MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αγκάθα Κρίστι: Τα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας

Σαν σήμερα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας η Αγκάθα Κρίστι, η γυναίκα που θα διαμόρφωνε την αστυνομική λογοτεχνία, όπως την ξέρουμε σήμερα. Ποιες είναι όμως οι 10 καλύτερες ιστορίες της που εντυπωσιάζουν μέχρι και σήμερα;

Αγκάθα Κρίστι
Αγκάθα Κρίστι
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ίσως και για αυτό σε πολλά μυθιστορήματά της, τα δηλητήρια είχαν εξέχουσα θέση στην πλοκή. Σύμφωνα με μία ιστορία, η Κρίστι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά παρατηρούσε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Τότε, έκανε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα αυτό και να μπερδέψει εμάς τους αναγνώστες ακόμα περισσότερο.

Η Αγκάθα Κρίστι είναι πλέον μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες συγγραφείς της εποχής της, που μέχρι και σήμερα έχει φανατικό κοινό. Συγκεκριμένα, κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως συγγραφέας μυθοπλασίας με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της έχουν πουληθεί. Οι ιστορίες της και ο τρόπος που μπορούσε να χειριστεί τα μυστήρια που ξετύλιγε στα βιβλία της, έχουν γίνει βασικό στοιχείο της αστυνομικής φαντασίας.

Η αστυνομική λογοτεχνία της Αγκάθα Κρίστι

Το ταλέντο της να κρατά σε αγωνία τους αναγνώστες μέχρι και τις τελευταίες σελίδες ήταν αυτό που την ξεχώρισε και την έκανε να κρατάει τα ηνία σε μία μάλλον ανδροκρατούμενη μέχρι τότε λογοτεχνική περιοχή. Η Αγκάθα Κρίστι έγραφε από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1970 και πάνω από 30 έργα της έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.

Γίνεται μία γυναίκα να σκεφτεί τόσες πολλές ιστορίες δολοφονίας και εγκλήματος μόνη της; Φυσικά και ναι απαντάει η Αγκάθα, γράφοντας συνολικά 66 αστυνομικά θρίλερ, αποδεικνύοντας ότι στην συγγραφή δεν έχει σημασία το φύλο, μόνο οι ιδέες και τα έξυπνα μυαλά με τόνους φαντασίας. Σε αυτά τα μυθιστορήματα, παρουσίασε στους αναγνώστες αμέτρητους χαρακτήρες, με τον διαβόητο Ηρακλή Πουαρό και την γλυκύτατη Μις Μαρπλ να κερδίζουν την αγάπη όλων και να καταπιάνονται με ένα σωρό περίεργα εγκλήματα.

Η Αγκάθα δεν έμεινε μόνο στην συγγραφή μυθιστορημάτων. Η θεατρική σκηνή οφείλει στην ταλαντούχα συγγραφέα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, το θεατρικό έργο «Ποντικοπαγίδα», το οποίο μάλιστα παίζεται ανελλιπώς στην Βρετανία, από το 1952 μέχρι και σήμερα. Με αυτό, κέρδισε το προσωνύμιο «Βασίλισσα του Εγκλήματος», ενώ τη δεκαετία του 70 της απονεμήθηκε και ο τίτλος της Dame από την ίδια τη Βασίλισσα.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1976, η γνωστή συγγραφέας έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Το βράδυ του θανάτου της, όλα τα θέατρα του West End άναψαν τα φώτα τους, προς τιμήν της. Πίσω της είχε αφήσει μία υπέρογκη παρακαταθήκη στην αστυνομική λογοτεχνία, με τεχνάσματα-πρότυπα για τους σύγχρονους λογοτέχνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαίρη Σέλλεϋ: Η συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην λογοτεχνία τρόμου12.09.2018

Ποια είναι όμως τα 10 καλύτερα βιβλία της, οι μυστηριώδεις ιστορίες των οποίων μας προσκαλούν να χαθούμε στις δολοφονικές τους σελίδες;

