Δεν είναι ψέμα πως η Ελλάδα έχει να επιδείξει μία αρκετά ενδιαφέρουσα φιλμογραφία. Έλληνες σκηνοθέτες “ταξιδεύουν” στο εξωτερικό μέσα από τις ταινίες τους, οι οποίες είναι παγκοσμίως γνωστές και αναγνωρισμένες και εμείς μέναμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος που καμία από αυτές τις ταινίες δεν βρίσκεται σε μία διεθνή τηλεοπτική πλατφόρμα, όπως το Netflix, προς εκπροσώπηση του ελληνικού κινηματογράφου.
Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, οι προβληματισμοί μας αυτοί λύθηκαν με την ελληνική φιλμογραφία να κάνει δυναμική είσοδο στο Netflix, με γνωστές ταινίες Ελλήνων δημιουργών. Τελευταία “προσθήκη”, η Ρόζα της Σμύρνης, η οποία έκανε την είσοδό της στην πλατφόρμα μόλις στις 29 Αυγούστου.
Ιστορικά πρόσωπα, πόλεμοι, έρωτες, απώλειες, καλά κρυμμένα μυστικά και η ελληνική κοινωνία μίας άλλης εποχής ξεπροβάλλουν μέσα από τις ταινίες μεγάλων Ελλήνων σκηνοθετών. Γιάννης Σμαραγδής, Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Κορδέλλας και Άγγελος Φραντζής “πρωταγωνιστούν” ανάμεσα στους Έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο Netflix. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί κάποιες από τις ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών που μπορείτε να βρείτε, πλέον, στην δημοφιλή πλατφόρμα.
El GrecoΤο 2007 φτάνει στις οθόνες μας, δια χειρός Γιάννη Σμαραγδή, η βιογραφία του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, κατά κόσμον El Greco. 16 χρόνια μετά είμαστε σε θέση να μπορούμε να την παρακολουθήσουμε και στο Netflix. Η ιστορία, με αφετηρία της την Κρήτη, πατρίδα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, μας ταξιδεύει μέχρι τη Βενετία και από εκεί ως το Τολέδο, ακολουθώντας την πορεία του καλλιτέχνη προς τη δημιουργία, τον έρωτα και την ελευθερία. Ισπανοί, αλλά και Έλληνες ηθοποιοί κατέχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αυτή την ταινία εποχής, που μοιάζει βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.
Ο Θεός Αγαπά το Χαβιάρι και ο Γιάννης Σμαραγδής τις ενδιαφέρουσες βιογραφίες, καθώς, το 2012 μας δίνει ακόμα μία ακόμα μία βιογραφική ταινία εποχής, που, πλέον, μπορούμε να βρούμε στο Netflix, η οποία, αυτή τη φορά, αφηγείται τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, εθνικού ευεργέτη, ο οποίος ξεκίνησε ως ένας μούτσος από τα Ψαρά. Η ταινία τον ακολουθεί από την εποχή που ήταν πειρατής στο Αιγαίο, μέχρι την άφιξή του στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, την περιπλάνησή του στην Κασπία Θάλασσα, έως και την επιστροφή του στην Ελλάδα της Επανάστασης. Περιπετειώδες και ταυτόχρονα συγκινητικό, το Ο Θεός Αγαπά το Χαβιάρι σκιαγραφεί μία ολόκληρη εποχή, μέσα από τη ζωή και το έργο του πρωταγωνιστή του.
Και κλείνουμε με την τρίτη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή που μπορείτε να βρείτε στο Netflix και τον Καζαντζάκη. Ακόμα μία βιογραφία, ακόμα μία ταινία εποχής, ακόμα μία αμφιλεγόμενη μορφή, που έχει χαραχτεί ανεξίτηλη στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία. Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, οι ιδέες του, ο έρωτας, η ρήξη του με την κυβέρνηση της Ελλάδας και την εκκλησία, όλα αυτά ειπωμένα μέσα από εικόνες βγαλμένες από την ελληνική κουλτούρα, επιβλητικούς φωτισμούς και δυνατές ερμηνείες στην τελευταία ταινία του Γιάννη Σμαραγδή.
Ακόμα μία ελληνική βιογραφική ταινία έχει έρθει στο Netflix, αυτή τη φορά δια χειρός Άγγελου Φραντζή, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η οποία έφυγε από το Αϊδίνιο κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθε στην Αθήνα, όπου και την περίμενε μία δημιουργική, αλλά και πολυτάραχη ζωή. Στην ομώνυμη ταινία ακολουθούμε τη στιχουργό τόσο στα καλλιτεχνικά, όσο και στα προσωπικά της βήματα, καθώς παλεύει να ξεφύγει από τους δαίμονές της, να βρει το κάλεσμά της, αλλά και να επιβιώσει σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Συγκινητική, με κωμικά στοιχεία και πολλή μουσική, η Ευτυχία μας ταξιδεύει σε μία άλλη Αθήνα και μία άλλη εποχή.
Και περνάμε στον Παντελή Βούλγαρη και μία ταινία για τον έρωτα, τον χωρισμό και την απώλεια, που, όταν κυκλοφόρησε, το 2013, τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω της, ανεβαίνοντας στη θέση της 2ης εμπορικότερης ταινίας της χρονιάς. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, η Μικρά Αγγλία ξεκινάει περιγράφοντάς τον έρωτα δύο νέων στην κλειστή κοινωνία της Άνδρου, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μία δυνατή και συγκινητική ιστορία, κατά την εξέλιξη της οποίας σκιαγραφείται και η ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής, που (αν, φυσικά, δεν την έχετε ήδη δει) αξίζει να βάλετε στη λίστα σας.
Κλείνουμε τις ελληνικές ταινίες τις οποίες μπορούμε να βρούμε στο Netflix με την τελευταία προσθήκη της πλατφόρμας, που μπορούμε να βρούμε για 2η μέρα σε αυτή. Η Ρόζα της Σμύρνης του Γιώργου Κορδέλλα, με σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλη-Θεοδοσιάδη, Ισμαήλ και Ρόζα, μας ταξιδεύει στα χρόνια του μικρασιατικού ελληνισμού και σε μία ιστορία αγάπης και έρωτα -ή μήπως όχι μόνο μία; Ένα χρόνια φυλαγμένο μυστικό, ένας απαγορευμένος έρωτας και μία διπλή χρονικότητα, το χθες της Μικρασιατικής Καταστροφής και το σήμερα των τελευταίων ετών του 20ου αιώνα μπλέκονται και ξετυλίγουν σιγά σιγά το κουβάρι μίας -κάποιοι θα έλεγαν- ξεχασμένης ιστορίας, την οποία, όμως, μερικοί θυμούνται αρκετά καλά.