Αν είστε από εκείνους τους ταξιδιώτες που περιλαμβάνουν πάντα στην «λίστα» τους την επίσκεψη σε ένα μουσείο ή την οποιαδήποτε άλλη επαφή με την τέχνη στον τόπο προορισμού τους, τότε θα γνωρίζεται ότι κάθε φθινόπωρο η διεθνής εικαστική σκηνή «ανθίζει» δημιουργικά, με το ημερολόγιο να είναι ασφυκτικά γεμάτο εκθέσεις, φεστιβάλ και άλλα πολλά εικαστικά events. Για τον λόγο αυτό εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε 14+1 από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, αυτή την περίοδο, σε κορυφαία Μουσεία και Ιδρύματα των μεγαλύτερων μητροπόλεων του πλανήτη.
Αν ο δρόμος σας βγάλει στο Λονδίνο, τη Σεούλ, το Σάο Πάολο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι κ.α. τότε θα έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρασυρθείτε στον μαγευτικό κόσμο της τέχνης, να “ταξιδέψετε” ανά τους αιώνες σε τόπους, ιστορίες και καλλιτεχνικά κινήματα, μέσα από το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών. Από τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Πάμπλο Πικάσο έως τη Λουίζ Μπουρζουά και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, οι επιλογές αμέτρητες και με τεράστιο ενδιαφέρον.
Marina Abramović, Royal Academy of Arts – ΛονδίνοΗ διεθνώς καταξιωμένη performance artist, Marina Abramović, αρέσκεται να δοκιμάζει tα όρια της σωματικής και ψυχικής της αντοχής, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε εξάντληση, πόνο, ακόμη και στην πιθανότητα του θανάτου. Η έκθεση παρουσιάζει σημαντικές στιγμές της καριέρας της: Γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και performances. Ορισμένα έργα, όπως το «The Artist is Present», θα αναπαρασταθούν μέσα από αρχειακό υλικό, ενώ άλλα μέσα από την επόμενη γενιά καλλιτεχνών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο της Abramović. Η μεταμορφωτική δύναμη μιας live performance θα μάς αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο με έργα όπως τα «Imponderabilia», «Nude with Skeleton», «Luminosity» και «The House with the Ocean View». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα επανεκτελούνται διαφορετικές performances, οπότε καμία επίσκεψη δεν θα είναι ίδια.
*Έως 1η Ιανουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η έκθεση εξετάζει έναν από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς “διαλόγους” στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης: Τη στενή και ενίοτε θυελλώδη σχέση μεταξύ του Édouard Manet και του Edgar Degas. Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες υπήρξαν φίλοι και, ενίοτε, ανταγωνιστές, οι οποίοι με το έργο τους καθόρισαν τη σύγχρονη ζωγραφική στη Γαλλία. Μέσα από περισσότερους από 150 πίνακες και έργα σε χαρτί, η έκθεση «Manet/Degas» ρίχνει μια νέα ματιά στις αλληλεπιδράσεις αυτών των δύο στο πλαίσιο των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων και των πνευματικών κύκλων που επηρέασαν τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους επιλογές, εμβαθύνοντας, παράλληλα, στην κατανόηση μιας κομβικής στιγμής για τη γαλλική ζωγραφική του 19ου αιώνα.
*Έως 7 Ιανουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ο Μιχαήλ Άγγελος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης σχεδίων, χαρακτικών και γλυπτών, η οποία έχει ως θέμα την εκ νέου ανακάλυψη της αρχαίας ελληνορωμαϊκής ιδέας για το «ιδανικό σώμα», που συντελέστηκε την εποχή του εμβληματικού «Δασκάλου» της Αναγέννησης, καθώς και τις «επαναστατικές» προόδους στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας ανά τους αιώνες, μέσω της διαμορφωτικής επίδρασης που άσκησαν τα «γυμνά» του Μιχαήλ Αγγέλου τόσο σε καλλιτέχνες της εποχής του όσο και σε μεταγενέστερους, που είτε μιμήθηκαν, είτε εξέλιξαν, είτε απέρριψαν το «ιδανικό» του. Δίπλα στα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου εκτίθενται, επίσης, έργα των Raphael, Dürer, Rembrandt, Mengs, Rubens, Boucher, Klimt και Schiele.
