MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

26 χρόνια χωρίς την Νταϊάνα: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο της πριγκίπισσας

Σαν σήμερα, 26 χρόνια πριν, ένα θανάσιμο τροχαίο πήρε μακριά τη Λαίδη Νταϊάνα, την αγαπημένη σε όλους πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ήταν έγκυος, ο Φίλιππος την ήθελε νεκρή ή μήπως έφταιγαν οι παπαράτσι;

Η Λαίδη Νταϊάνα σε νεαρή ηλικία.
Η Λαίδη Νταϊάνα σε νεαρή ηλικία.
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 31 Αυγούστου του 1997, μία τραγική είδηση συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα. Η Λαίδη Νταϊάνα «έφυγε» στα 36 μόλις χρόνια της, μετά από ένα ξαφνικό τροχαίο δυστύχημα. Η θλίψη που κατέκλυσε όλους όσοι την ήξεραν προσωπικά, αλλά και όσοι την είχαν αγαπήσει ως την “πριγκίπισσα του λαού”, ήταν μεγάλη και σχεδόν κανένας δεν πίστεψε πως το ατύχημα ήταν και τόσο…ξαφνικό.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε γεννηθεί την 1η Ιουλίου του 1961 και είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πρώτο διάδοχο του βασιλικού θρόνου, το 1981. Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους, Ουίλιαμ και Χάρι, όμως ο γάμος τους δεν ήταν ακριβώς επιτυχημένος.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος, με τον Ουίλιαμ και τον Χάρι, σε μικρή ηλικία.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος, με τον Ουίλιαμ και τον Χάρι, σε μικρή ηλικία.

Η κάποτε χαμογελαστή Νταϊάνα, φαινόταν να έχει χάσει τον παλιό εαυτό της, τα τελευταία χρόνια του γάμου τους. Ο Κάρολος είχε ξανά έρθει πολύ κοντά με την Καμίλα και η ίδια ήταν στο περιθώριο. Το διαζύγιο δεν άργησε να έρθει και το 1996 ήταν πλέον ελεύθερη και έτοιμη για μία νέα αρχή. Την αρχή αυτή της την προσέφερε η μυστική σχέση με τον καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν, τον οποίο είχε ερωτευτεί, όμως μετά από έναν χρόνο η ίδια τερμάτισε την σχέση τους. Τότε, γνώρισε τον Ντόντι Αλ Φαγέντ και όλοι μιλούσαν για έναν κεραυνοβόλο έρωτα, που σύντομα θα οδηγούσε σε έναν λαμπερό γάμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡίβερ Φίνιξ: Ένα αστέρι που “έσβησε” νωρίς12.09.2018

Η νύχτα του θανάσιμου τροχαίου

Η ευτυχία της δεν κράτησε για πολύ. Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι, έδωσε τέλος στη ζωή της γλυκιάς και συμπαθητικής πριγκίπισσας, στις 31 Αυγούστου 1997.

Το βράδυ της 30ής Αυγούστου, η Νταϊάνα και ο Ντόντι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Ritz, το οποίο διατηρούσε ο πατέρας του Ντόντι, 0 δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, στο Παρίσι. Οι παπαράτσι είχαν περικυκλώσει την περιοχή και έτσι το νεαρό ζευγάρι με την συνοδεία τους σκέφτηκε να φύγει από τη δεύτερη είσοδο του ξενοδοχείου.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλ Φαγέντ στις τελευταίες διακοπές τους στο Σεν Τροπέ.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλ Φαγέντ στις τελευταίες διακοπές τους στο Σεν Τροπέ.

Το λαμπερό ζευγάρι, μαζί με τον οδηγό Χένρι Πολ και τον σωματοφύλακα Ρις Τζόουνς, επιβιβάστηκαν στη μαύρη Mercedes S28 για την τελευταία, μοιραία του διαδρομή. Κατευθύνθηκαν προς το τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά, με το αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι, που τους ακολουθούσαν. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, που προμήνυε ένα τραγικό ατύχημα. Ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσέκρουσε με δύναμη σε μία από τις δεκάδες τσιμεντένιες κολώνες που στήριζαν την σήραγγα.

