MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μαίρη Χρονοπούλου: Οι πιο σημαντικές στιγμές και οι άγνωστες πλευρές της μεγάλης σταρ

Η Μαίρη Χρονοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών – κι εμείς θυμόμαστε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της στον κινηματογράφο.

Μία Κυρία στα Μπουζούκια: Η Μαίρη Χρονοπούλου στον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της
Μία Κυρία στα Μπουζούκια: Η Μαίρη Χρονοπούλου στον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της
Monopoli Team

Η Μαίρη Χρονοπούλου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, μετά από ένα ατύχημα που υπέστη το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου στο σπίτι της. Είχε οδηγηθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε με αιμάτωμα στο κεφάλι.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κολωνάκι, σε μία αστική, μητριαρχική οικογένεια. Ηθοποιός έγινε από τύχη, όταν την ανακάλυψαν ενώ εκείνη συμμετείχε στον Χορό του αρχαίου δράματος. Για πρώτη φορά πρωταγωνίστησε στο θέατρο, το 1957 σε ηλικία 23 ετών σε μία παράσταση των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου στο Ακροπόλ, μετά από πρόταση που της έκανε η Δέσπω Διαμαντίδου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε – σε ρόλο κομπάρσου – στο “Χαρούμενο ξεκίνημα” του Ντίνου Δημόπουλου, της Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 είχε ένα μικρό ρόλο στο “Τελευταίο ψέμα” του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1963, με τα εμβληματικά “Κόκκινα Φανάρια” του Βασίλη Γεωργιάδη, που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ακολούθησαν ταινίες – σταθμοί του ελληνικού κινηματογράφου, όπως το “Χώμα βάφτηκε κόκκινο”, “Πολύ αργά για δάκρυα”, “Οι Αδίστακτοι”, “Κοινωνία ώρα μηδέν”, “Η λεωφόρος του μίσους”.

Η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Φαίδων Γεωργίτσης στα Κόκκινα Φανάρια

Η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Φαίδων Γεωργίτσης στα Κόκκινα Φανάρια

Παρ’ ολο που ξεκίνησε με ένα καθαρά δραματικό ρεπερτόριο, τα τρία μιούζικαλ στα οποία πρωταγωνίστησε (“Οι θαλασσιές οι χάντρες”, “Μια κυρία στα μπουζούκια” και “Γοργόνες και μάγκες”) άφησαν εποχή. Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος – σταθμός της καριέρας της στην Φίνος Φιλμ ήταν εκείνος της “Μιας κυρίας στα μπουζούκια”. Σε αυτή την ταινία ερμήνευσε δύο από τα πιο διάσημα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» και το «Του αγοριού απέναντι».

Το ταλέντο της δεν γνώριζε σύνορα. Μετά τα μιούζικαλ και την Φίνος Φιλμ, συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλου στο “Ταξίδι στα Κύθηρα” και τους “Κυνηγούς”.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Στην τηλεόραση έκανε σπάνιες εμφανίσεις, με πιο χαρακτηριστική εκείνον της μητέρας στο “Μάνα είναι μόνο μία” του MEGA, αλλά και την τελευταία δουλειά της στην τρίτη και τελευταία σεζόν του “Έτερος Εγώ”, σε έναν ρόλο-έκπληξη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της είχε πρωταγωνιστήσει δίπλα στους μεγαλύτερους άνδρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης. Ο Νίκος Κούρκουλος, όμως, ήταν για εκείνη ο πιο σημαντικός, αφού τους ένωνε μία βαθιά, αδελφική φιλία. Είχε βαφτίσει τον γιο του, Άλκη Κούρκουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαίρη Χρονοπούλου (1933-2023): Έφυγε η θρυλική “γυναίκα του γλεντιού”12.09.2018

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είχε αξιοσημείωτη φιλανθρωπική δράση. Είχε δωρίσει ρούχα της σε trans γυναίκες και όλη της την περιουσία στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Περισσότερα από Cine News