MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πριγκίπισσα Σίσσυ: Πριν από 125 χρόνια δολοφονείται η μελαγχολική αυτοκράτειρα της Αυστρίας

Με αφορμή την επέτειο 125 χρόνων από τη δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσσυ, της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας της Αυστρίας, ρίχνουμε μια ματιά στη ζωή της μέσα από την τέχνη.

Η στέψη της πριγκίπισσας Σίσσυ ως βασίλισσα της Ουγγαρίας. Photo Credits: Emil Rabending/Wikimedia Commons
Η στέψη της πριγκίπισσας Σίσσυ ως βασίλισσα της Ουγγαρίας. Photo Credits: Emil Rabending/Wikimedia Commons
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 10 Σεπτεμβρίου το 1898 δολοφονήθηκε η πριγκίπισσα Σίσσυ, η εσωστρεφής αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, που συγκίνησε με την ομορφιά της τις τέχνες, ενώ με την τραγική ζωή της κέρδισε τη συμπάθεια των ανθρώπων.

Η Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή με το υποκοριστικό Σίσσυ, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1837 και ήταν μέλος του βασιλικού βαυαρικού Οίκου των Βίττελσμπαχ. Ως τέταρτο παιδί του Δούκα Μαξιμιλιανού Ιωσήφ της Βαυαρίας και της Λουδοβίκας της Βαυαρίας, θα περίμενε κανείς πως η αριστοκρατική καταγωγή θα αντανακλούνταν και στους τρόπους της.

Παρά την αριστοκρατική καταγωγή της όμως, η ανατροφή της ήταν τόσο φιλελεύθερη και απείθαρχη, που δεν άρμοζε σε μία κοπέλα της τάξης της και όλοι μιλούσαν για μία..ασυνήθιστη πριγκίπισσα. Όταν παντρεύτηκε το 1854, σε ηλικία 16 ετών, τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας, ήρθε το πρώτο μεγάλο σοκ για τη νεαρή πριγκίπισσα.

Η πριγκίπισσα Σίσσυ και ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’
Η πριγκίπισσα Σίσσυ και ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α', Georg Kugler. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η πριγκίπισσα Σίσσυ και ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, Georg Kugler. Photo Credits: Wikimedia Commons

Έπρεπε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα αυστηρά πρωτόκολλα της αυλής των Αψβούργων και να ζει ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και εντολές. Για μία νεαρή κοπέλα που είχε μάθει να ζει ελεύθερα αυτό ήταν πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Η Σίσσυ όμως δεν προοριζόταν από την αρχή να γίνει η αυτοκράτειρα της Αυστρίας.

Η σκληρή και απόλυτα αυταρχική πεθερά της, αρχιδούκισσα Σοφία της Αυστρίας, προόριζε για τον γιο της την μεγαλύτερη αδερφή της, την Ελένη. Όταν όμως ο Φραγκίσκος είδε την όμορφη Ελισάβετ, ανακοίνωσε πως ή θα παντρευόταν εκείνη ή καμία. Έτσι, τα πλάνα άλλαξαν και η μόλις 16 ετών Ελισάβετ βρέθηκε να κάθεται σε έναν θρόνο και να πρέπει να λειτουργεί βάσει αυστηρών κανόνων, που μέχρι τότε δεν είχε ξανά ακούσει.

Η εσωστρέφειά της ήταν το χαρακτηριστικό που την έσωσε από την δύσκολη αυτή κατάσταση. Δεν προκαλούσε κανέναν και πάντα προσπαθούσε να συμμορφώνεται με τα νέα δεδομένα και τους κανόνες. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της όμως, η αρχιδούκισσα Σοφία δεν φαινόταν να την συμπαθεί ιδιαίτερα. Την επέκρινε έντονα και της έβαζε διάφορα εμπόδια, με αποκορύφωμα την απομάκρυνσή της από τα ίδια της τα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚλεοπάτρα: Η ταραχώδης ζωή της σπουδαίας βασίλισσας μέσα από την τέχνη12.09.2018

