MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Editor’s choice: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς

Ένας επιλεκτικός οδηγός με τις νέες θεατρικές παραγωγές που ξεκινούν τον Οκτώβριο και θα μας οδηγήσουν μέχρι το τέλος του 2023.

Στέλλα Χαραμή | 27.09.2023

Καθώς οι επαναλήψεις της περασμένης σεζόν, έχουν ξεκινήσει να ζεσταίνουν το θεατρικό κοινό, οι νέες παραγωγές του φθινοπώρου κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους. Επιλέγοντας 30 από αυτές, μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας, χαρτογραφούμε μια αθηναϊκή σκηνή που όσο κινείται ασφαλώς άλλο τόσο ρισκάρει μέσα από δύσκολες θεματικές ή λοξές οπτικές.

Νεόκοπες ελληνικές δραματουργίες που συνδιαλέγονται με την σύγχρονη, συχνά οδυνηρή, πραγματικότητα, καθαρόαιμα πολιτικά κείμενα, σύγχρονες ανθρωποκεντρικές αφηγήσεις από τη διεθνή σκηνή, κλασικά κείμενα – κατά περιπτώσεις ιδωμένα αλλιώς – κωμωδίες που θα προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, σχηματίζουν την πρώτη ανανεωμένη εικόνα της θεατρικής περιόδου και οδηγούν τις επιλογές μας.

«Το σπίτι» στη Στέγη

© Ανδρέας Σιμόπουλος

Δύο πρόσωπα, μια γυναίκα και ένας άνδρας, περνούν μια οποιαδήποτε ημέρα στο σπίτι τους. Σε μια οποιαδήποτε μεγαλούπολη από αυτές όπου οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια-κελιά, χωρίς ταυτότητα, και όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Κάνουν δουλειές, τακτοποιούν τα ψώνια, πληρώνουν τους λογαριασμούς, μαζεύουν τα ρούχα, φροντίζουν τον χώρο και τη δομή τους. Οι δυο τους περιχαρακώνονται για να μην αναμετρηθούν με την πραγματικότητα και να απαλύνουν τις θηλιές που κρύβει ο έξω κόσμος. Όμως, ένα παράθυρο τρέφει και τρέφεται από αυτούς: Μεταμορφώνεται σε ένα εφιαλτικό καλειδοσκόπιο, από το οποίο παρελαύνουν διαφορετικές εκφάνσεις της βίας της εποχής μας και ακραίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του 21ου αιώνα. Ο Δημήτρης Καραντζάς δοκιμάζεται και στη συγγραφή, σκηνοθετώντας μια παραβολή του καθημερινού βίου και της καθημερινής βίας. Με τους Αλεξία Καλτσίκη και Φιντέλ Ταλαμπούλα στους κεντρικούς ρόλους.
Πρεμιέρα 30 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτο “Σπίτι” που ο Δημήτρης Καραντζάς γίνεται (και) συγγραφέας12.09.2018

Ο «θάνατος του εμποράκου» στο θέατρο Ζίνα

Η περσινή γνωριμία του με τον Άρθρουρ Μίλλερ με το «Ψηλά απ’ την γέφυρα», ο Γιώργος Νανούρης συνεχίζει με το γνωστότερο έργο του Αμερικανού συγγραφέα, εδώ βραβευμένου με Πούλιτζερ. Στο μικροσκόπιο η ζωή του Γουίλι Λόμαν, ενός πλανόδιου πωλητή, εγκλωβισμένου στο αμερικάνικο όνειρο, που αναγκάζεται να κυνηγά την επιβίωση χωρίς ελπίδα. Η ματαίωση του δυτικού τρόπου ζωής και του καπιταλισμού σε ένα έργο που γράφτηκε μετά το Μεγάλο Κραχ και έμελλε να ορίσει τον τρόπο ζωής του 20ου αιώνα. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης εμφανίζεται στον εμβληματικό ρόλο του εμποράκου σε ένα θίασο που περιλαμβάνει τους Έφη Μουρίκη, Κωνσταντίνο Γώγουλο, Ρένο Ρώτα, Δημήτρης Γεροδήμος, Κατερίνα Μάντζιου κ.α.
Πρεμιέρα 5 Οκτωβρίου

«Η δωδέκατη νύχτα» στο Θέατρο Τέχνης

@Πάτροκλος Σκαφιδάς.

Ήταν το 1955, όταν ο Κάρολος Κουν σκηνοθετούσε το έργο του Σαίξπηρ στο Υπόγειο της Πεσματζόγλου και φέτος ο Γιάννης Κακλέας, παιδί του Θεάτρου Τέχνης, καταπιάνεται μαζί του. Η κωμική περιπέτεια δύο δίδυμων αδερφών που ενώ επιζούν χωρίζονται σ’ ένα ναυάγιο, αναδεικνύει ζητήματα ιδιαίτερα προοδευτικά για την εποχή του Σαίξπηρ: Ρευστότητα των φύλων, μεταμόρφωση, ερωτικό πάθος και ερωτικά τρίγωνα εδώ με ερμηνευτές τους Αμαλία Καβάλη, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Αλέξανδρο Σκουρλέτη, Ηλιάνα Μαυρομάτη – επίσης απόφοιτοι της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.
Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου

«The Humans» στo Θέατρο Μουσούρη

@Ελίνα Γιουνανλή.

Το βραβευμένο έργο του Στίβεν Κάραμ επαναφέρει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ως σκηνοθέτη σε κεντρικά θέατρα. Μια τραγικωμωδία που έχει αποσπάσει βραβείο Tony ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, αποκαλύπτοντας, σε πολλές εκφάνσεις της, τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, Ξένια Καλογεροπούλου, Ειρήνη Μακρή, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου

«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι καλύτερη» στo Θέατρο Ήβη

Μετά την πρώτη της επιτυχημένη σκηνοθετική απόπειρα στην ηθογραφική σάτιρα «Του Κουτρούλη ο γάμος», η Σμαράγδα Καρύδη δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις της, αυτή τη φορά στην στοχαστική φάρσα του Ντάριο Φο όπου μια ολόκληρη οικογένεια κάνει χρήση και λαθρεμπόριο χασίς μπλέκοντας σε μια σειρά ανατροπών και κωμικών ταραχών. Μαζί την Καρύδη επί σκηνής θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Νούσης, Χάρης Χιώτης.
Πρεμιέρα 18 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEditor’s choice: Οι θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δείτε12.09.2018

«Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» στο Θέατρο Τέχνης

@Ελίνα Γιουνανλή

Με το έργο του Χαθίντο Μπεναβέντε, ενός από τους σημαντικότερους Ισπανούς δραματουργούς του 20ου αιώνα, συνεχίζει τη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης, ο Γιάννης Καλαβριανός. Επί της ουσίας, μας γνωρίζει μια, σπάνια παιζόμενη στην Ελλάδα, κωμωδία, με ήρωες δύο απατεώνες που εμφανίζονται από το πουθενά και συστήνονται στην πόλη ως εξέχοντα πρόσωπα. Ο Καλαβριανός σκηνοθετεί και διασκευάζει το έργο όπου οι 16 ρόλοι του ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς από έξι γυναίκες: Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου

«Στέλιος Κασόνγκο» στο Επί Κολωνώ

@Γιώργος Χατζηνικολάου.

Ο σκηνογράφος και συνιδρυτής της ομάδας ΝΑΜΑ, Γιώργος Χατζηνικολάου, γράφει για πρώτη φορά ένα δικό του κείμενο εμπνευσμένο από την εμπειρία του Αφροέλληνα ηθοποιού Σαμουήλ Ακινόλα, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στην παράσταση. Το έργο αφηγείται την ιστορία του Χρήστου όταν  κληρονομεί από τον πατέρα του μια ημιυπόγεια αποθήκη που ονειρεύεται να μετατρέψει σε μουσική σκηνή. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή, ο Χρήστος βρίσκει τα αγαπημένα του πρόσωπα ως συμπαραστάτες μέχρι τη στιγμή που ο ετεροθαλής αδερφός του θα μπλοκάρει το εγχείρημα. Ο ρατσισμός, οι κοινωνικές διακρίσεις και η ανθρώπινη απληστία στη νέα σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, με πρωταγωνιστές τους Σαμουήλ Ακίνολα, Τζίνη Παπαδόπουλου, Άγη Εμμανουήλ, Πάρη Σκαρτσολιά.

Πρεμιέρα 20 Οκτρωβρίου

«Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» στο Εθνικό Θέατρο

@Ελίνα Γιουνανλή.

Ελάχιστοι σκηνοθέτες έχουν εντριφύσει στον έργο του Κάρλο Γκολντόνι όσο ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Για έκτη φορά ο, εκ των διανοητών του ελληνικού θεάτρου καταπιάνεται με μια κωμωδία ηθών του 18ου αιώνα. Ηρωάς της, ο πλούσιος έμπορος Αλή που καθώς σκοπεύει να συστήσει την τέχνη της όπερας στη Σμύρνη απευθύνεται σε δύο ατζέντηδες, προκειμένου να τον βοηθήσουν να οργανώσει τον θίασό του. Στα παρασκήνια της θεατρικής τέχνης και της καλλιτεχνικής ματαιοδοξίας με έναν 19μελή θίασο απ’ όπου διακρίνονται οι Λαέρτης Μαλκότσης, Αγορίτσα Οικονόμου, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος.
Πρεμιέρα 26 Οκτωβρίου

«Γέρμα» στο Θέατρο Πόρτα

@Πάτροκλος Σκαφιδάς.

Αλλάζοντας στέγη, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κάνει αυτό που ξέρει καλά: να αναμετριέται με σύγχρονες και άπαιχτες στην Ελλάδα δραματουργίες. Αυτή τη φορά, επιλέγει την μεταγραφή του έργου του Λόρκα από τον Σάιμον Στόουν. Στη Γέρμα Λόρκα και του 1934 στη Μαδρίτη παρακολουθούμε την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε μια φτωχή αγροτική κοινωνία. Εκατό χρόνια μετά, η Γέρμα είναι δημοσιογράφος και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων και ο άντρας της πετυχημένος επιχειρηματίας, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκτήσει παιδιά. Η σχέση τους δοκιμάζεται. Το κείμενο ανέβηκε με αξιώσεις για πρώτη φορά το 2017 στο Λονδίνο ενώ στην αθηναϊκή του εκδοχή θα δούμε τους Μαρία Κίτσου, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Τατιάνα Πίττα, Χάρη Χαραλάμπους – Καζέπη, Ασπασία Κράλλη.
Πρεμιέρα 27 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό πληγή σε γιορτή: To νέο πρόγραμμα της Στέγης συνομιλεί με την πραγματικότητα12.09.2018

«Romaland» στη Στέγη

Στα χνάρια της πολυταξιδεμένης «Καθαρής πόλης» και του θεάτρου ντοκιμαντέρ που υπηρετούν εδώ και χρόνια, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης εστιάζουν την έρευνα τους στη ζωή των Ελλήνων Ρομά. Μετά τις δολοφονίες των νεαρών τσιγγάνων Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη, οι δύο δημιουργοί κάνουν έρευνα σε ελληνικούς καταυλισμούς αναζητώντας την αφήγηση από την πλευρά των αδικημένων, αναζητώντας την γέννηση των στερεοτύπων και αναδεικνύοντας το πόσο έχει συμβάλλει η ακροδεξιά ατζέντα στην, εκ νέου, περιθωριοποίηση τους.
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου

«Closer» στο Θέατρο Χώρα

@Πάτροκλος Σκαφιδάς.

Μετά και την μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον Μάικ Νίκολς το μακρινό 2004, το πολυβραβευμένο έργο του Πάτρικ Μάρμπερ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα νεότερα ‘κλασικά’ για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Τα δύο ζευγάρια που περιπλέκονται συναισθηματικά και χωρίς αναστολές ερμηνεύουν οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Σπύρος Σταμούλης, Μιχάλης Λεβεντογιάννης και Ναταλία Σουίφτ υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνου. Εδώ σε μετάφραση του Θωμά Μοσχόπουλου.
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνικό Θέατρο 2023-2024: Όλο το ρεπερτόριο της νέας σεζόν12.09.2018

«Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ» στο Εθνικό Θέατρο

Ο Άγγελος Τριανταφύλλου, μετά από μια σειρά συναρπαστικές συνθέσεις για θεατρικές παραστάσεις, γράφει ένα μιούζικαλ και το συν- σκηνοθετεί με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή. Το μιούζικαλ ξεπερνά το φαντασιακό: Στην Α´ Παθολογική κλινική του Ευαγγελισμού γίνεται πραγματικότητα μια βαθιά ανθρώπινη φαντασίωση: Η κατάλυση του θανάτου. Ο ίδιος ο Χάρος βρίσκεται σε καταστολή σε ένα θάλαμο και ο αναπόδραστος νόμος που θέλει την ανθρώπινη ζωή να σφραγίζεται από ένα τέλος, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας. Ένας πληθωρικός θίασος ηθοποιών – Χρήστος Λούλης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κοκκίδου, Έλλη Πασπαλά, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φοίβος Ριμένας – και πολλοί guest, ανάμεσα τους οι Χάρης Ανδριανός, Νατάσσα Μποφίλιου, Μάρθα Φριντζήλα – θα συμμετέχουν σε ένα μεταφυσικό ύμνο στη ζωή, συνοδεία ζωντανής εξαμελούς ορχήστρας.
Πρεμιέρα 8 Νοεμβρίου

«Βασιλιάς Ληρ» στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

@Ελίνα Γιουνανλή.

Η επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, δέκα χρόνια μετά τους «Βρυκόλακες» του ΄Ιψεν, γίνεται με Σαίξπηρ και ένα από τα γνωστότερα έργα του. Σε απόδοση – διασκευή του Στρατή Πασχάλη, ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την ιστορία του αυταρχικού Βασιλιά Ληρ να μοιράσει το βασίλειο του στην Γονερίλη, την Ρεγάνη και την Κορδέλια, τις τρεις κόρες του. Αποφασίζει τελικά να παραδώσει την εξουσία και τα προνόμια της σε όποια από τις τρεις του αποδείξει την αγάπη της. Το ρόλο του Ληρ θα ερμηνεύσει η Μπέττυ Αρβανίτη και μαζί της επί σκηνής – σε ένα ανέβασμα που βάζει στο επίκεντρο του την έννοια της πρόκλησης – παίζουν επίσης οι Νίκος Αλεξίου, Εύα Σιμάτου, Νέστωρ Κοψιδάς, Αντώνης Γιαννακός κ.α.
Πρεμιέρα 8 Νοεμβρίου

«Ο άσχημος» στο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

@Ελίνα Γιουνανλή.

Η σκοτεινή κωμωδία που είχε κάνει πανελλήνια πρεμιέρα πριν μερικά χρόνια στο Tempus Verum, τροφοδοτεί το νέο εγχείρημα του Γιώργου Κουτλή και την πρώτη του συνεργασία με τον Ορφέα Αυγουστίδη. Το γνωστότερο έργο του Γερμανού Μάριους Βον Μάγιερνμπεργκ πραγματεύεται την ιστορία του Λέττε, ενός πραγματικά άσχημου άνδρα, το περιβάλλον του οποίου τον καταδικάζει εξαιτίας της εμφάνισης τους. Ο ίδιος αποφασίζει να προχωρήσει σε ολική μεταμόρφωση προσώπου, η επέμβαση επιτυγχάνει αλλά αντί για τη νέα του ζωή ο ίδιος μπαίνει σε μια νέα περιπέτεια. Στον ρόλο του Λέττε θα δούμε τον Ορφέα Αυγουστίδη και μαζί του μια μικρή ομάδα μεγάλων αξιώσεων: Γιάννης Κλίνης, Ηλίας Μουλάς, Μαίρη Μηνά.
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου

«Underground» στο Ακροπόλ

Η διάσημη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα που έγινε κραυγή για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας – που απέσπασε το «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες το 1995 ανεβαίνει εδώ ως θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία ενός άλλου – αν και πολιτογραφημένου ως ‘Ελληνα – Σέρβου, του σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Η ιστορία βασισμένη στο έργο του Ντούσαν Κοβέσεβιτς, αφηγείται την τραγωδία των εργαζόμενων σε ένα υπόγειο εργοστάσιο όπλων στην Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με μοναδική τους επαφή με τον «έξω κόσμο» έναν απατεώνα – έμπορο που παραλείπει να τους πει ο πόλεμος τέλειωσε αποφασίζουν να ξαναδούν το φως της μέρας 50 χρόνια μετά και γίνονται μάρτυρες του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ένα εγχείρημα πρόκληση όπου στους βασικούς ρόλους θα δούμε τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Τσορτέκη, Αλεξάνδρα Αιδίνη, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Γιώργο Μπινιάρη.
Πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου

«Σιρανό» στο Αλκυονίς

@Γιώργος Καπλανίδης.

Το αξεπέραστο έργο του Εντμόντ Ροστάν, ένα ποίημα για την δύναμη του πνεύματος, του έρωτα και την ομορφιά της ψυχής φέρνει ξανά μαζί τρεις συνεργάτες: Λένα Παπαληγούρα και Μιχάλη Σαράντη υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη. Ο Σαράντης ως ο ερωτοχτυπημένος Σιρανό με τη μεγάλη μύτη, η Παπαληγούρα ως η Ρωξάνη, το αντικείμενο πόθου του πρώτου, σε μια μετάφραση του κλασικού από τον Στρατή Πασχάλη. Στην διανομή θα δούμε επίσης τους Νικόλα Χανακούλα, Ιάσονα Παπαματθαίου και μια ομάδα νεότερων ηθοποιών: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Γιώργος Φασούλας.
Πρεμιέρα 20 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνικό Θέατρο 2023-2024: Όλο το ρεπερτόριο της νέας σεζόν12.09.2018

«Έγκλημα και τιμωρία» στο Θέατρο Πορεία

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής θα αποτελέσει αφορμή για τη νέα κεντρική παραγωγή του θεάτρου Πορεία. Ο Δημήτρης Τάρλοου από τη θεση του σκηνοθέτη συνεχίζει στη θεματική «άνθρωπος και νόμος» που άνοιξε πέρυσι με το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν. Ο Θανάσης Τριαρίδης αναλαμβάνει το, εξόχως, απαιτητικό έργο να διασκευάσει το ογκώδες ντοστογιεφσκικό μυθιστόρημα που παρακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Κι έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού». Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ερμηνεύει τον βασικό ρόλο πλαισιωμένος από τους Δημήτρη Ήμελλο, Δημήτρη Μπίτο, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Σεϊρλή, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Μαριάννα Πουρέγκα.
Πρεμιέρα 23 Νοεμβρίου

«Τρεις ψηλές γυναίκες» στο Δημοτικό Θέατρο

@Θωμάς Δασκαλάκης.

Ο Μπομπ Γουίλσον αποδέχεται την πρόσκληση να σκηνοθετήσει και πάλι για αθηναϊκή σκηνή – είχε προηγηθεί η «Οδύσσεια» για το Εθνικό Θέατρο το χειμώνα του 2013. Αυτή τη φορά επιλέγει το έργο του ‘Εντουαρντ Άλμπι με τρεις σημαντικές γυναίκες εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής: Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λουκία Μιχαλοπούλου. Το εξπρεσιονιστικό σύμπαν του Γουίλσον καθρεφτίζει τα ερωτήματα του Αμερικανού συγγραφέα για την θνητότητα και το πέρασμα του χρόνου, ενώ όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει πει αντλεί για το ρόλο της ετοιμοθάνατης ηλικιωμένης από την προσωπικότητα της μητέρας του.
Πρεμιέρα 24 Νοεμβρίου

«The doctor» στο Αμφιθέατρο

@Ελίνα Γιουνανλή.

Στις νέες δραματουργίες επανακάμπτει η Κατερίνα Ευαγγελάτου για να σκηνοθετήσει αυτή τη φορά το θρίλερ του Ρόμπερτ Αϊκ που έχει τύχει θερμής υποδοχής από το θεατρικό κοινό, τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη. Μετά από μία αυτοσχέδια απόπειρα έκτρωσης στο σπίτι, ένα 14χρονο κορίτσι μεταφέρεται ετοιμοθάνατο στο Ινστιτούτο Elizabeth και υποκύπτει. Αλλά όταν η Ρουθ Γουλφ, η διευθύντρια του Ινστιτούτου, αρνείται να αφήσει έναν ιερέα να επισκεφτεί το κορίτσι για την τελευταία μετάληψη, το σκάνδαλο δεν αργεί να ξεσπάσει. Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα συνεργασίας με την Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο ρόλο της γιατρού θα δούμε την Στεφανία Γουλιώτη, ως ιερέα το Νίκο Χατζόπουλο και μαζί τους, τους Μαριάννα Δημητρίου, Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ζωή Ρηγοπούλου, Νίκη Σερέτη κ.α.
Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυναντώντας τον Ντοστογιέφσκι στην Άνδρο12.09.2018