Και δεν έμεινε κανένας (1939)
"Και δεν έμεινε κανένας", Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Και δεν έμεινε κανένας”, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο καλύτερο, και πλέον κλασικό αυτό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, η ιστορία μας ταξιδεύει στο ερημικό αλλά και κάπως δολοφονικό τελικά νησί Σόλτζερ. Εκεί, 10 άγνωστοι προσκαλούνται ξαφνικά για δείπνο σε μια έπαυλη και ανακαλύπτουν ένα απόκοσμο ποίημα που «στολίζει» κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Καθώς μαζεύονται για να δειπνήσουν, ένας δίσκος γραμμοφώνου αρχίζει να παίζει και η φωνή του μυστηριώδη οικοδεσπότη τους κατηγορεί για τα ένοχα μυστικά που κρύβουν. Τότε, οι καλεσμένοι αρχίζουν να χάνονται ένας ένας, και οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρουν τον δολοφόνο, πριν πεθάνουν όλοι. Ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη, ακόμα και αν είναι το μοναδικό αστυνομικό θρίλερ που θα έχουμε, με την υπογραφή της Αγκάθα Κρίστι.

Δέκα ύποπτοι για Φόνο (1949)
"Δέκα ύποπτοι για φόνο", Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Δέκα ύποπτοι για φόνο”, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένας πάμπλουτος Έλληνας επιχειρηματίας, ο Αριστείδης Λεωνίδης, βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του έξω από το Λονδίνο. Ο θάνατός του δεν προκλήθηκε όμως από φυσικά αίτια, και ο φαινομενικά αξιαγάπητος και χωρίς εχθρούς πατριάρχης, τελικά δολοφονήθηκε και ο ύποπτος δεν είναι μόνο ένας. Ο Τσαρλς Χέιγουορντ, αρραβωνιαστικός της εγγονής του Αριστείδη, αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση και διαπιστώνει με έκπληξη ότι η λίστα των υπόπτων είναι αρκετά μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε, και πως η έπαυλη κρύβει πολλά ένοχα μυστικά. Όπως είχε δηλώσει και η ίδια η Αγκάθα Κρίστι, το βιβλίο αυτό ήταν το αγαπημένο της, από όσα είχε γράψει και πράγματι, η μυστήρια ατμόσφαιρα και το σοκαριστικό τέλος της ιστορίας, μιλούν από μόνα τους.

Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ (1926)
"Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ", Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ”, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι για την άγρια ​​πλοκή και το καθόλου παραδοσιακό στυλ μυστηρίου του, το «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ» είναι επίσης και ένα από τα πιο καθηλωτικά μυθιστορήματα της. Όταν μια Αγγλίδα χήρα και ο αρραβωνιαστικός της σκοτώνονται μέσα σε 24 ώρες, ο Πουαρό πρέπει να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι μυστηρίου που οδηγεί στην διαλεύκανση της έξυπνης αλλά και συναρπαστικής αυτής ιστορίας.

Φόνοι με αλφαβητική σειρά (1935)
"Φόνοι με αλφαβητική σειρά", Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Φόνοι με αλφαβητική σειρά”, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Πουαρό δεν είναι σε θέση να αποτρέψει 3 φόνους που μοιάζουν να μοιράζονται ένα κοινό μοτίβο. Με τους φόνους να ακολουθούν τα γράμματα της αλφαβήτου, θα μπορέσει ο πολυμήχανος ντετέκτιβ να σταματήσει τον Αλφαβητικό Δολοφόνο πριν φτάσει στο επόμενο γράμμα; Και όταν ο δολοφόνος προσπαθήσει να παίξει με τον Πουαρό, μάλλον θα μετανιώσει αρκετά το μοιραίο λάθος που έκανε. Το βιβλίο «Φόνοι με αλφαβητική σειρά» είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας που διαθέτουν έναν serial killer, πριν καν αυτός ο όρος καθιερωθεί! Και από ότι φαίνεται, η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά θα μπορέσουμε να την δούμε, όπως ο Πουαρό;

Θανάσιμος Κίνδυνος (1932)
"Θανάσιμος Κίνδυνος", Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Θανάσιμος Κίνδυνος”, Αγκάθα Κρίστι. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κορνουάλη, ο Ηρακλής Πουαρό και ο βοηθός του Άρθουρ Χέιστινγκς, συναντούν μια νεαρή γυναίκα ονόματι Νικ, η οποία έχει γλιτώσει ήδη 3 φορές από βέβαιο θάνατο, αλλά όχι λόγω ατυχήματος. Όταν ο Πουαρό ανακαλύψει και μία τρύπα από σφαίρα στο καπέλο της, τότε θα κάνει τα πάντα για να βρει τον δολοφόνο της, όσο η νεαρή είναι ακόμα ζωντανή. Η έρευνά του θα αποκαλύψει τα σκοτεινά μυστικά του σπιτιού της αλλά και την αλήθεια πίσω από τα περίεργα ατυχήματα που αυτό προκαλεί. Μπορεί την απάντηση να μην την περιμένουμε, αλλά είναι σίγουρα λογική.

