«Στις μέρες μας, μοιάζει να προχωράμε διασχίζοντας απώλειες», αποφαίνονται η Λουκία και η Μίνα Παπασιδέρη, οι οποίες διευθύνουν το «Attilio Οικεία Τέχνη», μια από τις πιο παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ηλιούπολη, που κάθε φθινόπωρο μεταμορφώνει τις εξωτερικές βιτρίνες της σε εκθεσιακό χώρο.
Έχοντας συμπληρώσει πενήντα πέντε χρόνια ζωής στο κέντρο της Ηλιούπολης, επί των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου 99 και Ρήγα Φεραίου 12α, το «Attilio Οικεία Τέχνη» παραμένει ένας χώρος παρουσίασης έργων σύγχρονων ελλήνων δημιουργών, έργων που όλα φέρουν τη συγκίνηση από το αποτύπωμα του ανθρώπινου χεριού.
«Αρχίσαμε να ψηλαφούμε την απώλεια»«Μετά το μεγάλο κενό που τα Τέμπη άφησαν μέσα μας, αρχίσαμε να ψηλαφούμε την απώλεια», τονίζουν οι δύο γυναίκες, εξηγώντας τους λόγους που τις οδήγησαν στην απόφαση να αφιερώσουν σε αυτό το θέμα τη δράση «Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο…», που φέτος, συμπληρώνοντας δέκα χρόνια ζωής, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου (19.00) και θα διαρκέσει έναν μήνα.
Γιατί όμως, ειδικά φέτος, η απώλεια, ένα θέμα εκ διαμέτρου αντίθετο με την ξεγνοιασιά που όλοι έχουν ανάγκη; «Τέλη Φλεβάρη, το φοβερό συμβάν των Τεμπών πάγωσε μια ολόκληρη κοινωνία. Μια κοινωνία που έκλαψε, που οργίστηκε», σημειώνουν οι Λουκία και Μίνα Παπασιδέρη. «Εντούτοις, σύντομα, θα έφθαναν στ’ αυτιά και τα μάτια μας νέες απώλειες, που, και αυτές, θα περνούσαν από το πρώτο στο δεύτερο πλάνο: Πύλος, γυναικοκτονίες που αυξάνονται, ο Αντώνης στον Πειραιά, Δαδιά, Θεσσαλία, όπου άνθρωποι, το βιός τους και ολόκληρα τοπία βυθίζονται στη λάσπη». Πρόκειται για απώλειες που προσπερνάμε άγαρμπα και άωρα, καθώς σε λίγο, σχεδόν μοιραία, θα κληθούμε να σκύψουμε πάνω από μια νέα, περισσότερο ή εξίσου τραγική.
Δημιουργώντας «μια κοινή αλφαβήτα»«Πού πάνε όμως, αλήθεια, οι απώλειες που δεν παίρνουν μέσα μας το χρόνο, το βάθος και την έκταση που διεκδικούν; Πώς εγγράφεται και πώς αποτυπώνεται στο νου και το σώμα μας η κάθε μικρή ή μεγάλη απώλεια; Και η τέχνη, φορέας αυτής της σχεδόν μαγικής, λυτρωτικής ιδιότητας να δίνει μορφή στο άφατο, πώς λειτουργεί μέσα μας όταν αναμετράται με την απώλεια;» αναρωτιούνται οι δύο γυναίκες, αναφερόμενες στα ερωτήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι καλλιτέχν(ιδ)ες που συμμετέχουν στη δράση «Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο…».
Όπως λένε οι ίδιες, «τα έργα που αυτό το φθινόπωρο θα συντροφέψουν τις μέρες μας προσεγγίζουν την απώλεια με τρόπο απόλυτα προσωπικό, βαθύ και ιδιαίτερο». Όμως, ταυτόχρονα, δημιουργούν «μια κοινή αλφαβήτα, ένα νοητό ιστό που εξυφαίνει σχέσεις και συγγένειες ανάμεσά τους. Και η σκυτάλη περνά από τον έναν μας στον άλλον», καταλήγουν η Μίνα και η Λουκία Παπασιδέρη.
Το χρονικό μιας δεκαετίαςΗ δράση «Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο…» ξεκίνησε το 2013 με την εκδήλωση «Μικρογλυπτική ή κόσμημα;» – Αριάδνη Κυπρή, «Circus». Το 2014 ακολουθεί το «Ταξίδι», με δυο συναντήσεις εκτός πλαισίου, αυτή με τη Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, με φωτογραφίες μελών της πλάι στα έργα, και εκείνην με τον Γιάννη Ξανθούλη, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων», σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται και δεύτερο αφιέρωμα με τίτλο «Μουσικοί».
«Από το ξύλο στο χαρτί …και όχι μόνο: Μεταμορφώσεις υλικών», είναι η θεματική του 2015, ενώ το 2016 έχουν σειρά έργα με θέμα «Τέσσερις ιστορίες με λουλούδια και πουλιά». Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται και δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Φως και διαφάνεια». Το 2017 πραγματοποιείται η έκθεση «Με αφορμή έναν κύκλο…», στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε σχετική συζήτηση με τον ιστορικό Βαγγέλη Καραμανωλάκη, την μαθηματικό Βασιλική Παπαγιαννακοπούλου και την αρχιτέκτονα Ελένη Πατρώνη. Μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, η δράση επανέρχεται το 2021 «Τηρώντας τις αποστάσεις» και πέρσι με τη θεματική «Αν-Ισορροπίες».
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στη φετινή έκθεση «Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο…» είναι οι Τιμόθεος Γεωργίου, Μαρία Γρηγορίου, Στέλλα Δεληγιάννη (κόσμημα), Βύρων Δημητρακούλης, Σίσσυ Κουκέρη, Μαίρη Μαργώνη – Γιάννης Μανδυλάκης (κόσμημα), Μαρκέλλα Μιχαλιτσιάνου, Μπέσσυ Μπούμη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Λιάνα Παπαλέξη, Βαρβάρα Περράκη (κόσμημα), Βαγγέλης Πολύζος, Ασπασία Πολύζου, Γιώργος Σεπετζόγλου, Φιλιώ Φασουλιώτη, Νίκος Χαριτάκης, Νικόλας Χατζής, Γιώργος Χατζόγλου, Εύα Χειλαδάκη και Μαρία Ψαριανού (κόσμημα).