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, Γκέοργκ Μάρτιν Ίγκνατς Ράαμπ
Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, Γκέοργκ Μάρτιν Ίγκνατς Ράαμπ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, Γκέοργκ Μάρτιν Ίγκνατς Ράαμπ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η Σοφία έκρινε πως η Σίσσυ ήταν ανώριμη και άκρως ακατάλληλη να μεγαλώσει την κόρη της, η οποία γεννήθηκε δέκα μόλις μήνες μετά τον γάμο. Έτσι, αμέσως μετά την γέννα, την απομάκρυνε από δίπλα της, ανέλαβε την ανατροφή της και επέλεξε ακόμα και το όνομα, δίνοντας το δικό της, δηλαδή Σοφία. Το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη κόρη της, Γκιζέλα. Η αδυναμία της να γεννήσει τον διάδοχο του θρόνου, την είχε φέρει σε δυσχερή θέση στο παλάτι. Όλοι την θεωρούσαν ανίκανη και κατώτερη και την είχαν στο περιθώριο. Η ίδια βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάθλιψης και πάντα σε μία προσωπική απομόνωση.

Το 1857 αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι με τις δύο κόρες της στην Ουγγαρία. Ήταν η προσπάθειά της να ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε επέλθει ο γάμος της και από την αυταρχική πεθερά της. Οι στιγμές που περνούσε – επιτέλους – με τις κόρες της ήταν ανεκτίμητες, όμως γρήγορα επισκιάστηκαν από τον τύφο που έπληξε την οικογένεια. Η πρωτότοκη κόρη της Σοφία δεν άντεξε την αρρώστια και άφησε την τελευταία της πνοή σύντομα. Η Σίσσυ, σε βαριά πλέον κατάθλιψη, απομακρύνθηκε από όλους και επέλεξε να κρατήσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από την Γκιζέλα.

Η πριγκίπισσα Σίσσυ με την κόρη της Γκιζέλα και τον γιο της Ροδόλφο
Η πριγκίπισσα Σίσσυ με την κόρη της Γκιζέλα και τον γιο της Ροδόλφο. Photo Credits: Georg Kugler/Wikimedia Commons

Η πριγκίπισσα Σίσσυ με την κόρη της Γκιζέλα και τον γιο της Ροδόλφο. Photo Credits: Georg Kugler/Wikimedia Commons

Το 1858, η πολυπόθητη επιθυμία του παλατιού για έναν διάδοχο έγινε πραγματικότητα με την γέννηση του Ροδόλφου. Η γέννα αυτή ήταν ένα ισοπεδωτικό χτύπημα στην ήδη εύθραυστη υγεία της πριγκίπισσας. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στον λόγο της κόπωσης και των προβλημάτων υγείας που εμφάνιζε η Σίσσυ.

Της πρότειναν να ξεκουραστεί σε διάφορα θέρετρα, όμως κάθε φορά που επέστρεφε στην Βιέννη, η υγεία της επιδεινωνόταν ξανά.

Το «καταφύγιο» στην Κέρκυρα

Μέσα σε αυτές τις προσπάθειες για προσωπική ηρεμία και βελτίωση της υγείας της γνώρισε την Κέρκυρα, την οποία ερωτεύτηκε αμέσως. Το 1861, την περίοδο που βρισκόταν στο πανέμορφο ελληνικό νησί, σημείωσε την καλύτερη βελτίωση τα υγείας της. Εκεί, σχεδόν 30 χρόνια μετά και τελείως απογοητευμένη από την ζωή της στην Αυστρία, έχτισε το Αχίλλειο και βρήκε επιτέλους το καταφύγιο που έψαχνε.

Η αρχιτεκτονική της έπαυλης θεωρείται μία από τις πιο άρτιες της Ευρώπης και η Σίσσυ είχε προσέξει κάθε λεπτομέρεια στην διακόσμησή της. Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα και τον περίβολό της πλούτισε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Η στέψη του βασιλικού ζεύγους στην Ουγγαρία
Η στέψη του βασιλικού ζεύγους στην Ουγγαρία. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η στέψη του βασιλικού ζεύγους στην Ουγγαρία. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η γνωριμία της με τον Ούγγρο κόμη Γκιούλα Αντράσσυ, σε ένα από τα πολλά ταξίδια της στην Ουγγαρία, που τόσο αγαπούσε, έστρεψαν το ενδιαφέρον της στην εδραίωση μιας ειρηνικής σχέσης με την Ουγγαρία: προέτρεψε τον Φραγκίσκο Ιωσήφ να ορίσει τον Αντράσσυ ύπατο αρμοστή της χώρας, το οποίο συνέβη σχεδόν 10 χρόνια αργότερα.

Ο Αυστροουγγρικός Συμβιβασμός δημιούργησε τη διπλή μοναρχία της Αυστρίας-Ουγγαρίας, με πρωθυπουργό τον Αντράσσυ. Η στέψη του Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Ελισάβετ ως βασιλιά και βασίλισσας της Ουγγαρίας έλαβε χώρα στις 8 Ιουνίου 1867 στη Βουδαπέστη. Ένα χρόνο αργότερα απέκτησε μια κόρη, τη Μαρία Βαλερία, στην οποία αφιέρωσε όλη τη μητρική στοργή που δεν της είχε επιτραπεί να προσφέρει στα πρώτα της παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙωάννα της Λωρραίνης: Η συμβολή της σημαντικότερης ηρωίδας της Γαλλίας, μέσα από τις τέχνες12.09.2018

Το βασιλικό ζεύγος θρηνεί τον νεκρό πρίγκιπα της Αυστρίας, Ροδόλφο, στο Μάιερλινγκ
Το βασιλικό ζεύγος θρηνεί τον νεκρό πρίγκιπα της Αυστρίας, Ροδόλφο, στο Μάιερλινγκ. Photo Credits: Georges Jansoone/Wikimedia Commons

Το βασιλικό ζεύγος θρηνεί τον νεκρό πρίγκιπα της Αυστρίας, Ροδόλφο, στο Μάιερλινγκ. Photo Credits: Georges Jansoone/Wikimedia Commons

Στις 30 Ιανουαρίου 1889 ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου Ροδόλφος και η ερωμένη του Μαρία Βετσέρα βρέθηκαν νεκροί στο κυνηγετικό καταφύγιο του Μάιερλινγκ, μετά από μία ιστορική τραγωδία. Ο Ροδόλφος, χωρίς να μπορεί να αντέξει την πίεση της αυλής και την διπλή ζωή που μοιραζόταν, ανάμεσα στα βασιλικά καθήκοντα και την νόμιμη σύζυγό του και στην ελεύθερη ζωή που λαχταρούσε με την ερωμένη του, λύγισε.

Είχε την ιδιοσυγκρασία της μητέρας του, όσο και να προσπαθούσε η γιαγιά του να το αλλάξει αυτό, με στρατιωτική και πειθαρχημένη εκπαίδευση. Δεν μπορούσε να ακολουθήσει κανόνες, ούτε ήθελε για πάντα να ζει σε ένα αποστειρωμένο και συναισθηματικά νεκρό περιβάλλον. Έτσι, αποφάσισε να δώσει τέλος σε αυτή τη φυλακή.

Σκότωσε πρώτα την Μαρία και αμέσως μετά αυτοκτόνησε και ο ίδιος, αφήνοντας πίσω μία επιστολή-κόλαφο, εξηγώντας τα πάντα. Η Σίσσυ ήταν πλέον σκιά του εαυτού της και η άλλοτε γεμάτη αγάπη σχέση με τον σύζυγό της, είχε μετατραπεί σε τυπική και φιλική. Έβλεπε τα παιδιά της να χάνονται ένα-ένα και με αυτά έφευγε και η ζωή της.

Μέσα σε 11 χρόνια έχασε τον πατέρα, την μητέρα, τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη αδελφή της, τον μικρότερο αδελφό της, τον αγαπημένο της ξάδελφο και τον στενότερό της φίλο. Σε αυτές τις απώλειες προστέθηκαν και τα δύο της παιδιά, γεγονός που την διέλυσε συναισθηματικά.

