Μεταμόσχευση μαλλιών FUE: Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη «διάρκεια ζωής» των μεταμοσχευμένων μαλλιών και τι μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα.
Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή για άντρες, αλλά και γυναίκες που παρουσιάζουν έντονη αραίωση και απώλεια των μαλλιών τους. Και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό: η συνεχής εξέλιξη των τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως η FUE (Follicular Unit Extraction ή μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων), προσφέρει αποδεδειγμένα εντυπωσιακά και μόνιμα αποτελέσματα, ενώ – πολύ σημαντικό – η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, εφαρμόζεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία στον χώρο του ιατρείου και δεν αφήνει ουλές ή σημάδια. Επιπρόσθετα, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι σήμερα μια ιατρική διαδικασία που έχει απενοχοποιηθεί και δεν αποτελεί πλέον ταμπού για όσους την επιλέγουν.
Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί: Σύμφωνα με στοιχεία της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery), ο αριθμός μεταμοσχεύσεων μαλλιών που διενεργούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο, αυξάνει με ρυθμό περίπου 18-20% ανά έτος, με μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης να καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας (Κίνα, Ινδία) και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και τα περιστατικά εμφύτευσης φρυδιών και γενιών.
«Αυτή είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους ενδιαφερόμενους στις παρουσιάσεις μας στα σχετικά διεθνή συνέδρια όπου συμμετέχουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, επιστημονικός υπεύθυνος των Advanced Hair Clinics. Μία σωστά εκτελεσμένη μεταμόσχευση μαλλιών από έμπειρο πλαστικό χειρουργό που εφαρμόζει άρτια τις απαραίτητες διαδικασίες και τεχνικές, έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, η οποία δεν επηρεάζεται από τη δράση των ορμονών που ευθύνονται για την τριχόπτωση. Τα τριχοθυλάκια αυτά, όταν μεταφερθούν και εμφυτευθούν στις αραιωμένες περιοχές, δεν χάνουν αυτό το βασικό χαρακτηριστικό τους και επομένως συνεχίζουν να παράγουν υγιή και δυνατά μαλλιά για πάντα!
«Εάν η μεταμόσχευση σχεδιαστεί και εκτελεστεί σωστά, τότε η πιθανότητα ενός επιτυχημένου και μόνιμου αποτελέσματος ξεπερνά το 95-98%. Από την πλευρά του, ο ασθενής χρειάζεται να τηρήσει τις οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός για τη φροντίδα των μαλλιών του», εξηγεί ο Δρ. Βεκρής. «Μια από τις πιο σημαντικές οδηγίες είναι ότι η μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη φύτρωση των νέων μαλλιών, όσο και στη διατήρηση των υπαρχόντων. Έχει βρεθεί ότι οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, όπως η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες) αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, βοηθούν σημαντικά στη συντήρηση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης για περισσότερα χρόνια, προλαμβάνοντας τις συνέπειες της φυσικής γήρανσης των μαλλιών, φυσικών και μεταμοσχευμένων», επισημαίνει ο γιατρός.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε μετά από μια μεταμόσχευση μαλλιών είναι ότι τα νέα μαλλιά είναι δικά σας μαλλιά, τα οποία μπορείτε να φροντίζετε και να περιποιείστε όπως όλα τα υπόλοιπα: να τα κουρεύετε, να τα λούζετε, να τα χτενίζετε, να τα βάφετε. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της υγείας τους, δεν έχετε παρά να ακολουθείτε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής ζωής και διατροφής. Μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη D, E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχει αποδειχτεί σε μελέτες (ενδεικτικά δείτε εδώ και εδώ) ότι βοηθά να παραμένουν πιο υγιή τα τριχοθυλάκια, τα οποία είναι ζωντανά κύτταρα του οργανισμού. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε το κάπνισμα και τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
Τέλος, η σωστή καθημερινή περιποίησή τους είναι πολύ σημαντική. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το είδος του σαμπουάν και του μαλακτικού που πρέπει να χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε το υπερβολικό styling, όπως και χτενίσματα που συνδέονται με τράβηγμα της ρίζας (π.χ. αλογοουρά ή κοτσίδες), τα οποία ταλαιπωρούν τα μαλλιά και μπορεί να προξενήσουν ουλωτική αλωπεκία.