*’Eως 14 Ιανουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Φέρνοντας κοντά μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, αυτή η έκθεση θα ασχοληθεί με το πώς η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, ο ήχος και άλλες μορφές τέχνης έχουν χρησιμοποιηθεί για να επαναπροσδιορίσουν τις διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες και τις ιστορικές αφηγήσεις της Αφρικής. Δεν πρόκειται για μια παραδοσιακή έκθεση φωτογραφίας, καθώς επιδιώκει να εξερευνήσει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μια εικόνα “ταξιδεύει” διαμέσου της ιστορίας και των γεωγραφικών συντεταγμένων. Χρησιμοποιώντας ζητήματα πνευματικότητας, ταυτότητας, αστικοποίησης και κλιματικής έκτακτης ανάγκης, η έκθεση θα ξεναγήσει τον θεατή σε ονειρικές ουτοπίες και πολυσύχναστα αστικά τοπία, αποκαλύπτοντας τον ισχυρό και μεταμορφωτικό τρόπο με τον οποίο η φωτογραφία επιτρέπει τη συνύπαρξη παρελθόντος και μέλλοντος.
*Έως 14 Ιανουαρίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το Belverede γιορτάζει 300 χρόνια και παρουσιάζει μια μεγάλη solo έκθεση αφιερωμένη στην καλλιτέχνιδα που επηρέασε, όσο κανένας άλλος, τη σύγχρονη τέχνη, τη Louise Bourgeois. Στην έκθεση, οι πίνακες της Bourgeois από τη δεκαετία του 1940 βρίσκονται σε έναν εικαστικό “διάλογο” με μια επιλογή γλυπτών, εγκαταστάσεων, σχεδίων και χαρακτικών από όλες τις περιόδους της σπουδαίας καριέρας της. Το έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από φόρμες, υλικά και πειραματισμούς, με τα οποία η Bourgeois κατάφερε να εκφράσει τις αντιφατικές της παρορμήσεις και δυαδικές αντιθέσεις – παραστατικότητα και αφαίρεση, αρσενικό και θηλυκό, συνειδητό και ασυνείδητο.
*Έως 18 Ιανουαρίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πρόκειται για μια έκθεση που αναδεικνύει το έργο του Kim Kulim, πρωτοπόρου της πειραματικής τέχνης, από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, αναδεικνύοντας τα καινοτόμα στοιχεία της ιδιαίτερης πρακτικής του, μέσα από τη χρήση διαφορετικών μέσων και θεματικών. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του έργου του Κορεάτη εικαστικού που τόλμησε να ξεπεράσει τα όρια των «καλών τεχνών». Τα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Σεούλ ανήκουν στην video art, την εγκατάσταση, την τυπογραφία, την performance και τη ζωγραφική, αλλά και σε τομείς όπως ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική.
*Έως 12 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Η ομαδική έκθεση «Inside Other Spaces. Environments by Women Artists 1956-1976» αναδεικνύει τη θεμελιώδη συμβολή των γυναικών στην εξέλιξη των “εγκαταστάσεων” (environments) και παρουσιάζει το έργο έντεκα καλλιτεχνίδων, τριών διαφορετικών γενιών, με καταγωγή από την Ασία, την Ευρώπη τη Βόρεια και Νότια Αμερική: Judy Chicago, Lygia Clark, Laura Grisi, Aleksandra Kasuba, Lea Lublin, Marta Minujín, Tania Mouraud, Maria Nordman, Nanda Vigo, Faith Wilding και Tsuruko Yamazaki. Αποτελεί την πρώτη έκθεση του είδους της, η οποία ανοικοδομεί αυτά τα εμβυθιστικά έργα τέχνης, με τη βοήθεια μελετητών και συντηρητών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, βασίστηκαν σε αρχειακό υλικό και ετερογενείς πηγές, όπως φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, άρθρα και κριτικές. Η περίοδος, που καλύπτει, εκτείνεται από το “Red” (Shape of Mosquito Net) της Tsuruko Yamazaki, 1956, μέχρι το 1976 και την πρώτη ιστορική ανασκόπηση των “εγκαταστάσεων”, στην έκθεση «Ambiente/Arte» του επιμελητή Germano Celant στην XXXVII Μπιενάλε της Βενετίας.
*Έως 10 Μαρτίου του 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ο Jasper Johns (γεν. 1930) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Μια λιγότερο, ωστόσο, γνωστή πλευρά της προσωπικότητας του είναι ότι πρόκειται για έναν αφοσιωμένο συλλέκτη, κυρίως σχεδίων. Το Kunstmuseum Basel παρουσιάζει, αυτό το φθινόπωρο, μια έκθεση που προσφέρει για πρώτη φορά μια σε βάθος εικόνα αυτής της μοναδικής συλλογής. Η συλλογή αντικατοπτρίζει την οπτική του Johns για την ιστορία της τέχνης και τη διαισθητική αναγνώριση των ιδιαίτερων καλλιτεχνικών ” συγγενειών” ανά τους αιώνες. Γαλλικά σχέδια από τα τέλη του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, Αμερικάνικα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, καλλιτέχνες όπως ο Πολ Σεζάν, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Βίλεμ ντε Κούνινγκ απαρτίζουν, ανάμεσα σε άλλα, τα εκθέματα της έκθεσης αυτής.
*Από 30 Σεπτεμβρίου 2023 έως 4 Φεβρουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Αυτή η μεγάλη περιοδεύουσα έκθεση, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Τέχνης AKG του Μπάφαλο, αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο αφιέρωμα, έως σήμερα, στην πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Marisol (1930-2016). Η Marisol έγινε διάσημη, όχι μόνο χάρη στα ρηξικέλευθε έργα της, αλλά και για τη θέση που κατείχε στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης. Εκεί, γνώρισε τον Andy Warhol, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε αρκετές από τις ταινίες του. Το 1968 εκπροσώπησε τη Βενεζουέλα στην Μπιενάλε της Βενετίας και ήταν ανάμεσα στις τέσσερις καλλιτέχνιδες που επιλέχθηκαν για την Documenta της ίδιας χρονιάς στο Κάσελ της Γερμανίας. Η Marisol συνέχισε να ασχολείται με τη γλυπτική, εξερευνώντας, παράλληλα, και άλλα μέσα, όπως το σχέδιο, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Σχεδίασε επίσης σκηνικά και κοστούμια για ομάδες χορού, ενώ, τέλος, δημιούργησε δημόσια μνημεία για ιστορικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.
*Από 7 Οκτωβρίου έως 21 Ιανουαρίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το Palazzo Reale, στο Μιλάνο, υποδέχεται την έκθεση «El Greco», η οποία παρουσιάζει το έργο του Κρητικού καλλιτέχνη διατηρώντας διαρκώς στο επίκεντρο τη σχέση του με τους τόπους στους οποίους έζησε, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες μια όσο το δυνατόν ακριβή ιστορική-βιογραφική αναπαράσταση. Παράλληλα αναδεικνύει το ισχυρό θέμα του “λαβύρινθου” για να υπογραμμίσει το χαρακτηριστικό της «μυθιστορηματικής μαθητείας» που διέπει τη ζωή του Ελ Γκρέκο και το οποίο έλαβε χώρα στις κορυφαίες -τότε- “πολιτιστικές πρωτεύουσες” της Μεσογείου. Ανάμεσα στα “δάνεια” της έκθεσης περιλαμβάνονται «Ο Άγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος» και ο «Λαοκών» από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το «Πορτραίτο του Ιερώνυμου ντε Θεβάγιος» από το Πράδο, οι δύο «Ευαγγελισμοί της Θεοτόκου» από το Τύσεν-Μπορνεμίσα, εξαιρετικά έργα από διάφορα εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως το «Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» από τον Καθεδρικό της Παλένθια κ.α.
*Από 11 Οκτωβρίου 2023 έως 11 Φεβρουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το MoMA PS1 παρουσιάζει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκθεση αφιερωμένη στον Ταϊλανδό καλλιτέχνη Rirkrit Tiravanija. Η έκθεση, με τίτλο «Rirkrit Tiravanija: A lot of People», διατρέχει τέσσερις δεκαετίες της καριέρας του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα, από πρώιμους πειραματισμούς με εγκαταστάσεις και φιλμ, μέχρι σχέδια, έργα σε χαρτί, αναμνηστικά, γλυπτά και πρόσφατα παραχθείσα συμμετοχικά έργα.
*Από 12 Οκτωβρίου 2023 έως 4 Μαρτίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από το θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, η έκθεση που διοργανώνεται από το Center Pompidou, σε συνεργασία με το Musée national Picasso – Paris, θα αναδείξει ένα από τα πλουσιότερα “τμήματα” της δημιουργίας του μεγάλου Ισπανού, μέσα από την παρουσίαση σχεδόν χιλίων έργων (σημειωματάρια, σχέδια και χαρακτικά).Από τις νεανικές του σπουδές μέχρι τα τελευταία του χρόνια, το σχέδιο είναι, για τον Πικάσο, ο τόπος που επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό του ως καλλιτέχνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση σχεδίων και χαρακτικών που οργανώθηκε ποτέ και η οποία θα παρασύρει τον επισκέπτη στη δίνη της δημιουργίας του σπουδαίου Ισπανού καλλιτέχνη.
*Από 18 Οκτωβρίου 2023 έως 15 Ιανουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το Fondation Louis Vuitton παρουσιάζει στις 18 Οκτωβρίου 2023 μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Mark Rothko (1903-1970). Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 115 έργα από κορυφαίες διεθνείς θεσμικές συλλογές, όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, η Tate του Λονδίνου και η Συλλογή Phillips, καθώς και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής συλλογής του καλλιτέχνη. Η έκθεση παρουσιάζεται χρονολογικά σε όλους τους χώρους του Fondation και διατρέχει ολόκληρη την καριέρα του καλλιτέχνη: Από τους πρώτους παραστατικούς πίνακές του μέχρι τα αφηρημένα έργα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός σήμερα.
*Από 18 Οκτωβρίου 2023 έως 2 Φεβρουαρίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (MASP) διοργανώνει μια μεγάλη ομαδική έκθεση με τίτλο «Indigenous Histories». Εκεί θα παρουσιαστούν ποικίλες αφηγήσεις της ιστορίας των Αυτόχθονων από τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία και τη Σκανδιναβία, μέσα από την τέχνη και τον οπτικό πολιτισμό. Την έκθεση επιμελούνται καλλιτέχνες και ερευνητές που είναι οι ίδιοι αυτόχθονες ή κατάγονται από αυτόχθονες, συγκεντρώνοντας έργα διαφόρων μέσων, τυπολογιών και προελεύσεων, από την προ-αποικιακή περίοδο έως το σήμερα.
*Από τις 20 Οκτωβρίου 2023 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Το ανθρώπινο πρόσωπο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Αμβέρσας (KMSKA) αυτό το φθινόπωρο. Η έκθεση μάς επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της προσωπογραφίας μέσα από πέντε θεματικές ενότητες. Ξεκινώντας με ένα προοίμιο του 15ου αιώνα και καταλήγοντας σε μερικά τελευταία κατάλοιπα του 19ου αιώνα. Εστιάζοντας ωστόσο, κυρίως, στην τέχνη του 17ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες του 16ου και του 17ου αιώνα υπήρξαν οι «υπαίτιοι» μιας σεισμικής ανατροπής. Προσωπικότητες όπως ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ και ο Βερμέερ χρησιμοποίησαν ανώνυμα μοντέλα για να πραγματοποιήσουν με δική τους πρωτοβουλία δημιουργικούς πειραματισμούς. Εντελώς συνηθισμένοι άνθρωποι, ακριβώς όπως εμείς. Τα πρόσωπα των οποίων, ωστόσο, λένε τη δική τους ιστορία.
*Από 20 Οκτωβρίου 2023 έως 21 Ιανουαρίου 2024
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.