Το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε από το κοινό να βοηθήσει στον εντοπισμό και την ανάκτηση των αρχαίων αντικειμένων που «εξαφανίστηκαν» από τη συλλογή του.
Τον περασμένο μήνα ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα μετά την αναφορά ότι περίπου 2.000 θησαυροί, μέσα σε σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, «χάθηκαν, κλάπηκαν ή υπέστησαν ζημιές». Το μουσείο δηλώνει τώρα ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ελληνικούς και ρωμαϊκούς πολύτιμους λίθους και κοσμήματα, μοιράζοντας φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων.
Το μήνυμα προς το κοινόΣυνολικά μέχρι στιγμής έχουν επανακτηθεί εξήντα αντικείμενα. Σε ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Μουσείο πρόσθεσε ότι άλλα 300 έχουν «ταυτοποιηθεί και [πρόκειται] να επιστραφούν άμεσα».
Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα υπόλοιπα, έχει αναρτήσει στον ιστότοπό του λεπτομέρειες και εικόνες των τύπων των αντικειμένων που λείπουν.
«Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε ή να είχατε στην κατοχή σας αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο ή αν έχετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί να μας βοηθήσει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας», γράφει η ιστοσελίδα.
Εκτός από τους κλασικούς ελληνικούς και ρωμαϊκούς πολύτιμους λίθους, υπάρχουν δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα – ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.
Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεργαστεί με μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των αντικειμένων, τα οποία και έχει ήδη τοποθετήσει στο Μητρώο Απολεσθέντων Έργων Τέχνης.
Ο James Ratcliffe, Διευθυντής στο Μητρώο Απολεσθέντων Έργων Τέχνης, δήλωσε ότι το μουσείο «ζύγιασε προσεκτικά την ανάγκη παροχής πληροφοριών στο κοινό για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανάκτησης με τον κίνδυνο αυτού του είδους οι πληροφορίες να πέσουν στα χέρια εκείνων που μπορεί να ενεργήσουν κακόπιστα».
Ξεκίνησε, παράλληλα, ο ανεξάρτητος έλεγχος της ασφάλειας του Μουσείου, ο οποίος θα επιβλέπει, επίσης, τις προσπάθειες ανάκτησης των αντικειμένων.
Η Lucy D’Orsi, επικεφαλής της Αστυνομίας Μεταφορών της Βρετανίας και συν-Πρόεδρος της επανεξέτασης, δήλωσε ότι είδε «ενθαρρυντικά την έναρξη του προγράμματος ανάκτησης» και ότι εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα «από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου».
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer παραιτήθηκε από το ρόλο του μετά την κλοπή των θησαυρών. Το ίδρυμα που εδρεύει στο Λονδίνο δέχθηκε επίσης αυξημένες πιέσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατα της Κίνας, να επιστρέψει κάποια άλλα αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους μετά τις διαβόητες απώλειες που συγκέντρωσαν τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης.
Πηγή: BBC