MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Δημήτρης Τσακούμης θέλει να συμβάλλει στο “νέο πρόσωπο” της Αθήνας

Ο Δημήτρης Τσακούμης διεκδικεί μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας γιατί θέλει να δει την πόλη να αλλάζει “πρόσωπο”: Να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια μητρόπολη, ανοιχτή, πολυπολιτισμική, συμπεριληπτική, δημιουργική χωρίς όρια και σύνορα.

Ευδοκία Βαζούκη | 05.10.2023

Γέννημα θρέμμα Μεσολογγίτης, όμως από τα 18 του χρόνια που μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο Δημήτρης Τσακούμης αισθάνεται περισσότερο «Αθηναίος» κι από τους Αθηναίους. Αγαπάει ιδιαιτέρως το κέντρο, γεγονός που το αποδεικνύει το ότι είναι κάτοικός του από την πρώτη κιόλας στιγμή και παραμένει μέχρι και σήμερα, αφού έχει κάνει έδρα του πια το Κολωνάκι στο οποίο ζει και εργάζεται τα τελευταία 19 χρόνια.

Ο τρόπος ζωής ενός Αθηναίου είναι κάτι που τον απασχολεί και από αυτό πηγάζει κάθε “ανησυχία” του στα social media αλλά και γενικότερα. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, έχει περάσει και από την μουσική βιομηχανία, ενώ σήμερα διατηρεί μαζί με την αδερφή του, εταιρεία marketing, δημοσίων σχέσεων & επικοινωνίας με έδρα το Κολωνάκι.

Θέλει να δει την Αθήνα να αλλάζει “πρόσωπο” κι ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να συμβάλλει σε αυτό. Και ως δημοσιογράφος αλλά και ως μηχανικός γνωρίζει πολύ καλά πως μόνο μια διαδικασία μπορεί να φέρει ουσιαστικές λύσεις. Και αυτή θα μάς μοιραστεί – μεταξύ άλλων – παρακάτω, διεκδικώντας μία ψήφο, με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.

Παρόλο που δεν μεγαλώσατε στην Αθήνα ζείτε εδώ πολλά χρόνια. Πότε νιώσατε πραγματικά «Αθηναίος»;

Ζω στην Αθήνα από 18 χρονών, από τότε που, γεμάτος όνειρα και περηφάνεια, ήρθα από την επαρχία για σπουδές στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Έμεινα πρώτα στον Άγιο Παντελεήμονα της Αχαρνών, ύστερα στα Ιλίσια και τα τελευταία 19 χρόνια στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Ένιωσα αμέσως Αθηναίος, μάλλον γιατί το ήθελα πολύ. Ήθελα από την πρώτη στιγμή να αφήσω την ενέργεια αυτής της πόλης, της τόσο απέραντης και γεμάτης ευκαιρίες, να με κατακλύσει. Θυμάμαι ότι έπαιρνα τυχαίες γραμμές λεωφορείων κι έκανα ολόκληρες τις διαδρομές, από την αφετηρία μέχρι το τέρμα και πάλι πίσω, δίχως σκοπό. Μόνο και μόνο για να την εξερευνήσω. Πρακτικά, βέβαια, αισθάνθηκα πραγματικά Αθηναίος όταν, μετά από λίγους μήνες, είχα μάθει να προσανατολίζομαι μόνος μου στους δρόμους και στις γειτονιές, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ούτε Google Maps, ούτε GPS. Καλύτερα κι από τους συμφοιτητές μου, που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, τα γνώριζα όλα πια.

Βρίσκω την Αθήνα μια συναρπαστική μεσογειακή μητρόπολη.