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και ο Χένρι Πολ σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο Ρις Τζόουνς τραυματίστηκε στο πρόσωπο και έχασε τις αισθήσεις του. Η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της όταν έγιναν οι προσπάθειες να απεγκλωβιστεί, ώστε να της παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την σώσουν, οι επανειλημμένες καρδιακές προσβολές που την χτυπούσαν, την έκαναν να αφήσει την τελευταία της πνοή, στις 04:00 τα ξημερώματα.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν τόσο λαοφιλής, που την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι από την συνταρακτική είδηση του θανάτου της και ο θρήνος για την χαμένη “πριγκίπισσα του λαού” ήταν μεγάλος. Η βασιλική οικογένεια όμως, δεν φαινόταν να έχει την ίδια αντίδραση…

Στο άκουσμα του τραγικού δυστυχήματος και στον θάνατο της Νταϊάνα που ακολούθησε, αντέδρασαν με περίσσια ψυχραιμία, σαν να μην είχε συμβεί κάτι. Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε να επιστρέψει από τις διακοπές που βρισκόταν με τους δύο εγγονούς της στην Σκωτία, καθώς θεώρησε πως αν γυρνούσαν θα ήταν κακό για την ψυχολογία του Ουίλιαμ και του Χάρι. Όμως ούτε ο Κάρολος, που για 15 χρόνια είχε μοιραστεί την ζωή του με την Νταϊάνα, φάνηκε να συνταράσσεται από το νέο.

Φυσικά, αυτές οι λεπτομέρειες, και άλλες ύποπτες κινήσεις που ακολούθησαν μετά, έκαναν τις φήμες να οργιάζουν και τις θεωρίες συνωμοσίας να μιλούν για μία τραγική δολοφονία. Μετά από ένα τόσο ξαφνικό συμβάν και ειδικά αν στην ιστορία εμπλέκεται η βασιλική οικογένεια, οι θεωρίες συνωμοσίας παίρνουν φωτιά και εμείς θα αναλύσουμε τις πέντε πιο βάσιμες – τους πέντε πιο πειστικούς λόγους δηλαδή, για τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜέριλιν Μονρόε: Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της θρυλικής σταρ12.09.2018

Ήταν έγκυος και γι’ αυτό τη δολοφόνησαν

Ήταν γνωστό σε όλους σχεδόν, πως η βασιλική οικογένεια δεν είχε αποδεχτεί τον Ντόντι Αλ Φαγέντ ως πιθανό δεύτερο σύζυγο της Νταϊάνα. Σύμφωνα με τον πατέρα του, αλλά και με πολύ ακόμη κόσμο που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, το παλάτι στην Αγγλία δεν συμφωνούσε καθόλου με τον πιθανό γάμο ανάμεσα στην πρώην πριγκίπισσα της Ουαλίας και στον Αιγύπτιο επιχειρηματία για έναν αρκετά ρατσιστικό λόγο. Δεν μπορούσαν να δεχτούν πως ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος θα γινόταν πατριός του πρίγκιπα Γουίλιαμ και Χάρι.

Όταν λοιπόν, οι φήμες για εγκυμοσύνη είχαν αρχίσει να οργιάζουν, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης του άτυχου ζευγαριού. Μία συνωμοσία που αρέσει σε πολλούς να την πιστεύουν, καθώς όντως δικαιολογεί αυτό το μυστήριο ατύχημα και δίνει λίγο φως στο γιατί να πεθάνει τόσο άδικα μία τόσο αγαπητήπροσωπικότητα. Όμως, πάντα μένει μία απλή, αλλά αρκετά λαοφιλής εικασία, καθώς δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε νεαρή ηλικία.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε νεαρή ηλικία.

Η Νταϊάνα πάντως, δεν ήταν έγκυος, όπως έδειξαν οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην συνέχεια και μάλιστα η ίδια δεν είχε αναφέρει ποτέ και σε κανέναν κάποια πιθανότητα εγκυμοσύνης. Οι εικασίες όμως είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Γαλλία, λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό της, και αυξήθηκαν από τα μυστηριώδη σχόλια που έκανε η Νταϊάνα για «μια μεγάλη έκπληξη», την οποία δυστυχώς ποτέ δεν μάθαμε.

Οι παπαράτσι φταίνε για το ατύχημα

Οι φωτογράφοι κατηγορήθηκαν και συνεχίζουν να κατηγορούνται επανειλημμένα για τον θάνατο της Νταϊάνα. Η εικασία αυτή βέβαια, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς η Νταϊάνα σε όλη της τη ζωή πίστευε πως το συχνά επίμονο ενδιαφέρον για τη ζωή της, της προκαλούσε κακό.

Αυτή η θεωρία έχει δύο διαφορετικές ερμηνείες. Η πρώτη ισχυρίζεται ότι η ομάδα των παπαράτσι κυνήγησε και «μπλόκαρε» τη Mercedes που επέβαινε η Νταϊάνα, προκαλώντας το ατύχημα. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι οι παπαράτσι δημιούργησαν, χωρίς να έχουν κάποια δολιότητα στο μυαλό τους, μια κατάσταση σύγχυσης – που οι συνωμότες εκμεταλλεύτηκαν – για να σκοτώσουν την Νταϊάνα και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου.

