MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
13
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

4o KinoFest: Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου σε Πάτρα και Αθήνα

Το 4ο KinoFest Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου περιλαμβάνει ταινίες που μιλούν έξω απ’ τα δόντια αλλά και κατευθείαν στην καρδιά.

author-image Άννα Ρούτση

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινά το 4ο KinoFest Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου μετατρέποντας τους αγαπημένους και πανέμορφους χώρους της ιστορικής οινοποιίας Achaia Clauss σε ένα θερινό σινεμά!

Η Achaia Clauss, από τις παλιότερες, ιστορικές εταιρείες στην Ελλάδα, είναι ένας πανέμορφος χώρος που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας, γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Σε αυτό είχε δημιουργηθεί μια πολυπολιτισμική κοινωνία κυρίως από Γερμανούς, Ιταλούς, Μαλτέζους και Έλληνες, με τις κατοικίες, το σχολείο και τους ναούς τους. Λέγεται ότι ο Clauss έδωσε στο κτήμα την ονομασία Gutland, ένα όνομα που είχε δώσει άθελά της η κόρη του, η Αμαλία. Αντιστρέφοντας τη γερμανική λέξη Landgut (εύφορο κτήμα), δημιούργησε τη λέξη Gutland, αποτυπώνοντας έτσι αυτό που σήμαινε ο τόπος για την οικογένειά του, μια Γη της Επαγγελίας.

Achaia Clauss Οινοποιεία

Η αγαπημένη μας Μαυροδάφνη, το γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτοπαρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, πήρε το όνομά της από την Ελληνίδα αγαπημένη του με τα μαύρα μάτια, τη Δάφνη, που πέθανε νέα. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον Οινοτουρισμό, που έγινε θεσμός στην Ελλάδα, μετά από την επίσκεψη της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, που ανάρρωνε από φυματίωση στην Κέρκυρα και δοκίμασε τη μαυροδάφνη ως φάρμακο. Είναι η πρώτη υπογραφή στο καινοτόμο, τότε, βιβλίο επισκεπτών και για χάρη της μάλιστα ο Clauss ονόμασε το Κελλάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar).

To KinoFest ξεκίνησε λοιπόν ως μια σκέψη να μετατραπεί για λίγες μέρες σε κινηματογραφικό κέντρο αυτός ο μαγευτικός χώρος της Achaia Clauss, το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας. Να δοθεί μια εναλλακτική χρήση, αυτή του κινηματογράφου, σε έναν τόπο ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια παραδοσιακή πολιτιστική δραστηριότητα: αυτήν της τέχνης του κρασιού. Ωστόσο ως ένδειξη σεβασμού στις ρίζες του τοπόσημου αυτού, αποφασίστηκε το Φεστιβάλ να είναι Γερμανόφωνο προς τιμήν (και στη γλώσσα) του Βαυαρού ιδρυτή του, Γουστάβου Κλάους που πριν 162 χρόνια ίδρυσε την Achaia Clauss.

Έτσι, από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου, θα στηθεί ένα θερινό open air φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα  προβάλλονται δωρεάν γερμανόφωνες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους τελευταίας παραγωγής από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Zentrum Patras και με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα,  της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Goethe-Institut Athen.

Στη συνέχεια, μέρος των προβολών του θα μεταφερθούν στην Αθήνα, στο GoetheInstitut Athen (25-26/9). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ελληνικές πρεμιέρες.

Ο ιδρυτής του Kinofest, Αντώνης Κορκόντζηλας, μίλησε στο monopoli.gr για την ιστορία του φεστιβάλ: «Το 2017, αφού μόλις είχαμε ιδρύσει την ABCinema στην Πάτρα με στόχο τη διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης, ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που θα αξιοποιούσε το κλίμα της πόλης, κυρίως τα καλοκαιρινά της χαρακτηριστικά. Έμπνευση αποτέλεσε η εντυπωσιακή υπαίθρια προβολή στη λιθόστρωτη Piazza Grande του Λοκάρνο κατά τη διάρκεια του ομώνυμου φεστιβάλ. Επιθυμία μας ήταν να αναπαράξουμε αυτήν την εμπειρία στην περιοχή μας. Συνεπώς, καταλήξαμε στην ιδέα ότι ο χώρος της Achaia Clauss θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να γίνει κέντρο δημιουργικότητας και κινηματογραφικής τέχνης. Την εποχή εκείνη, μόλις είχε επαναλειτουργήσει μετά από μια περίοδο αδράνειας λίγων ετών”.