Η πριγκίπισσα Σίσσυ, Franz Schrotzberg
 Η πριγκίπισσα Σίσσυ, Franz Schrotzberg. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η πριγκίπισσα Σίσσυ, Franz Schrotzberg. Photo Credits: Wikimedia Commons

Τότε, αποφάσισε να αποτραβηχτεί από τα αυτοκρατορικά της καθήκοντα και ξεκίνησε τα ταξίδια χωρίς την οικογένειά της. Αγαπούσε την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, όμως πάνω από όλα λάτρευε την ποίηση. Έγραφε ποίηση κρυφά από όλους και έμπνευση αντλούσε από τον αγαπημένο της ποιητή, τον Χάινριχ Χάινε. Η ποίησή της χαρακτηρίζεται μελαγχολική, όπως ήταν και η ίδια. Ήταν γλωσσομαθής και μιλούσε άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, ενώ εκτός από την μητρική της γλώσσα, τα γερμανικά, έμαθε ουγγρικά και ελληνικά.

Ταξίδευε με μεταμφιέσεις, καθώς δεν ήθελε να την αναγνωρίζουν και να είναι υποχρεωμένη να συναναστρέφεται με ευγενείς. Η έξυπνη αυτή κίνησή της όμως, δεν ήταν αρκετή για να της σώσει την ζωή.

Η δολοφονία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ στην Γενεύη από τον Λουίτζι Λουκένι
Η δολοφονία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ στην Γενεύη από τον Λουίτζι Λουκένι. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η δολοφονία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ στην Γενεύη από τον Λουίτζι Λουκένι. Photo Credits: Wikimedia Commons

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1898 η αυτοκράτειρα βρισκόταν στη Γενεύη και περίμενε το πλοίο για το Μοντρέ. Εκεί, καθόταν αμέριμνη με την κυρία επί των τιμών της, όταν ένας Ιταλός αναρχικός, ο Λουίτζι Λουκένι, της επιτέθηκε ξαφνικά με μαχαίρι. Ο Λουίτζι δεν στόχευε στην Σίσσυ, αλλά αυτό έγινε γνωστό αργότερα. Πρόθεσή του ήταν ένα απλό πλήγμα στην αριστοκρατία της εποχής του, έτσι ώστε να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο, κερδίζοντας το βήμα να εξηγήσει την πολιτική του στάση και να επηρεάσει τον λαό, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Η πληγή αποδείχτηκε βαθιά, και παρά τις προσπάθειες της νεαρής συνοδού της να την σώσει, η πριγκίπισσα Σίσσυ κατέληξε λίγο αργότερα από τα τραύματά της. Η κυρία επί των τιμών της, είχε κάνει μία απρόσεκτη κίνηση που οδήγησε στον αναπόφευκτο θάνατο της Αυτοκράτειρας. Είχε ανοίξει τον κορσέ που συγκρατούσε την πληγή, για να της προσφέρει ανακούφιση, της προσέφερε όμως έναν γρηγορότερο θάνατο.

Η πριγκίπισσα Σίσσυ, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο πρίγκιπας Ροδόλφος, η Αρχιδούκισσα Γκιζέλα και η Αρχιδούκισσα Μαρία Βαλέρια της Αυστρίας
Η πριγκίπισσα Σίσσυ, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο πρίγκιπας Ροδόλφος, η Αρχιδούκισσα Γκιζέλα και η Αρχιδούκισσα Μαρία Βαλέρια της Αυστρίας. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η πριγκίπισσα Σίσσυ, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο πρίγκιπας Ροδόλφος, η Αρχιδούκισσα Γκιζέλα και η Αρχιδούκισσα Μαρία Βαλέρια της Αυστρίας. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η πριγκίπισσα Σίσσυ, η γλυκιά, ήρεμη, φιλομαθής και μελαγχολική αυτοκράτειρα είχε πάει να βρει την αγαπημένη της οικογένεια και την γαλήνη που τόσο χρειαζόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛουδοβίκος ΙΔ’: Η ζωή του “Βασιλιά Ήλιου” της Γαλλίας μέσα από τις τέχνες12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα