MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Οι άγνωστες πτυχές του συγγραφέα που ανέδειξε το μυστήριο στη λογοτεχνία

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της λογοτεχνίας τρόμου, αλλά και ο κύριος εκπρόσωπος του αμερικανικού ρομαντισμού. Ποια είναι όμως 10 πράγματα που δεν ξέραμε για τον συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, πριν από 175 χρόνια.

Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Έντγκαρ Άλλαν Πόε
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Το 1809, στη Βοστώνη των ΗΠΑ γεννήθηκε ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ο συγγραφέας που λίγα χρόνια αργότερα με το έργο του θα άλλαζε για πάντα τη λογοτεχνία και θα άνοιγε τον δρόμο για την αστυνομική λογοτεχνία τρόμου.

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε έχασε και τους δύο του γονείς στην τρυφερή ηλικία των 2 ετών και τελικά υιοθετήθηκε από μία οικογένεια στη Βιρτζίνια. Γνωρίζοντας από μικρός την αγάπη του για τη λογοτεχνία, ο Πόε προσπάθησε να επικεντρώσει τις σπουδές του σε αυτόν τον τομέα, όμως η οικογένειά του είχε ενδοιασμούς. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, ο φιλόδοξος ακόμα συγγραφέας έπρεπε τελικά να συντηρεί μόνος του τον εαυτό του και έτσι ήρθε σε επαφή με τη χαρτοπαιξία.

Από αυτήν την ιδιαίτερη «γνωριμία» του, τελικά ο συγγραφέας απέκτησε μόνο οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να φύγει από το πατρικό του. Τότε, αποφάσισε να καταταγεί στον στρατό, ώστε να βγάζει τα προς το ζην του. Ταυτόχρονα, ο Πόε είχε στραφεί στη λογοτεχνία του, ολοκληρώνοντας μέσα στα δύο χρόνια που άντεξε στον στρατό 2 μυθιστορήματα.

Αμελώντας σχεδόν όλα τα στρατιωτικά του καθήκοντα, ο συγγραφέας κατάφερε επιτέλους να απολυθεί, ώστε να αφοσιωθεί στο πραγματικό του πάθος. Πράγματι, λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1833, το έργο του Πόε θα λάμβανε την αναγνώριση που του άξιζε και ο συγγραφέας θα άρχιζε σιγά-σιγά να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό.

Η αναγνώριση του συγγραφέα και ο πρόωρος θάνατός του

Μέχρι το 1840, η φήμη του συγγραφέα είχε αρχίσει να εδραιώνεται στον κόσμο της λογοτεχνίας, όμως το μυθιστόρημά του «Οι φόνοι της οδού Μοργκ» ήρθε να κατοχυρώσει τη θέση του συγγραφέα στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής του, και όχι μόνο. Με αυτό του το μυθιστόρημα, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε είχε καταφέρει να ανοίξει το δρόμο προς την αστυνομική λογοτεχνία και να θέσει τις βάσεις της.

Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ ο Πόε έχει μάθει πως η σύζυγος του πάσχει από φυματίωση, την αρρώστια που του στέρησε και τη μητέρα του, ο συγγραφέας αρχίζει να καταγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα συναισθήματά του στο χαρτί. Έτσι, «γεννιέται» το «Κοράκι» του, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Αμερικανικής λογοτεχνίας τρόμου αλλά και ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα παγκοσμίως.

Το ταλέντο και η ξεχωριστή πένα του Πόε βρέθηκαν τότε στην κορυφή του λογοτεχνικού στερεώματος, όμως ο ίδιος ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε βρισκόταν σε ένα δικό του προσωπικό τέλμα, χαμένος στο αλκοόλ και τον πόνο της απώλειας. Η σύζυγός του πέθανε το 1847, και ενώ ο ίδιος προσπάθησε να προχωρήσει στη ζωή του, ήταν πλέον αργά να γίνει μία νέα αρχή για τον πληγωμένο συγγραφέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι φόνοι της οδού Μόργκ: Το αριστούργημα του Πόε που άνοιξε τον δρόμο για την αστυνομική λογοτεχνία12.09.2018

Στις 7 Οκτωβρίου του 1949, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ο συγγραφέας που ανύψωσε και έθεσε τα θεμέλια του αστυνομικού μυθιστορήματος τρόμου, έσβησε χαμένος στη δύνη του αλκοόλ και των ουσιών που τον «ρουφούσε» τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πέρα από τις γνωστές αυτές πτυχές της ζωής του «βασιλιά του μακάβριου» όμως, υπάρχουν και 10 ακόμα λεπτομέρειες που ρίχνουν φως στη μυστηριώδη πλευρά του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τις οποίες ίσως και να μην ξέρατε.

Το Άλλαν δεν είναι το μεσαίο του όνομα

Ο συγγραφέας γεννήθηκε ως Έντγκαρ Πόε, όμως μετά τον θάνατο και των δύο του γονιών όταν αυτός ήταν 2 ετών, στο όνομά του προστέθηκε το επίθετο του πατριού του. Ο συγγραφέας υιοθετήθηκε από τον πλούσιο καπνέμπορα Τζον Άλλαν και την γυναίκα του Φράνσις Άλλαν, και έτσι προέκυψε το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός, το Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Πάντως, ο ίδιος συγγραφέας επέλεγε να υπογράφει ως Έντγκαρ Α. Πόε.

Ήταν πρωταθλητής κολύμβησης

Εκτός από ταλαντούχος συγγραφέας, ο Πόε ήταν και καταξιωμένος αθλητής. Ξεχώριζε στην πυγμαχία, το άλμα εις μήκος, την κωπηλασία και την κολύμβηση. Στην κολύμβηση μάλιστα, ο συγγραφέας κατέκτησε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια ένα τοπικό ρεκόρ, όταν κολύμπησε για 7 μίλια ενάντια στο ρεύμα.

Εγκατέλειψε το κολέγιο

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε ονειρευόταν πάντα να γίνει συγγραφέας, όπως ακριβώς και ο ήρωας του, ο ποιητής Λόρδος Μπάιρον. Ωστόσο, ο θετός πατέρας του δεν ενέκρινε αυτό το όνειρο και αρνούνταν να δώσει χρήματα για τις συγκεκριμένες σπουδές. Έτσι, ο Πόε στράφηκε στον τζόγο, ο οποίος με τη σειρά του τον έστρεψε στην οικονομική κατάρρευση. Τότε, ο φιλόδοξος συγγραφέας αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα εγκατέλειπε και τη συγγραφή.

Εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο στα 18

Ο Πόε το 1827 έκλεισε τα 18 του έτη και αποφάσισε να εκδώσει τα πρώτα του επίσημα λογοτεχνικά έργα. Πρώτη ήταν η ποιητική συλλογή «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα», η οποία όμως δεν είχε καθόλου επιτυχία στη λογοτεχνική αγορά και σήμερα υπάρχουν μόλις 12 αντίτυπα αυτού του βιβλίου.

Θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό στρατιωτικό μέλλον

Παρόλο που ο συγγραφέας κατετάγει στον στρατό προσπαθώντας να ξεφύγει από τα χρέη που είχε αποκτήσει από την ενασχόλησή του με τη χαρτοπαιξία, αποδείχτηκε πως θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον εκεί. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να λάβει τον βαθμό του Λοχία και να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους στρατιώτες. Ξαφνικά όμως, ο Πόε κατάλαβε πως η αυστηρή πειθαρχία και ο περιορισμός αυτός δεν του ταίριαζε και ήθελε να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Έτσι, έκανε τα πάντα για να φαίνεται ακατάλληλος και τελικά να τον απολύσουν από τον στρατό, όπως έγινε το 1829.

Δεν ήταν αγαπητός στους υπόλοιπους συγγραφείς

Πέρα από συγγραφέας, ο Πόε εργαζόταν και ως κριτικός λογοτεχνίας. Όπως ήταν επόμενο, η θέση αυτή δεν τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους υπόλοιπους συγγραφείς. Η καυστική του κριτική ειδικότερα, τον έκανε σχεδόν μισητό και είχε έτσι αποκτήσει αρκετούς «εχθρούς» στους λογοτεχνικούς κύκλους, οι οποίοι του ανταπέδιδαν συχνά την αρνητική κριτική.

Η στάση του αυτή θα άφηνε το στίγμα της στη φήμη του

Όπως ανακαλύψαμε, ο συγγραφέας δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους λογοτεχνικούς κύκλους, όμως με τον Ρούφους Γκρίσβαλντ τον ένωνε ένα έντονο και αμοιβαίο μίσος. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα ανάμεσα στους δύο κριτικούς και συγγραφείς ήταν τόσο έντονα, που ο Γκρίσβαλντ φρόντισε η μετά θάνατον φήμη του Πόε να είναι πιο… μαύρη και από το «Κοράκι» του. Συγκεκριμένα, ο Γκρίσβαλντ έγραψε την αναγγελία του θανάτου του συγγραφέα, στην οποία τον παρουσίαζε ως έναν πολύ σκοτεινό, αλκοολικό και περίεργο άνθρωπο, χαρακτηριστικά που ακολουθούν μέχρι και σήμερα τον παρεξηγημένο συγγραφέα.

Δεν έγραφε μόνο ιστορίες τρόμου

Παρόλο που ο Πόε έχει μείνει στη λογοτεχνική ιστορία για τις τρομακτικές του ιστορίες και τη συμβολή του στην εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος, στην πραγματικότητα ήταν αυτός που έθεσε και τις βάσεις της λογοτεχνίας του φαντασιακού. Το δοκίμιό του με τίτλο «Εύρηκα: Ένα Ποίημα σε Πρόζα» θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, το οποίο επηρέασε έντονα τους μελλοντικούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, όπως τον Λάβκραφτ και τον Ιούλιο Βερν.

Η Βιρτζίνια Κλεμ δεν ήταν μόνο σύζυγός του

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε το 1830 μετακόμισε στο σπίτι της θείας του, Μαρία Κλεμ, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να γίνει στρατιώτης. Εκεί, γνώρισε την πρώτη του ξαδέρφη, Βιρτζίνια Κλεμ, την οποία 5 χρόνια μετά παντρεύτηκε. Οι δύο τους είχαν 14 χρόνια διαφορά και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της Βιρτζίνια, το 1847.

Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι γνωστά

Στις 7 Οκτωβρίου του 1949, ο μόλις 40 ετών συγγραφέας έχασε τη ζωή του, όμως μέχρι και σήμερα τα αίτια του θανάτου του δεν είναι γνωστά. Εικάζεται πάντως, πως ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε έφυγε από τη ζωή μετά από υπερβολική δόση ουσιών σε συνδυασμό με αλκοόλ. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σελίδες του δικού του επιλόγου είναι γεμάτες μυστήριο, καθώς λίγες μέρες πριν πεθάνει βρέθηκε να περιπλανάται σε παραλήρημα έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαλτιμόρης. Έτσι, πολλοί πιστεύουν πως είχε πέσει θύμα μίας συνηθισμένης τότε τακτικής κάποιων κομμάτων, τα οποία νάρκωναν ανυποψίαστους ψηφοφόρους και τους έβαζαν να ψηφίζουν σε διάφορα εκλογικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαίρη Σέλλεϋ: Η συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην λογοτεχνία τρόμου12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες