Γελώντας στο Αφγανιστάν
Στο ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου «Γελώντας στο Αφγανιστάν» ένας αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν, δίνει παραστάσεις σε ένα τόπο που επικρατεί μόνο η βία και ο θάνατος, με μoναδικό όπλο του το γέλιο.
Ένας μικρόσωμος νεαρός Αφγανός θέλει να αλλάξει τον κόσμο με την παντομίμα και το χιούμορ. Ο Καρίμ Ασίρ, ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν, ανάμεσα από βόμβες και καταστροφές, δίνει παραστάσεις με μοναδικό όπλο το γέλιο. Στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ και απειλούν με θάνατο τον Καρίμ. Μια δύσκολη απόφαση φαίνεται αναπόφευκτη.
Ο Καρίμ Ασίρ προσπαθώντας να σωθεί, μετά από πολλές δυσκολίες και με τη συνεχή προσπάθεια της σκηνοθέτιδας Αννέτας Παπαθανασίου και της παραγωγού Φωτεινής Οικονομοπούλου, κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα. Ήταν μια περιπέτεια με φοβερή αγωνία και ανατροπές που κράτησε 70 μέρες με ευτυχώς αίσιο τέλος. Ο Καρίμ συνεχίζει να αγωνίζεται για την τέχνη του. Δημιουργεί ασπρόμαυρα βουβά βίντεο όπου χρησιμοποιώντας σαν πρότυπο την μορφή του Τσάρλι Τσάπλιν, με τον δικό του κωμικό τρόπο μας διηγείται τη ζωή του και μας παρουσιάζει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και στον κόσμο.
Πολύ συχνά το γέλιο, ανά τους αιώνες και σε διάφορες θρησκείες, έχει κατακριθεί, θεωρείται απειλή και πρέπει να κατατροπωθεί. Ο Καρίμ αγωνίζεται για την αλλαγή και προσπαθεί μέσω της τέχνης του να δώσει μήνυμα στήριξης στους συμπατριώτες του.
Μετά το τέλος της κάθε προβολής θα υπάρχει ένας επίτιμος προσκεκλημένος ο οποίος θα συζητά με τους δημιουργούς της ταινίας και με το κοινό πάνω στα κεντρικά ζητήματα που θέτει η ταινία.
Σε όλες τις προβολές θα παρευρίσκεται και ο Καρίμ Ασίρ, ο βασικός ήρωας της ταινίας. Οι ομιλητές – καλεσμένοι είναι:
• Πέτρος Τατσόπουλους (συγγραφέας) θα μιλήσει για τα όρια στην θρησκεία. Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
• Διονύσης Ατζαράκης (stand-upcomedy) θα μιλήσει για το γέλιο και την λυτρωτική σημασία του και την εμπειρία του σαν κωμικός στην Ελλάδα.
• Αλέξανδρος Σακελλαρίου (κοινωνιολόγος της θρησκείας ) θα μιλήσει για το γέλιο στις θρησκείες γενικότερα.
• Ο Χάρης Σώζος (ηθοποιός ) και η Μαρία Χριστίνα Κριθαρά (μουσικός) θα μιλήσουν για την Τέχνη και τον πολιτισμό και πόσο απαραίτητα είναι για μια χώρα.
• Γιάννης Γιαννακόπουλος (φωτογράφος των Γιατρών του Κόσμου) θα μιλήσει για το θέμα το προσφυγικό και την όλη εμπειρία διάσωσης του ήρωα.