«Βασιλιάς Ληρ» στο Εθνικό Θέατρο

@Θανάσης Καρατζάς.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, μετά τον «Άμλετ», τον «Ριχάρδο Γ΄» και νωρίτερα τον «Περικλή» συναντά ξανά τη σαιξπηρική δραματουργία – για πολλούς την σημαντικότερη τραγωδία της εξουσίας. Το έργο ακολουθεί την πτώση του βασιλιά Ληρ, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του, μόνο για να γνωρίσει την περιφρόνηση και να αναγνωρίσει την αλήθεια της αδυναμίας του. Η παρακμή και η πτώση του κόσμου σε ένα κλασικό κείμενο που ο σκηνοθέτης θα προσεγγίσει με 20μελή θίασο και στηριγμένος στην δύναμη της live κινηματογράφισης. Στο ρόλο του Ληρ ο Λεωνίδας Κακούρης και μαζί του οι Αλεξία Καλτσίκη, Ανθή Ευστρατιάδου, Ιωάννα Κολιοπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Αλέκος Συσσοβίτης, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Παντελής Δεντάκης.
Πρεμιέρα 9 Δεκεμβρίου

«Ο Γλάρος» στο Προσκήνιο

@Ανδρέας Σιμόπουλος.

Μετά την διεισδυτική ματιά του στο «Θείο Βάνια», ο Δημήτρης Καραντζάς επανέρχεται στον Αντόν Τσέχωφ με ένα κείμενο – αναρώτηση γύρω από τη θεατρική λειτουργία, την αναπαράσταση και τις μεθόδους της. Ο χορός των ανθρώπων του Τσέχωφ, γύρω από μια λίμνη, αναρωτιέται για την τέχνη, το μέλλον, αναπολεί τους ματαιωμένους έρωτες και συνθέτει μια κραυγή του ανθρώπου για ζωή, λίγο πριν βουλιάξει. Ο Δημήτρης Καραντζάς αντιμετωπίζει το έργο σαν μια πραγματική παράσταση – θέατρο μέσα στο θέατρο δηλαδή – αξιοποιεί όλους τους χώρους του «Προσκηνίου» διερωτώμενος με ποιους τρόπους μπορεί να γεννηθεί ένα “νέο” θέατρο. Τους τσεχωφικούς ήρωες ερμηνεύουν οι Νατάσα Εξηνταβελώνη, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Νινίκας, Δρόσος Σκώτης και Γιώργος Ζυγούρης.
Πρεμιέρα 12 Δεκεμβρίου

«Όλοι εμείς πουλιά» στο Εθνικό Θέατρο

@Ελίνα Γιουνανλή.

Η δεύτερη σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου για το Εθνικό – μετά την περιοδεία της «Λυσιστράτης» έρχεται μέσα από το έργο ενός σπουδαίου δημιουργού του αραβικού κόσμου, του Ουαζντί Μουαουάντ. Ο Λιβανο-Καναδός δημιουργός εξερευνά την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού. Παρακολουθεί την ιστορία του Εϊτάν, ενός Γερμανοεβραίου φοιτητή γενετικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, που γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής. Η σχέση τους συναντά την εχθρότητα της οικογένειας του. Το ταξίδι του ζευγαριού στο Ισραήλ και μια βομβιστική ενέργεια που θα στείλει τον Εϊτάν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση, θα γίνει η αρχή για να αποκαλυφθούν μυστικά που θα φέρουν τα πρόσωπα του έργου αντιμέτωπα με αβάσταχτες αλήθειες. Οι ακραίες δεσμεύσεις των εθνικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων όπως το μεταφράζει η Ελένη Βαροπούλου. Στους βασικούς ρόλους θα δούμε τους Άννα Μάσχα, Μπάμπη Αλεφάντη, Δημήτρη Παπανικολάου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Μελίνα Πολυζώνη.
Πρεμιέρα 12 Δεκεμβρίου

«Η καρδιά του σκύλου» στο θέατρο Κιβωτός

@Ελίνα Γιουνανλή.