Μπορείτε να μου προσδιορίσετε τρεις λόγους για τους οποίους αγαπάτε την πρωτεύουσα;

Πρώτα πρώτα τη βρίσκω μια συναρπαστική μεσογειακή μητρόπολη, με επιρροές από Ευρώπη και Αμερική μέχρι Μέση Ανατολή. Ένα ανεπανάληπτο κολάζ πολιτισμών και τάσεων από τα αρχαία μνημεία μέχρι τα hip καφέ της, ένα αρχιτεκτονικό παστίς που ξεκινάει από τον Παρθενώνα και φτάνει μέχρι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Ρένζο Πιάνο περνώντας από τις πολυκατοικίες του Άρη Κωνσταντινίδη. Και έχει τόσες μα τόσες ευκαιρίες να συναντηθείς με τις Τέχνες που δεν τα προλαβαίνεις όλα πια. Είναι υπέροχη η Αθήνα! Ύστερα, είναι το μοναδικό παραλιακό της μέτωπο, η Athens Riviera, η οποία ναι μεν απειλεί με έναν τρόπο να μάς πάρει τουρισμό και αίγλη μακριά από τον Δήμο Αθηναίων, αλλά ταυτόχρονα, μια αμμουδιά στα 15’ από τον Παρθενώνα, καθιστά την ελληνική πρωτεύουσα μια εμπειρία ζωής ανεπανάληπτη, Τέλος, η αθηναϊκή γειτονιά, αυτό που βγαίνουμε έξω και χαιρετάμε τον κόσμο στο δρόμο. Δεν ξέρετε πόσοι από τους γείτονες με συγκίνησαν με τη ζεστή στάση τους στην υποψηφιότητά μου. Πιο θερμοί κι από τους φίλους.

Ποια θεωρείτε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος της Αθήνας και που αν έλειπαν, η πόλη αυτή θα ήταν ομορφότερη;

Έχει ειπωθεί παλιότερα ότι η Αθήνα πρέπει να γκρεμιστεί όλη και να ξαναχτιστεί από την αρχή. Δεν συμφωνώ. Όπως είπα και νωρίτερα, λατρεύω τον κτιριακό της πλούτο ή τουλάχιστον αυτό το κέντρο της πόλης μας, μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Θεωρώ όμως, δυστυχώς, ότι σε μερικές περιοχές, το αστικό τοπίο παρακμάζει: άβαφες πολυκατοικίες και μισογκρεμισμένα νεοκλασικά. Θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για να αλλάξει αυτή η εικόνα γρήγορα. Να ανακαινιστούν, να κατοικηθούν, να πάρουν ζωή. Και ύστερα είναι το μεγάλο πρόβλημα με τα άπειρα αυτοκίνητα που δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος, ασφυκτικό και ανεξέλεγκτο παρκάρισμα, (ήχο)ρύπανση και γενικά μια εικόνα πιο τριτοκοσμική από αυτή που μάς χαρακτηρίζει. Ακόμη και η έλλειψη μεγάλων και ασφαλών πεζοδρομίων, σταθερό θέμα συζήτησης, έχει να κάνει με την κυριαρχία του αυτοκινήτου έναντι του ανθρώπου.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να διεκδικήσετε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας;

Θέλησα να δοκιμάσω να πάρω πάνω μου την ευθύνη, να ασκήσω δομημένο έλεγχο και να περάσω πια στην πράξη, αντί να παραμένω καθηλωμένος στη limbo μιας κριτικής δίχως αποτέλεσμα. Συχνά μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι μ’ ένα σχόλιο ή ακόμη και μ’ ένα like στα social media ασκούμε κοινωνικό έργο. Ε, δεν είναι έτσι προφανώς. Και ήθελα να παίξω μπάλα στο γήπεδο των λύσεων, όχι των εντυπώσεων. Έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέγονται…

Πού «συμπορεύεστε» με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Τον εκτιμώ απεριόριστα για τα αμέτρητα, μεγάλα και μικρά, έργα που έκανε στη θητεία του. Όχι μόνο τα πάρκα, τα πεζοδρόμια, τα φώτα, τα σιντριβάνια, αλλά και τα πολυ-ιατρεία, τους ξενώνες αστέγων, το κτηνιατρείο, τους χώρους άθλησης, τον Λυκαβηττό, τις κοινωνικές πολιτικές αλληλεγγύης, την ψηφιοποίηση. Πραγματικά, θέλει πολλή επιμονή και ενέργεια για να καταφέρεις τόσα πολλά σε συνθήκες ελληνικού δημοσίου.

Σε ποιες πολιτικές της μέχρι τώρα θητείας του βάζετε θετικό πρόσημο και πού στέκεστε κριτικά απέναντί του;

Είμαι ως Αθηναίος, περήφανος και ευγνώμων για το πολιτικό προφίλ του Δημάρχου μας: πιο αριστερός στην ουσία του από πολλούς κεντρώους, με σαφή θέση ενάντια στην ακροδεξιά, με σχέδιο για τους κοινωνικά ευάλωτους, με σύγχρονα μυαλά στα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, pet-friend και δημοκράτης όσο λίγοι. Κριτικά στάθηκα, και μάλιστα δημόσια, στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα έργα στην Πανεπιστημίου. Όμως, έχω λάβει εξηγήσεις, το έργο τώρα τελειώνει και θεωρώ ότι τον δικαιώνει. Όπως έχει πει και ο ίδιος «Μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει και λάθη».

Αν εκλεγείτε στο δημοτικό συμβούλιο ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε;

Να μελετήσω το θεσμικό πλαίσιο και να διερευνήσω τι περιθώρια μου δίνει αυτή η θέση να ελέγξω και να επηρεάσω το έργο του Δήμου, υπηρετώντας έτσι τις αξίες μου: Ηθική, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ρεαλισμό. Δεν είναι εύκολο ένας Δημοτικός Σύμβουλος να μπορέσει να κάνει τη διαφορά, αλλά δεσμεύομαι ότι θα ψάξω να βρω τον τρόπο.

Δεδομένης της χρόνιας ενασχόλησής σας με τη δημοσιογραφία, τις δημόσιες σχέσεις και το marketing, πώς θεωρείτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε με την παρουσία σας στον δήμο;

Δεν θα ήθελα να περιοριστώ μόνο σε αυτά που αναφέρετε, γιατί τα ενδιαφέροντά μου, τα διαβάσματά μου και οι εμπειρίες μου είναι τόσα πολλά άλλα. Ο Δήμαρχος αποφασίζει, άλλωστε, για τις θέσεις ευθύνης. Δεν τις προ-επιλέγουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔήμος Αθηναίων: Σε νέο χώρο ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους12.09.2018

Πιστεύετε ότι η καθημερινότητά μας σ’ αυτή την πόλη μπορεί να βελτιωθεί; Και αν ναι, μέσα από ποιες διαδικασίες;

Φυσικά και μπορεί! Και ως Μηχανικός μέχρι το μεδούλι – ακόμη κι αν δεν εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα – γνωρίζω μόνο μια διαδικασία για problem-solving: διάγνωση του προβλήματος, σχεδιασμό, δράση, επιμονή, έλεγχο του αποτελέσματος, βελτιωτικές κινήσεις, επανάληψη. Μέχρι να πετύχουμε.
Οτιδήποτε άλλο κι αν σας έλεγα στα πλαίσια μιας προεκλογικής συνέντευξης, θα ήταν σκέτα συνθήματα.

Αλήθεια, πώς οραματίζεστε την Αθήνα του 2030;

Μια παγκόσμια μητρόπολη από τις λίγες: ανοιχτή, πολυπολιτισμική, συμπεριληπτική, δημιουργική χωρίς όρια και σύνορα. Ήδη δείχνει τα πρώτα δείγματα! Χρειάζεται, βέβαια, επαγρύπνηση και στρατηγική, ώστε να φέρουμε την Αθήνα στην πρωτοπορία του 2030, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι ο υπερ-τουρισμός, οι αφόρητες κυκλοφοριακές συνθήκες, η ακρίβεια, το gentrification και η απώλεια της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης. Θεωρώ ότι ο νυν Δήμαρχος έχει ήδη πάρει το μήνυμα ανησυχίας και δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι πολύ αισιόδοξος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτη σκιά: Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα σε μια νέα έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων12.09.2018

Περισσότερα από Πρόσωπα