Αντώνης Κορκόντζηλας

“Είχαμε λοιπόν την ιδέα, είχαμε τον χώρο, αλλά χρειαζόμασταν μια διαφορετική προσέγγιση από τα συνηθισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου που περιορίζονται στις ταινίες. Ο στόχος μας ήταν να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και να αναδείξουμε την κληρονομιά της περιοχής, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ του Γουστάβου Κλάους και του γερμανόφωνου κινηματογράφου. Ξεκινήσαμε την επικοινωνία και τις επαφές με το GoetheZentrum Patras και αφού αξιολόγησαν θετικά την πρότασή μας, το 2019, δημιουργήσαμε μαζί το πρώτο KinoFest Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου…».

Γιατί αξιολογήθηκε ως σημαντική η προώθηση του γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ελλάδα; Ο κ. Siegfried Blocher, διευθυντής του GoetheZentrum Πάτρας μας λέει: «Η προώθηση αυτή έχει σημαντική πολιτιστική, εκπαιδευτική και κοινωνική αξία. Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανόφωνος κινηματογράφος είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εξοικείωση των Ελλήνων με τη κουλτούρα, την τέχνη, τις αξίες και τον τρόπο  ζωής  των γερμανόφωνων χωρών – Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία. Ενισχύει σημαντικά, θα λέγαμε, τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των γερμανόφωνων χωρών και της Ελλάδας. Επιπροσθέτως η προβολή των γερμανόφωνων ταινιών συμβάλλει σημαντικά στην εκμάθηση και τη βελτίωση της γερμανικής γλώσσας, καθώς προσφέρει ηχητικό και προφορικό υλικό που μπορεί να ενισχύσει τις γλωσσικές δεξιότητες των σπουδαστών/-τριών. Τέλος θα ήθελα να τονίσω τη συμβολή του γερμανόφωνου κινηματογράφου στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και ειδικότερα της πόλης μας, της Πάτρας. Η προβολή γερμανόφωνων ταινιών μπορεί να προσελκύσει τους λάτρεις του κινηματογράφου από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία».

Siegfried Blocher

«Με τη στήριξη του Goethe-Institut Αθήνας και της Γερμανικής πρεσβείας, αναπτύσσουμε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γερμανική γλώσσα και πολιτισμό. Έτσι, δημιουργούμε ένα πλούσιο δίκτυο συνεργασιών που ενισχύουν τον πολιτιστικό πλούτο και τον πολυπολιτισμικό διάλογο στην περιοχή μας. Το Kinofest συνάδει με τους στόχους μας και θέλουμε να καθιερωθεί ως θεσμός και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, ότι από το 2021, το φεστιβάλ υποστηρίζεται ενεργά από τις πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας και είναι η πρώτη φορά που οι τρεις πρεσβείες συνεργάζονται ενωμένες σε ένα κοινό έργο με το Goethe-Zentrum Πάτρας».

Όπως μας λέει ο κ. Κορκόντζηλας, το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με περισσότερες ταινίες μεγάλου μήκους αλλά και με ειδικές προβολές και ειδικά αφιερώματα. Γίνεται προσπάθεια κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται το πρόγραμμα με περισσότερες ταινίες.  «Το Φεστιβάλ δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο ελληνικό και διεθνή κοινό να παρακολουθήσει στην μεγάλη οθόνη τις καλύτερες νέες ταινίες του σύγχρονου γερμανόφωνου κινηματογράφου. Αυτή τη χρονιά, προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι οι ταινίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών προβλημάτων και ασχολούνται με αξιόλογα θέματα: από τον έρωτα, τις οικογενειακές σχέσεις και τις απρόσμενες εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η συνταξιοδότηση, μέχρι τις δυσκολίες του να εργάζεσαι σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο ή του να ζεις στην ομοφοβική μεταπολεμική Γερμανία. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν συγκαταλέγονται τέσσερις ελληνικές πρεμιέρες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το Skin Deep, είναι η ταινία που κέρδισε τον Queer Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ενώ το Great Freedom υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2022).

Φέτος, το KinoFest θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τις κορυφαίες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που είχαν προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont-Ferrand, το πιο αξιόλογο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο. Επίσης θα υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στην LGBTQI+ κοινότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο εξαιρετικές γερμανικές ταινίες. Τέλος, θα έχουμε για πρώτη φορά το Βραβείο Κοινού, όπου οι θεατές θα μπορούν να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία!».