Μετά τον Ντοστογιέφσκι, Άρης Σερβετάλης και Έφη Μπίρμπα επιστρέφουν στην ρωσική δραματουργία με το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάγκοφ – που τουλάχιστον στη Ρωσία παρέμενε στο σκοτάδι μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για μια υπερεαλιστική σάτιρα πάνω στην ανθρώπινη φύση και ταυτότητα που κινείται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας αντλώντας στοιχεία από το γοτθικό μυθιστόρημα «Φράνκενσταιν» της Μαίρη Σέλεϊ. Ήρωας του, ο καθηγητής Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό πείραμα: Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου· αλλά αποτυγχάνουν. Στους βασικούς ρόλους θα δούμε εκτός από τον ‘Αρη Σερβετάλη τον Αντώνη Μυριαγκό και μαζί τους, τους Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλη Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέσικος.
Πρεμιέρα μέσα Δεκεμβρίου

Παραστάσεις μικρότερης κλίμακας

«Pieta» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

@Πάτροκλος Σκαφιδάς.

Σε μια κοινωνία όπου οι ειδήσεις των γυναικοκτονιών μοιάζουν με καθημερινό συμβάν, η σκηνοθέτρια Μάρθα Μπουζιούρη συνεργάζεται με μια ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες για να ψηλαφίσει το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Οδηγός της δραματουργίας στάθηκαν οι εξομολογήσεις πέντε μητέρων, που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: Η Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα της Ερατώς Μανωλακέλλη), η Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), η Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και η Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Παίζουν οι Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου.

Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο του Νέου Κόσμου: Οι παραστάσεις που θα δούμε την νέα σεζόν – Έναρξη προπώλησης με προσφορά12.09.2018

«Σαμερτάιμ» στο Θέατρο Μπέλλος

@Εβίτα Σκουρλέτη.

Ένας νεαρός ξεναγός που σε μια άλλη ζωή ίσως να ήταν ο Διόνυσος. Μια ραδιοφωνική παραγωγός επαρχιακού σταθμού που παλιά μπορεί και να τη λέγανε Μυρρίνη. Μια παράξενη συνάντηση στο έλεος ενός ανυποχώρητου καλοκαιριού στα ερείπια ενός αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου έργου του Άκη Δήμου. Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant επιλέγουν ξανά τον ποιητικό λόγο για θα θίξουν το κατεπείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Παίζουν οι Καλλιρρόη Μυριαγκού και Γιάννης Τσουμαράκης
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Μπέλλος: Όλα όσα θα δούμε τη νέα σεζόν – Με έμφαση στην δραματουργία του 21ου αιώνα12.09.2018

«Democracy» στο θέατρο Σταθμός

Μετά τη «Χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» και τις συνεργασίες του με τα θέατρα της Αλβανίας, ο Ένκε Φεζολλάρι, επιστρέφει θέατρο του Μεταξουργείου για να καταπιαστεί με ένα πολύγλωσσο εγχείρημα βασισμένο στον «Επιτάφιο του Περικλή», όπως τον κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Τον χειμώνα του 430 π.Χ. ο Περικλής εκφωνεί τον πιο γνωστό δημόσιο λόγο της αρχαιότητας: Εξυμνεί το αίσθημα της αυτοθυσίας των πεσόντων Αθηναίων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν ως πολίτες της Δημοκρατίας την ακεραιότητα της. Στην παράσταση, όπου πρωταγωνιστούν οι Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρήστος Καρασαββίδης, Βάνα Πεφάνη, Vefi Redhi και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί καλούνται να λάβουν μέρος σε ένα μεταμεσονύκτιο θεατρικό talk show και να αναμετρηθούν όχι μόνο με τον λόγο του Περικλή αλλά και με τους ίδιους τους τους εαυτούς και την κοινωνία που τους περιβάλλει, το αστικό κράτος και τις σύγχρονες πρακτικές του.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου

«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» στο Μικρό Άνεσις

Ένας «πόλεμος των Ρόουζ» με την ματιά του ΄Ερικ Εμάνουελ Σμιτ ξεσπάει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, την Λίζα και τον Ζιλ. Μετά από πολλά χρόνια γάμου, εκείνος παθαίνει αμνησία εξαιτίας μια πτώσης και εκείνη αποφασίζει να τον εξοικειώσει με τον εαυτό του, παρουσιάζοντας του μια διαφορετική εικόνα. Μια μαύρη, ανατρεπτική κωμωδία για τις σχέσεις συνύπαρξης που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχοντας για πρωταγωνιστές τους Ναταλία Τσαλίκη και Άρη Λεμπεσόπουλο.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στο Θέατρο Μπέλλος

@Ελίνα Γιουνανλή.

Στο έργο του Ρουμάνου Ματέϊ Βίζνιεκ καταφεύγει για τη νέα σκηνοθεσία της η Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Ο συγγραφέας παρακολουθεί τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μέσα από μια «οικογενειακή τραγωδία» για να αποκαλύψει την πολεμική φρικωδία ολόκληρου του 20ου αιώνα. Ένας συγγραφέας που αντιμέτωπισε την λογοκρισία του σοσιαλιστικού ολοκληρωτισμού αναρωτιέται για την σκληρότητα του ανθρώπου, την απολυτότητα των κοινωνικών δομών και τον καιροσκοπισμό της πολιτικής. Παίζουν οι Αλέξανδρος Βάρθης, Τάσος Λέκκας, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ελίζα Σκολίδη.
Πρεμιέρα 27 Οκτωβρίου

«Ο πατέρας» στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Ελένη Σκότη επιλέγει τον «Πατέρα» από την τριλογία του Φλοριάν Ζελέρ, έργο που έγινε γνωστό κατά την κινηματογραφική μεταφορά του με τον ΄Αντονι Χόπκινς στον επώνυμο ρόλον σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Ένα συνταρακτικό δράμα το οποίο πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων μέσα σε μια οικογένεια, όταν ο πατέρας θα νοσήσει από Alzheimer. Στους βασικούς ρόλους θα δούμε τον Περικλή Μουστάκη και την Ιωάννα Παππά.
Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου

«Το Γάλα» στο θέατρο Σταθμός

@Αθηνά Λιάσκου

Το έργο – σταθμός του νεοελληνικού θεάτρου με την υπογραφή του Βασίλη Κατσικονούρη συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και επανέρχεται στη σκηνή. Η ιστορία μιας μητέρα από την πρώην Σοβιετική ένωση και των γιων της σε μια ξένη πατρίδα. Η Ερμίνα Κυριαζή που ανέλαβε τη σκηνοθεσία του «Τσιτάχ» ενός άλλου έργου του συγγραφέα, πάλι για τον Σταθμό, το προσεγγίζει αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές τους Στέλλα Γκίκα, Δημήτρη Πασσά, Ελένη Σακκά και Μάνο Καρατζογιάννη.
Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου

«Προμηθέας» στο Γκλόρια

Μετά το επιδαύριο ανέβασμα του «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Άρης Μπινιάρης επιστρέφει στoν μύθο του Προμηθέα επιχειρώντας να διερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς μεταξύ του αρχαίου μύθου και της σύγχρονης ιστορίας. Στη νέα του ανάγνωση εμβαθύνει σε ζητήματα κοινωνικής απομόνωσης και προσεγγίζει τον μύθο του Προμηθέα μέσα στα όρια μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς ανακρίσεων. Τη μουσική υπογράφει ο Εμμανουήλ Ροβίθης ενώ μέσα στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί στίχοι του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας. Ο σκηνοθέτης υποδύεται τον Προμηθέα και μαζί του οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Μαρία Μαντά.

Πρεμιέρα 27 Νοεμβρίου

«Ο τίποτας – Μια πονεμένη ιστορία» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

@Θανάσης Καρατζάς.

Όπως και στην κινηματογραφική του απόπειρα με την βραβευμένη μικρού μήκους ταινία «Tokakis ή What’s my name», έτσι και θεατρικά ο Θάνος Τοκάκης μοιάζει να αυτονομείται· αυτή τη φορά με την βοήθεια του νεοϋρκέζου συγγραφέα Γουίλ Ίνο και με το μονόλογο του, υποψήφιου για Πούλιτζερ το 2005. Φλερτάροντας με το είδος του stand up και της πικρής φάρσας, ο «Τίποτας» ψηλαφίζει το μάταιο κυνήγι της ανθρώπινης ευτυχίας. Ο Θάνος Τοκάκης ερμηνεύει και αυτοσκηνοθετείται με τη βοήθεια του Βασίλη Μαγουλιώτη.
Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου

Περισσότερα από Art & Culture