Πέντε μικρά γουρουνάκια (1943)
"Πέντε μικρά γουρουνάκια". Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Πέντε μικρά γουρουνάκια”. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Πριν από δεκαέξι χρόνια, η Κάρολαϊν Κρέιλ πέθανε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δηλητηρίαση του συζύγου της. Τώρα, η κόρη της ζητά από τον Πουαρό να ερευνήσει ξανά τον φόνο γιατί είναι σίγουρη πως το δικαστήριο είχε βγάλει λάθος πόρισμα. Οι υπόλοιποι 5 ύποπτοι θα ξανά κληθούν να καταθέσουν για το βράδυ του φόνου, αλλά αυτή τη φορά στον δαιμόνιο Πουαρό, που δεν θα αφήσει τον αληθινό ύποπτο ατιμώρητο.

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (1934)
"Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές". Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές”. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Σε αυτή τη μυστήρια υπόθεση δολοφονίας που τελειώνει με μια ικανοποιητική ανατροπή, μια χιονοστιβάδα σταματά το πολυτελές τρένο Οριάν Εξπρές λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι το πρωί, ένας άνθρωπος βρίσκεται μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου στην καμπίνα του, η οποία είναι κλειδωμένη από μέσα. Το μυστήριο αυτό είναι γνωστό πως μόνο ο Ηρακλής Πουαρό μπορεί να το λύσει, παρόλο που είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακόμα και για αυτόν.

Πρόσκληση σε Φόνο (1950)
"Πρόσκληση σε φόνο". Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Πρόσκληση σε φόνο”. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο μικρό χωριό που μένει η Μις Μαρπλ, παρατηρείται μία περίεργη πρόσκληση στην τοπική εφημερίδα. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αυτή ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος και περιλαμβάνει ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία. Ενώ η κοινότητα δεν είναι βέβαιη εάν η πρόσκληση είναι κάποιου είδους αστείο ή μια τακτική τρομοκράτησης, η Μις Μαρπλ δεν μπορεί να αντισταθεί και πηγαίνει στην τοποθεσία, για να προλάβει να δει τα φώτα να σβήνουν, λίγο πριν δολοφονηθεί κάποιος.

Η ξεχασμένη δολοφονία (1976)
"Η ξεχασμένη δολοφονία". Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Η ξεχασμένη δολοφονία”. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Καθώς κανένα έγκλημα δεν είναι «τέλειο», η Μις Μαρπλ θα κλείσει την καριέρα της εξιχνιάζοντας μία τυπικά καλοδουλεμένη δολοφονία. Και ενώ η νιόπαντρη και τρομοκρατημένη από το νέο σπίτι της Γκουάντα, θα ζητήσει την βοήθεια της πλέον καθόλου ερασιτεχνικής ντετέκτιβ, δεν περίμενε ποτέ την έκβαση που θα έχει αυτή η ιστορία. Οι αναγνώστες πάντως, πρέπει να περιμένουν έντονη ανατριχίλα και φόβο.

Ατέλειωτη νύχτα (1967)
"Ατέλειωτη νύχτα". Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

“Ατέλειωτη νύχτα”. Φωτογραφία: Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Μάικλ Ρότζερς αφηγείται την ιστορία της συνάντησής και του γάμου του με την Έλλη, μια φανταστικά πλούσια Αμερικανίδα κληρονόμο. Καθώς εγκαθίστανται μαζί στο σπίτι των ονείρων τους στην εξοχή, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν είναι όλοι χαρούμενοι με την ευτυχία τους. Και όταν οι μύθοι για την περιοχή στην οποία μένουν αρχίζουν να βγαίνουν αληθινοί, ο Μάικλ πρέπει να μάθει με τον δύσκολο τρόπο την αλήθεια πίσω από το μυστήριο. Η ιστορία αυτή δεν μας θυμίζει τις τυπικές της Αγκάθα Κρίστι, αλλά μας υπενθυμίζει πως ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, η συγγραφέας μπορούσε να εκπλήσσει το κοινό της. Είναι πράγματι ένα από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων 20 χρόνων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 κορυφαία βιβλία με σοκαριστικά αληθινά εγκλήματα12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία