ Όσμπορν, παραδέχθηκε ότι η φήμη του μουσείου έχει υποστεί «ζημιά» εξαιτίας του σκανδάλου, προσθέτοντας πως «περίπου 2.000» από τα εξαφανισμένα, κλεμμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα της συλλογής αναζητούνται, ενώ κάποια από αυτά έχουν ανακτηθεί.

«Μέλη της κοινότητας των αρχαιοκάπηλων συνεργάζονται ενεργά μαζί μας», δήλωσε ο Osborne κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC Radio 4. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι οι «έντιμοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν ορισμένα από τα «χαμένα» χρυσά κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους και γυάλινα δημιουργήματα.

«Θεωρούμε ότι υπήρξαμε θύματα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά έπρεπε να είχα γίνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», δήλωσε ο Όσμπορν, ο οποίος διορίστηκε Πρόεδρος του μουσείου τον Ιούνιο του 2021.

Τα ζητήματα ασφαλείας του Μουσείου

Ένα κρίσιμο ζήτημα που προέκυψε κατά τις προσπάθειες ανάκτησης είναι το πόσα αντικείμενα δεν είχαν «καταγραφεί και καταχωρηθεί σωστά», με τον Osborne να υπογραμμίζει ότι «αν κάποιος γνώριζε ποια αντικείμενα δεν είχαν καταγραφεί, αποκτούσε μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά την αρπαγή τους».

«Σίγουρα ήταν επιζήμιο για τη φήμη του Βρετανικού Μουσείου, αυτό είναι το προφανές, και γι’ αυτό ζητώ συγγνώμη εκ μέρους τους», δήλωσε ο Όσμπορν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βελτιωθεί η ασφάλεια του μουσείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Λίνα Μενδώνη για την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο: “Ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός”12.09.2018

Το χρονικό μετά την κλοπή

Η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα σοκαρίστηκε από τα δημοσιεύματα που περιγράφουν λεπτομερώς την έκταση της απώλειας που υπέστη το Βρετανικό Μουσείο, με κάποιους ειδικούς να τη χαρακτηρίζουν «τη χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία». Η πρώτη ανακοίνωση του Μουσείου στις 16 Αυγούστου ανέφερε ότι τα εξαφανισμένα και κλαπέντα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς. Κανένα από αυτά δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι διεξαγόταν ανεξάρτητη επανεξέταση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν έτοιμο να αναλάβει νομική δράση κατά του πρώην μέλους του προσωπικού του. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πόσα αντικείμενα αναζητούνται και δεν κατονόμασε τον υπάλληλο που απολύθηκε.

Αμέσως μετά, δημοσιεύματα από διάφορα μέσα αναγνώρισαν γρήγορα το απολυμένο άτομο ως τον βετεράνο επιμελητή ελληνικών αρχαιοτήτων Peter Higgs, σημειώνοντας ότι είχαν κλαπεί έως και 2.000 αντικείμενα και ότι ένα από αυτά, αξίας 64.000 δολαρίων, είχε «βγει» στο eBay για μόλις 51 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒρετανικό Μουσείο: Κλεμμένο αντικείμενο αξίας 64.000 δολαρίων προσφέρθηκε στο eBay για… 51 δολάρια12.09.2018

Τα προειδοποιητικά email

Ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Osborne και του διευθυντή του μουσείου Hartwig Fischer, έλαβαν επίσης λεπτομερέστατα e-mail από τον Ολλανδό έμπορο έργων τέχνης Ittai Gradel που προειδοποιούσε για τις κλοπές ήδη από το 2021.

Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων, ο διευθυντής του μουσείου Hartwig Fischer ανακοίνωσε την παραίτηση του στις 25 Αυγούστου. Πρωτύτερα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από τη θέση του το 2024.

Αρκετά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής διευθυντής Jonathan Williams βρισκόταν, επίσης, σε συνεχή επικοινωνία με τον Gradel το 2021 καταλήγοντας ο ίδιος στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί ήταν «εντελώς αβάσιμοι».

Στις 25 Αυγούστου, το Μουσείο ανακοίνωσε επίσης ότι ο Γουίλιαμς συμφώνησε να «αποχωρήσει οικειοθελώς από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές».

Ο Osborne δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Gradel τον Φεβρουάριο του 2021. Αλλά όταν ρωτήθηκε γιατί τα email του Gradel δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ο Osborne απάντησε πως ήταν “πιθανό” το Ανώτερο Προσωπικό του Μουσείου «να μην πίστεψε ότι κάποιος εκ των έσω» έκλεβε αντικείμενα.

Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών

Η έκταση των κλοπών και τα ερωτήματα σχετικά με τα μακροπρόθεσμα ζητήματα ασφάλειας του Μουσείου ώθησαν επίσης αξιωματούχους από την Ελλάδα και τη Νιγηρία να ενισχύσουν τις εκκλήσεις τους για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα και της μεγάλης συλλογής Μπενίν Μπρονζέ.

Η Global Times, μια κινεζική καθημερινή κρατική εφημερίδα δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο στο οποίο ζητά επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο «να επιστρέψει δωρεάν στην Κίνα όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω αθέμιτων διαύλων και να αποφύγει να υιοθετήσει μια αντιδραστική και επιπόλαιη στάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFinancial Times για Γλυπτά του Παρθενώνα: Αισιόδοξος ο Όσμπορντ για συμφωνία με την Ελλάδα12.09.2018

Οι Global Times σημειώνουν ότι ενώ η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου διαθέτει 23.000 κινεζικά κειμήλια, με περίπου 2.000 από αυτά να εκτίθενται μακροπρόθεσμα, 1,5 εκατομμύριο κινεζικά έργα τέχνης και αντικείμενα λεηλατήθηκαν από τα βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Οπίου το 1860. Τα αντικείμενα αυτά πωλήθηκαν τελικά σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: ArtNews

Περισσότερα από Εικαστικά