Τι θα δούμε στο 4o KinoFest

Οι μεγάλου μήκους ταινίες του προγράμματος:

Axiom

Axiom (Jöns Jönsson, Γερμανία, 2022)

Ο Γιούλιους είναι ένας νεαρός υπάλληλος μουσείου, ευφραδής και αγαπητός σε όλους – στους φίλους, στους συναδέλφους και στην κοπέλα του. Μια μέρα, προσκαλεί τους συναδέλφους του σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι με το σκάφος της αριστοκρατικής οικογένειάς του. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Ο Γιούλιους δεν είναι αυτός που φαίνεται…

Υποψήφια για βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και βραβευμένη με βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία της Γερμανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (2023).

Υποψήφια για Α’ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (τμήμα Encounters).

Aeiou: A Quick Alphabet of Love. Photo©Reinhold_Vorschneider

Aeiou: A Quick Alphabet of Love (Nicolette Krebitz, Γαλλία -Γερμανία, 2022) – ελληνική πρεμιέρα

Ο Άντριαν είναι ορφανός και θεωρείται “δύσκολη περίπτωση”. Η Άννα είναι ηθοποιός, αλλά δεν έχει δουλέψει εδώ και καιρό. Και οι δύο έχουν παρεκκλίνει από τον δρόμο τους και δεν ταιριάζουν απόλυτα. Κάποια μαθήματα λογοθεραπείας που γίνονται στο διαμέρισμα της Άννας τους φέρνουν κοντά. Σύντομα, τα μαθήματα αυτά μετατρέπονται σε δείπνα, βόλτες και κοινά τσιγάρα. Και τελικά η Άννα και ο Άντριαν αποφασίζουν να κατακτήσουν τον κόσμο…

Υποψήφια  για βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία της Γερμανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (2022). Υποψήφια για την Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2022). 

*Broken Base (Genia Leis Gerald Sommerauer, Γερμανία, 2022) -Ελληνική πρεμιέρα

Η νεαρή, φιλόδοξη Εύα ήρθε στη Βιέννη από τη Γερμανία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στο τέλος των σπουδών της, αρχίζει μια πρακτική άσκηση στο γραφείο ενός επιδραστικού αρχιτέκτονα. Η καθημερινότητά της περιστρέφεται πλέον γύρω από τον σχεδιασμό ενός πάρκου τέχνης αλλά στην πορεία βιώνει την ιεραρχία ενός ανδροκρατούμενου εργασιακού χώρου.

Η προβολή της ταινίας γίνεται σε συνεργασία με τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου.

Golden Years. Photo: Zodiac Pictures

Golden years (Barbara Kulcsar, Ελβετία-Γερμανία, 2022) – ελληνική πρεμιέρα

Επιτέλους ελεύθεροι! Η Άλις και ο Πίτερ γιορτάζουν τη συνταξιοδότησή τους – και μαζί με αυτήν, μια νέα φάση στη ζωή τους. Αλλά όταν η καλύτερη φίλη της  πεθαίνει απροσδόκητα, η Άλις κάνει μια συγκλονιστική ανακάλυψη: είχε μια μυστική σχέση στη Γαλλία, επί 15 χρόνια μάλιστα. Η Άλις αποφασίζει να αναζητήσει τον κρυφό εραστή της φίλης της…

Skin Deep.©Walker Worm Film Ahmed

Skin Deep (Alex Schaad, Γερμανία, 2022)

Με την πρώτη ματιά, η Λέιλα και ο Τριστάν φαίνονται να είναι ένα ευτυχισμένο νεαρό ζευγάρι. Όταν όμως ταξιδεύουν σε ένα μυστηριώδες και απομακρυσμένο νησί, ένα παιχνίδι ταυτοτήτων ξεκινά που σταδιακά θα αλλάξει τα πάντα.

Υποψήφια για το Μεγάλο Βραβείο στη Διεθνή Εβδομάδα Κριτικών Κινηματογράφου της Βενετίας (2022) καθώς και βραβευμένη με τον Queer Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας (2022).

Great Freedom. ©Freibeuterfilm Rohfilm

Great Freedom (Sebastian Meise, Αυστρία-Γερμανία, 2022)

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς φυλακίζεται ξανά και ξανά γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Εξαιτίας της Παραγράφου 175, η λαχτάρα του για ελευθερία περιστέλλεται συστηματικά. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του γίνεται εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του, τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Και τελικά αυτό που στην αρχή του δημιουργεί αποστροφή εξελίσσεται σε αγάπη.

Υποψήφια για το Βραβείο Κοινού LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022.

My life as Lotta

Και μια απολαυστική ταινία για παιδιά και όλη την οικογένεια σε ειδική προβολή:

My Life as Lotta – Okey Dokey Alpaca! (Martina Plura, Γερμανία, 2022) – ελληνική πρεμιέρα

Η Λότα ανυπομονεί για την πρώτη της σχολική εκδρομή στο Άμρουμ! Όμως η καλή της διάθεση εξανεμίζεται ο μπαμπάς της, Ράινερ, συμμετέχει στην εκδρομή ως συνοδός. Ω, τι ντροπή! Αλλά είναι ακόμα πιο άβολα όταν ο Γάλλος μαθητής του προγράμματος ανταλλαγής, Ρεμί, δεν φεύγει από το πλευρό της.

Θα ακολουθήσει παιδικό εργαστήριο σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Ονείρου Δράσεις».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα, σε άλλη μια ειδική προβολή, ένα  ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ:

Με δύο βαλίτσες (Κώστας Αυγέρης, Ελλάδα-Γερμανία, 2022).

Η ταινία περιλαμβάνει αφηγήσεις ανθρώπων που μοιράζονται προσωπικά βιώματα από την αλληλεπίδρασή τους με την ελληνογερμανική κουλτούρα. Κάποιοι από αυτούς είναι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία. Άλλοι είναι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα.  Πώς μπορούν δύο πολιτισμοί να «συμβιώσουν» στον ίδιο άνθρωπο, και τι οφέλη αλλά και δυσκολίες μπορεί να έχουν οι άνθρωποι ανάμεσα σε δύο χώρες και δύο πολιτισμούς;

Με δύο βαλίτσες

Επίσης, θα παρουσιαστεί μικρό LGBTQI+ αφιέρωμα  που περιλαμβάνει δύο γερμανικές ταινίες: Το Zuhurs Daughters (Laurentia Genske, Robin Humboldt) και το No Hard Feelings (Faraz Shariat)

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ CLERMONT-FERRAND

Φέτος το KinoFest θα ανακοινώσει το πρώτο Βραβείο Κοινού και θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του ClermontFerrand, το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρούς μήκους στον κόσμο, σε συνεργασία με την AG Kurzfilm Ένωση Γερμανικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Anna

Από την «Αnna», με ηρωίδα μια κοπέλα που η ζωή της καθορίζεται από το υπερβολικό βάρος και από την  έμμονη ιδέα ότι είναι ελαττωματική, μέχρι τους τρεις τυφλούς νέους του «The Unicorn in Snowpants Suddenly Ran Off»,  για τους οποίους η τύφλωση δεν είναι αναπηρία αλλά η κανονικότητά τους, οι μικρού μήκους ταινίες του KinoFest υπόσχονται απολαυστικές ιστορίες που εκπλήσσουν και χαράζονται στον νου.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για όλες τις ταινίες του KinoFest:

https://kinofest.gr/el/films/

ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ, ΑΘΗΝΑ (25-26/9)

Το πρόγραμμα προβολών στο Γκαίτε περιλαμβάνει μία επιλογή από τις ταινίες που θα παρουσιαστούν στην Πάτρα, αλλά και μια ξεχωριστή ταινία μυθοπλασίας:

Τη Δευτέρα 25/9  θα παιχτούν οι επιλεγμένες  μικρού μήκους ταινίες από το Clermont-Ferrand  (18.45) και η μεγάλου μήκους ταινία Princess του Peter Luisi (20.30).

Την Τρίτη 26/9  θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Με δύο βαλίτσες (18.30) και το LGBTQI+ αφιέρωμα (19.45).

Στην  ταινία Princess του Peter Luisi (Ελβετία-Ουκρανία, 2021), που θα προβληθεί μόνο στην Αθήνα, πρωταγωνιστεί ο Τζόζεφ, ένας άντρας ο οποίος θα έκανε τα πάντα για τη Νίνα, την ανιψιά του. Ακόμα και το να  κόψει το αλκοόλ. Όμως τελικά τα παρατά, όταν η αδερφή του κόβει κάθε επαφή μαζί του. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Τζόζεφ, νηφάλιος πια, μαθαίνει ότι η Νίνα έχει γίνει τοξικομανής και εγκληματίας και είναι παγιδευμένη σε μια απομακρυσμένη ουκρανική φυλακή. Τώρα είναι η σειρά του να τη σώσει…

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα kinofest.gr και στα social media:

Περισσότερα από Art & Culture