Το αυτοκίνητο όντως είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα για να προσπεράσει τους παπαράτσι, όμως οι φωτογράφοι δεν αποδεικνύεται πως ευθύνονται για κάτι παραπάνω, πέρα από την αδιακρισία και την επιμονή τους, να τραβήξουν ένα πλάνο και μία φωτογραφία του ζευγαριού. Η θεωρία συνωμοσίας όμως, που τους θέλει να λειτούργησαν ως ένα καταπληκτικό μέσο πρόκλησης σύγχυσης, θα στοιχειώνει τους παπαράτσι για πάντα, γιατί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο οδηγός, Χένρι Πολ, έτρεχε για να τους ξεφύγει και είτε έχασε τον έλεγχο, είτε δεν είδε το μοιραίο άσπρο αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤρούμαν Καπότε: Η εκκεντρική προσωπικότητα με την πολυτάραχη ζωή12.09.2018

Το μοιραίο άσπρο Fiat Uno

Η θεωρία πως ένα λευκό αυτοκίνητο Fiat Uno ευθύνεται για το τροχαίο ατύχημα, είναι η πιο διαδεδομένη, ακόμα και 25χρόνια μετά το δυστύχημα. Αρκετοί μάρτυρες υποστηρίζουν πως το είδαν να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα από την σήραγγα και οι μετέπειτα έρευνες που έγιναν στη μαύρη Mercedes, αποδεικνύουν σημάδια πρόσκρουσης με ένα αυτοκίνητο λευκού χρώματος.

Σύμφωνα με την θεωρία, το λευκό Fiat πλησίασε το αυτοκίνητο που επέβαινε η Νταϊάνα και καθώς ο Χένρι έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όταν προσπάθησε να το προσπεράσει, συγκρούστηκαν, του ξέφυγε το τιμόνι και προσέκρουσε σε μία από τις κολώνες του τούνελ. Συνεπώς, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως το αυτοκίνητο αυτό ήταν σκοπίμως σταθμευμένο εκεί.

Πράγματι, παρά το τραγικό τροχαίο που συνέβη μπροστά στον μυστήριο οδηγό του λευκού αυτοκινήτου, εκείνος έκανε προσπέραση στο τρακαρισμένο αυτοκίνητο, ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Οι εικασίες έκαναν αμέσως αναφορά για μία σκόπιμη και καλά προμελετημένη κίνηση κάποιου που βρέθηκε εκεί την κατάλληλη στιγμή, και όχι τυχαία. Ήθελαν τον οδηγό να είναι είτε παπαράτσι που ακολουθούσε το ζεύγος εκείνο το βράδυ, είτε κάποιος που πληρώθηκε για να βρεθεί στο τούνελ την κατάλληλη στιγμή.

Πράγματι, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ο οποίος έκανε την δική του έρευνα καθώς δεν εμπιστευόταν κανέναν, ανακάλυψε πως το Fiat ανήκε στον φωτογράφο Τζέιμς Αντανσόν, που συχνά ακολουθούσε την πριγκίπισσα για να αποθανατίσει προσωπικές της στιγμές. Ο ίδιος όμως φαίνεται να βρισκόταν μακριά από το Παρίσι, με άλλοθι που το επιβεβαίωνε. Ο τραγικός του θάνατος όμως το 2000, όπου βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι, μέσα σε μία καμένη BMW, ενίσχυσε τις θεωρίες πως αυτός είχε προκαλέσει τον θάνατο του ζεύγους, και πως κάποιος του το είχε αναθέσει.

Η βασιλική οικογένεια σχεδίαζε να “τη βγάλει από την μέση”

Ο κύριος παρακινητικός παράγοντας πίσω από σχεδόν όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, είναι η πεποίθηση της ίδιας της Νταϊάνα, ότι κινδύνευε η ζωή της. Το κυριότερο από τα στοιχεία που ενισχύουν αυτή τη θεωρία, ότι δηλαδή ήταν σίγουρη πως κάποιος σχεδιάζει να την σκοτώσει, είναι μια επιστολή που αποκάλυψε ο Πολ Μπάρελ, ο μπάτλερ της Νταϊάνα, ο οποίος ανακάλυψε ότι του την είχε δώσει άκρως εμπιστευτικά το 1996.

«Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο (1996) και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να κρατηθώ δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. […] σχεδιάζει ένα «ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου, μία βλάβη στα φρένα και ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να καταστήσει ελεύθερο το μονοπάτι για τον Κάρολο να παντρευτεί», φαίνεται να είχε γράψει.

Ο γάμος της πριγκίπισσας Νταϊάνας και του πρίγκιπα Κάρολου

Ο γάμος της πριγκίπισσας Νταϊάνας και του πρίγκιπα Κάρολου

Το γράμμα αποδείχτηκε τρομακτικά προφητικό. Μάλιστα, όταν το είχε συντάξει, είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με το αυτοκίνητό της και ο φόβος της είχε ενισχυθεί, όταν ο σωματοφύλακάς της είχε πεθάνει σε ένα ατύχημα, που η ίδια πίστευε ότι ήταν προμελετημένο.

Η Νταϊάνα είχε σαφώς ανησυχίες για την ασφάλειά της, όπως και κάθε μέλος μίας βασιλικής οικογένειας, οπότε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αποτελεί μία ηχηρή απόδειξη, μια ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας. Φυσικά, δεν φαίνεται να είχε σοβαρό πρόβλημα με κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η ιατρική περίθαλψη της Γαλλίας της στέρησε την ζωή

Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ότι οι γιατροί άφησαν τη Νταϊάνα να πεθάνει, μάλλον επίτηδες. Όσοι πιστεύουν αυτή τη θεωρία θεωρούν πως για τον θάνατο της Νταϊάνα ευθύνεται η καθυστερημένη προσφορά βοήθειας στην τραυματισμένη πριγκίπισσα.

Πέρα από το γεγονός ότι το ασθενοφόρο άργησε αρκετά να φτάσει στο σημείο του ατυχήματος, ενώ το νοσοκομείο βρισκόταν λιγότερο από μισή ώρα μακριά, η θεωρία αυτή περιστρέφεται γύρω από την αντιμετώπιση της, στον τόπο του δυστυχήματος. Η Νταϊάνα δεν μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο, αλλά της παρείχαν στο σημείο του ατυχήματος τις πρώτες βοήθειες. Αν αντίθετα είχε μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο και είχε νοσηλευτεί εκεί, υποστηρίζουν πως θα είχε επιβιώσει.

Η θεωρία αυτή είναι αρκετά δημοφιλής στους Βρετανούς, διότι γνωρίζουν μία διαφορετική προσέγγιση στην επείγουσα περίθαλψη, από αυτή της Γαλλίας, και τους έκανε μεγάλη εντύπωση η αντιμετώπιση της τραυματισμένης Νταϊάνα. Στη Γαλλία, το πλήρωμα των ασθενοφόρων πρώτα σταθεροποιεί τον ασθενή και μετά προχωρά στην μεταφορά του στο νοσοκομείο, για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές στον δρόμο. Κάποιοι μάλιστα, υποστηρίζουν πως η Γαλλία δεν επιλέχθηκε τυχαία ως ο τόπος του τραγικού δυστυχήματος, αλλά πως ήταν μία πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη επιλογή, ακριβώς λόγω αυτής της λεπτομέρειας στην επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Όσοι ονομάζουν αυτό το γεγονός σκόπιμο και δεν ρίχνουν απλά το φταίξιμο στο ιατρικό σύστημα της Γαλλίας, αγνοούν το γεγονός πως μία τέτοια, τόσο καλά οργανωμένη συνωμοσία, είναι σχεδόν αδύνατη, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες. Φυσικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είχε επιζήσει αν μεταφερόταν νωρίτερα στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί είχαν πει πως θα ήταν σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει από τα τραύματά της.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις διακοπές της στο Σεν Τροπέ, ένα μήνα πριν χάσει την ζωή της. Photo: Facebook/ Diana, Princess of Wales 1961-1997

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις διακοπές της στο Σεν Τροπέ, ένα μήνα πριν χάσει την ζωή της. Photo: Facebook/ Diana, Princess of Wales 1961-1997

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ30 χρόνια χωρίς τον Αλέκο Σακελλάριο12.09.2018

Θανατηφόρο ατύχημα ή πολύ καλά οργανωμένη δολοφονία;

Δεν ξέρουμε αν κάποια από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας αληθεύει, όμως σίγουρα για πολλούς παραμένει μία καλά οργανωμένη και «κουκουλωμένη» δολοφονία και σε καμία περίπτωση ένα απλό ατύχημα, ένα συμπέρασμα που εύκολα το ενισχύουν οι πληροφορίες που έχουμε για το τραγικό βράδυ του ατυχήματος. Δυστυχώς, η αλήθεια παραμένει ένα μυστήριο, το οποίο θα ερευνάται για πάντα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα