MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μαίρη Σέλλεϋ: Η συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην λογοτεχνία τρόμου

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μαίρη Σέλλεϋ, η συγγραφέας που δημιούργησε το τέρας του Φρανκενστάιν και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εμπνέει τις γυναίκες, που βρίσκονται στην κορυφή της λογοτεχνίας τρόμου και μυστηρίου, ακολουθώντας την πορεία της.

Μαίρη Σέλλεϋ
Μαίρη Σέλλεϋ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Σαν σήμερα το 1851 γεννήθηκε η Μαίρη Σέλλεϋ, η συγγραφέας που πριν προλάβει να κλείσει τα 19 της χρόνια, χάρισε στον κόσμο του βιβλίου ένα πραγματικά αριστουργηματικό ήρωα, το τέρας του Φρανκενστάιν. Ρομαντική, ανεξάρτητη και ελεύθερη ως προς το πνεύμα και τον ερωτισμό, η Μαίρη Σέλλεϋ έζησε μια περιπετειώδη ζωή, με πολλά γεγονότα που συντέλεσαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της γραφής της.

Πατέρας της ήταν ο Γουίλιαμ Γκόντγουιν, φιλόσοφος και από τους πρώτους αναρχικούς και είχε την τύχη μητέρα της να είναι η Μαίρη Γούλστονκραφτ, η οποία έγραψε ένα από τα πρώτα φεμινιστικά εγχειρίδια, τη Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας. Η ζωή της μητέρας της ήταν σύντομη, καθώς πέθανε από αιμορραγία, λίγες ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης της, στερώντας έτσι στη Μαίρη την ευκαιρία να ζήσει με την δυναμική και ταλαντούχα μητέρα της, αλλά όχι και τα γονίδια του ταλέντου.

Στην ζωή της, η Μαίρη μεγάλωνε με διαφορετικούς κανόνες, από τις υπόλοιπες νεαρές κοπέλες της εποχής. Ο πατέρας της, ως γνήσιος ριζοσπαστικός χαρακτήρας, δεν θα μπορούσε να την αναγκάσει να αναλώνεται σε καθωσπρεπισμούς. Η μόρφωσή της, καθώς και οι ελευθερίες που της προσφέρονταν, δεν μπορούσαν να συγκριθούν με εκείνες των άλλων γυναικών και με τους κανόνες της εποχής, που ήθελαν τις γυναίκες περιορισμένες στο σπίτι.

Τα νεανικά της χρόνια

Το 1801, η Μαίρη αναγκάστηκε να μεγαλώσει με την μητριά της, Μαίρη-Τζέιν Κλέρμοντ, με την οποία οι σχέσεις τους ήταν παγερές. Η νέα σύζυγος του πατέρα της, της είχε απαγορεύσει το σχολείο, γεγονός όμως που δεν εμπόδισε την Μαίρη να λάβει μόρφωση, από τα χιλιάδες βιβλία στην βιβλιοθήκη του σπιτιού τους.

Μαίρη Σέλλεϋ, προσωπογραφία του Ρίτσαρντ Ρόθγουελ. Photo credit: Wikimedia Commons

Μαίρη Σέλλεϋ, προσωπογραφία του Ρίτσαρντ Ρόθγουελ. Photo credit: Wikimedia Commons

Το γράψιμο της πρόσφερε μία από τις καλύτερες διεξόδους, και οι ιστορίες που δημιουργούσε έδειχναν πραγματικό ταλέντο. Σε ηλικία μόλις δέκα ετών, δημοσίευσε το πρώτο της ποίημα, από την εκδοτική εταιρία που συνεργαζόταν ο πατέρας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί το Hollywood παρουσιάζει τους serial killers σαν cool μυστηριώδεις τύπους;12.09.2018

Το κεφάλαιο Πέρσι Σέλλεϋ

Στους κύκλους του πατέρα της γνωρίζει τον πνευματώδη και ρομαντικό ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ. Αριστοκρατικής καταγωγής αλλά αρκετά φιλάνθρωπος και αντίθετος με τις απόψεις της αριστοκρατίας, αποκληρώνεται από τους γονείς του. Με την Μαίρη, ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Της προτείνει να ταξιδέψουν μαζί στην Αγγλία και αυτή δέχεται με χαρά και τυφλωμένη από τον έρωτα. Το γεγονός όμως, πως ο Πέρσι ήταν παντρεμένος και η γυναίκα του έγκυος, εξόργισε τον πατέρα της Μαίρης, ο οποίος δεν τους ξανά μίλησε ποτέ.

Η οικονομική δυσχέρεια στην Αγγλία τους χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία, και αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω, όπου είχαν χάσει την υποστήριξη από όλους. Η Μαίρη ήταν όμως έγκυος και μόλις δεκαεφτά ετών. Το πρώτο της παιδί το έχασε και αν ο Σέλλεϋ δεν την έβαζε γρήγορα στην μπανιέρα με κρύο νερό για να ξυπνήσει από το σοκ της γέννας, θα είχε χαθεί και αυτή.

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη της Μαίρης η οικονομική τους κατάσταση είναι πλέον καλή, καθώς ο Σέλλεϋ είχε κληρονομήσει αρκετά χρήματα. Στην καινούρια τους βίλα μένουν με τον γιο τους Ουίλιαμ, αλλά και την ξαδέρφη της Μαίρης, η οποία είναι σύντροφος του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος θα αποτελέσει τον λόγο ενός κορυφαίου μυθιστορήματος.

Η γέννηση του Φρανκενστάιν
Το βιβλίο Φρανκενστάιν. Photo credit: Book and Paper Fairs

Το βιβλίο Φρανκενστάιν. Photo credit: Book and Paper Fairs

Σε μία από τις συνηθισμένες τους συναντήσεις, οι τέσσερις φίλοι μιλούσαν για την πιθανότητα που υπάρχει, να ζωντανέψει κάποιος από ένα ηλεκτροσόκ. Τότε ήταν και η στιγμή που η Σέλλεϋ έγινε μητέρα για άλλη μία φορά.

Αυτή τη φορά παιδί της ήταν ένα από τα πιο γνωστά θρίλερ και ένας χαρακτήρας που στην συνέχεια ενέπνευσε πολλές τέχνες. Ο Φρανκενστάιν βγήκε σχεδόν αυτόματα από την πένα της Μαίρης, κάνοντας την, την πρώτη γυναίκα συγγραφέα που μπόρεσε να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα τρόμου, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αυτά που δημιουργούσαν οι άνδρες συνάδελφοί της. Μάλιστα, κατά γενική ομολογία ήταν και σημαντικά καλύτερο.

Μετά την επιτυχία της αυτή, την ζωή της στιγμάτισαν προσωπικές τραγωδίες. Η ετεροθαλής αδερφή της αυτοκτόνησε και μετά από λίγο καιρό αυτοκτόνησε και η προδομένη σύζυγος του Σέλλεϋ, την οποία είχε παρατήσει για να ζήσει με την Μαίρη. Τρία ακόμα παιδιά τους χάθηκαν και το 1822 της επιφύλασσε η μοίρα μία μεγαλύτερη τραγωδία. Πέθανε ο Πέρσι, που τόσο σφοδρά τον είχε ερωτευτεί, σε ένα ατύχημα ιστιοπλοΐας.

Μαίρη Σέλλεϋ

Μαίρη Σέλλεϋ

Το τέλος και η ανεκτίμητη παρακαταθήκη της

Τον πόνο της προσπαθούσε να τον γιατρέψει με την συγγραφή και άλλων βιβλίων, όμως αυτός την εμπόδιζε και φάνηκε πως τον Φρανκενστάιν, δεν θα μπορούσε να τον ξεπεράσει καμία άλλη προσπάθειά της.

Η ίδια, έφυγε από την ζωή την 1η Φεβρουαρίου του 1951, ταλαιπωρημένη από όγκο στον εγκέφαλο. Η καταπληκτική της παρακαταθήκη στις ιστορίες τρόμου και η έμπνευση που άσκησε σε χιλιάδες γυναίκες να προσπεράσουν τα εμπόδια της εποχής και να ασχοληθούν με αυτό το κλάδο, είναι ανεκτίμητη.

Χάρη στη Μαίρη Σέλλεϋ πλέον μπορούμε να μιλάμε για μία γυναικεία κυριαρχία, ακόμα και στα best seller τρόμου. Με ένα μόνο τέρας, που ξεκίνησε από μία περίεργη συζήτηση, παρακινήθηκαν χιλιάδες γυναίκες να μπουν σε ανδροκρατούμενα, μέχρι τότε, μονοπάτια.

Σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν να πρωτοπορούν στα μυθιστορήματα τρόπου και εμείς παρουσιάζουμε πέντε από αυτές που ξεχωρίζουν, έχοντας στο ενεργητικό τους κάποια από τα καλύτερα και πολυδιαβασμένα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι δουλειά έκαναν 10 εμβληματικοί συγγραφείς πριν γίνουν διάσημοι;12.09.2018

Τζίλιαν Φλιν

Η Τζίλιαν είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και δημιουργός της επιτυχημένης σειράς φαντασίας Utopia. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει 3 μυθιστορήματα, και ήταν αρκετά για να την ανεβάσουν στην κορυφή των γυναικών συγγραφέων θρίλερ. “Το Κορίτσι που εξαφανίστηκε” ανακηρύχτηκε η μεγαλύτερη επιτυχία του 2012, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο σημείωσε 2 εκατομμύρια πωλήσεις και κατείχε για οκτώ βδομάδες την πρώτη θέση στην λίστα των New York Times. Το πρώτο βιβλίο που έγραψε ήρθε το 2006 και ονομαζόταν Αιχμηρά αντικείμενα, ενώ η επόμενη επιτυχία της ήταν το Σκοτεινός τόπος του 2009. Και τα τρία της βιβλία έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη και μικρή οθόνη, με την ίδια να προσαρμόζει το σενάριο και τις τρείς φορές.

«Πενθώ ιδιαίτερα για την έλλειψη γυναικών κακών χαρακτήρων στην λογοτεχνία- καλών, ισχυρών και κακών γυναικείων χαρακτήρων», αυτό δηλώνει και με τα βιβλία της σίγουρα συμπληρώνει αυτό το κενό με τεράστια επιτυχία και με τρείς πανομοιότυπες ηρωίδες. Όλες ηρωίδες της Φλιν είναι πραγματικά επικίνδυνα κορίτσια. Αλλά ο αναγνώστης αυτό δεν το ξέρει, μέχρι να τον κερδίσει η ηρωίδα, να την συμπονέσει και μετά να τον σοκάρει το πόσα μυστικά κρύβονται πίσω από αυτό το όμορφο και γλυκό κορίτσι.

Αξεπέραστα τραύματα που πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, τις συνέπειες των οποίων παλεύουν δυναμικά μόνες τους να αντιμετωπίσουν. Το έγκλημα τους είναι ταυτόχρονα η τιμωρία και το μέσον να βάλουμε στην σειρά τα κομμάτια της αποσπασματικής αφήγησης της ζωής τους. Όπλο τους είναι η φυγή, μία φυγή σε έναν τόπο αναδημιουργίας και ανασυγκρότησης του δυναμικού τους χαρακτήρα.

Τσέβι Στίβενς

Με το πρώτο της μόλις θρίλερ, Η Εξαφάνιση, που κυκλοφόρησε το 2010, έλαβε το Διεθνές Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. Και δεν έμεινε εκεί, καθώς έχει εκδώσει επτά ακόμα βιβλία και συνεχίζει με σταθερή πορεία την επιτυχημένη της καριέρα. Όταν μας παρουσίασε την Εξαφάνιση, όλοι μιλούσαν για μία εκπληκτική πένα και για ένα θρίλερ από αυτά που σε αιχμαλωτίζουν και δεν θέλεις με τίποτα να τα αποχωριστείς.


Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα βιβλία της (Το Στίγμα-2011, Σε βλέπω-2013, Εκείνη τη Νύχτα-2014, Πουθενά να Κρυφτείς-2015, Ποτέ δε θα σε Αφήσω-2017, Dark Roads-2021) που έχουν επίσης αναδειχτεί ως best seller. Ο ίδιος ο Στίβεν Κίνγκ έχει χαρακτηρίσει τα βιβλία της πραγματικά τρομακτικά, που προκαλούν τρομερή αγωνία. Οι χαρακτήρες της σφύζουν από ενδιαφέρον και απορροφούν τον αναγνώστη στο ταξίδι της ανακάλυψης του ψυχικού τους κόσμου, αλλά και των τρομακτικών ιστοριών που έχουν να μας αφηγηθούν. Κάθε βιβλίο της είναι και μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και τρομακτική ιστορία, που αξίζει να υπάρχει σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Ρουθ Γουέαρ

Η Ρουθ Γουέαρ έχει γράψει τρία από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών. Τα πρώτα τρία θρίλερ της, Βαθιά στο σκοτεινό δάσος (2015), Η γυναίκα στην καμπίνα 10 (2016) και Το παιχνίδι των ψεμάτων (2017) είχαν πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία και φιγούραραν για μεγάλο διάστημα στο νούμερο ένα πολλών λιστών, σε όλο τον κόσμο.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 40 γλώσσες και της έχουν γίνει προτάσεις για την αγορά των δικαιωμάτων και των τριών βιβλίων, με σκοπό τη διασκευή τους για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το εξαιρετικά εμπνευσμένο ψυχολογικό της θρίλερ, Η γυναίκα στην καμπίνα 10, της έδωσε τον χαρακτηρισμό η “νέα Αγκάθα Κρίστι” και πραγματικά αξίζουν λίγες ώρες από τον ελεύθερο σας χρόνο για να διαβάστε μία ιστορία, πραγματικά διαφορετική από τις συνηθισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10+1 νέοι τίτλοι βιβλίων που αξίζει να μπουν στην λίστα σας για το 202212.09.2018

Τζέιν Χάρπερ

Ευφυής συγγραφέας, όμορφος λόγος, τεράστιο σασπένς και ιστορία που καθηλώνει. Αυτά κάποια από τα χαρακτηριστικά των θρίλερ της Τζέιν Χάρπερ και αυτά είναι που την ανεβάζουν στις κορυφαίες θέσεις των γυναικών συγγραφέων θρίλερ. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει 4 βιβλία θρίλερ, με το ένα να λαμβάνει πιο διθυραμβικές κριτικές από το άλλο. Η Ξηρασία, το πρώτο της βιβλίο με το οποίο μας συστήθηκε το 2017, εκτός από τα βραβεία που της χάρισε, έγινε και ταινία. Πολλαπλοί θάνατοι, μυστικά που έμοιαζαν καλά κρυμμένα και ένας χαρακτήρας παραπάνω από μυστήριος, κέρδισαν το αναγνωστικό κοινό, που από τότε, αδημονεί να διαβάσει κάθε καινούριο θρίλερ που ευφυέστατα δημιουργεί η Τζέιν.

Φυσικά και δεν έμεινε σε μία επιτυχία. Κάθε χρόνο μας παρουσιάζει και ένα καινούριο «τρομακτικό» αριστούργημα. Μετά την πρώτη μεγάλη επιτυχία της ακολούθησαν τα εξίσου πολυβραβευμένα θρίλερ Άγρια Φύση (2018), Χαμένος (2019) και Αυτοί που Επέζησαν (2020), ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και η καινούρια της δημιουργία.

Επιπλέον γνωρίσματά της είναι οι πανέμορφες λεπτομερείς περιγραφές, τα μυστικά που απειλούν να ξανά στοιχειώσουν τους πρωταγωνιστές και η ατμόσφαιρα του καλού θρίλερ, που πλανάται στον αέρα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Σίγουρα ξέρει πώς να κρατάει το κοινό σε αγωνία, χωρίς όμως να κουράζει και γίνεται βαρετό αυτό που θέλει να μοιραστεί. Τα βιβλία της σε αιχμαλωτίζουν στην δύνη της τρομακτικής τους ιστορίας

Άγκαθα Κρίστι
Άγκαθα Κρίστι

Άγκαθα Κρίστι

Από αυτή τη μικρή λίστα δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει η βασίλισσα της λογοτεχνίας θρίλερ/μυστηρίου, η Άγκαθα Κρίστι. Η Άγκαθα μοιράζεται τον θρόνο της γυναικείας επιρροής στην ανδροκρατούμενη λογοτεχνία τρόμου μαζί με την Σέλλεϋ. Και η ίδια δημιούργησε τον δικό της θρυλικό χαρακτήρα, τον Ηρακλή Πουαρό. Μπορεί να μην είναι τέρας, ούτε τρομακτικός (αν και σίγουρα τον τρέμουν οι δολοφόνοι) είναι όμως θρυλικός και κατέχει εξέχουσα θέση στην λογοτεχνία μυστηρίου.

Οι δύο κεντρικοί της ντετέκτιβ, ο επαγγελματίας Ηρακλής Πουαρό και η Μις Μάρπλ, που απλά τρελαίνεται να ανακατεύεται σε ξένες υπόθεσες και να λύνει μυστήρια, έχουν λύσει δεκάδες μυστήρια και της έχουν χαρίσει δεκάδες διακρίσεις, παγκόσμια αναγνώριση με 2 δισεκατομμύρια πωλήσεις συνολικά και την κορυφαία θέση στους συγγραφείς αστυνομικού θρίλερ. Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, όπως το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και το Έγκλημα στον Νείλο. Κάποια ακόμα κορυφαία της βιβλία είναι Η Ποντικοπαγίδα, Φόνοι με αλφαβητική σειρά, Τα πέντε μικρά γουρουνάκια και φυσικά το Και δεν έμεινε κανείς, το οποίο πλέον θεωρείται από τα κλασικά βιβλία που πρέπει να υπάρχουν σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη.

Γίνεται μία γυναίκα να σκεφτεί τόσες πολλές ιστορίες δολοφονίας και εγκλήματος από μόνη της; Φυσικά και ναι μας απαντάει η Άγκαθα, γράφοντας συνολικά 66 αστυνομικά θρίλερ και σίγουρα θα απορούσε αν άκουγε μία τέτοια ερώτηση, καθώς στην συγγραφή δεν υπάρχουν φύλα, μόνο ιδέες και έξυπνα μυαλά με τόνους φαντασίας.

Συνεπώς, στην ερώτηση αν μπορούν οι γυναίκες να γράψουν θρίλερ, απάντησε βροντόφωνα πρώτη από όλους η Μαίρη Σέλλεϋ με τον θρυλικό της χαρακτήρα του τέρατος του Φρανκενστάιν, και από τότε την ακολούθησαν χιλιάδες γυναίκες συγγραφείς, που δεν φοβήθηκαν να αναδείξουν τις ικανότητες τους στην λογοτεχνία τρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγκάθα Κρίστι: Τα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία