MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Μαστογραφία: 2 μύθοι και ένα ψήγμα αλήθειας που δεν πρέπει να μας εμποδίζει να την κάνουμε

Στατιστικά, 1 στις 11 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ένα σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την επιτυχημένη αντιμετώπισή του.

μαστογραφία
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Ας ξεκινήσουμε από την πιο σημαντική πληροφορία: Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που εάν διαγνωστεί έγκαιρα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Το κλειδί όμως για να πάνε όλα καλά και να συνεχίσει μια γυναίκα τη ζωή της μετά την θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Τα παρακάτω στοιχεία από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μας δίνουν μια καλή πρώτη εικόνα.

Καρκίνος μαστού: τα δεδομένα
  • 1 στις 11 γυναίκες στην ΕΕ-27 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 74 ετών.
  • Περισσότερες από 7000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη.
  • Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη έχουν μειωτική τάση χάρη στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και τις ολοένα αποτελεσματικότερες θεραπείες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση έως και 97%.
  • Δεν γνωρίζουμε τους ενοχοποιητικούς παράγοντες για τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού. Για αυτόν τον λόγο, η δευτερογενής πρόληψη, δηλαδή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα, είναι το βασικό μας εργαλείο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, για την καλύτερη πορεία της νόσου αλλά και την πλήρη ίαση.
καρκίνος του μαστού

Ψηφιακή μαστογραφία: Μία σωτήρια εξέταση

Η πρόληψη σώζει ζωές και η μαστογραφία είναι μια εξέταση που αφορά κάθε γυναίκα. Επειδή, δυστυχώς, αυτό δεν είναι κτήμα όλου του γυναικείου πληθυσμού, καιρός να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους που συνοδεύουν την εξέταση και να προχωρήσουμε στον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο χωρίς βασικές απορίες, στις οποίες απαντάει ο κ. Μενέλαος Καλογερής Ακτινοδιαγνώστης, Επιστημονικός Διευθυντής των διαγνωστικών Κέντρων Healthspot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜετά τη μαστεκτομή: Η γυναίκα μέσα από τα μάτια του άντρα12.09.2018

Δεν κάνω μαστογραφία γιατί στην οικογένεια μου δεν υπάρχει ιστορικό

Μύθος: Το 75% των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα οικογενειακό ιστορικό, επομένως αυτός ο μύθος είναι ακραία επικίνδυνος για τις γυναίκες. Ο πραγματικά κληρονομικός καρκίνος, δηλαδή αυτός ο οποίος έχει γονιδιακό υπόβαθρο, αφορά μόνο το 5-8% των γυναικών και είναι αυτές που έχουν μια μετάλλαξη 2 κυρίως γονιδίων.

Η μαστογραφία πονάει, γι’ αυτό δεν πάω να εξεταστώ

Μύθος: Πολλές γυναίκες αισθάνονται δυσφορία ή ακόμα και πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι η σωστή πίεση που ασκείται στο μαστό κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και η οποία πλέον καθορίζεται αυτόματα από τα σύγχρονα συστήματα μαστογράφου, είναι ευθέως ανάλογη της ποιότητας της μαστογραφίας, άρα κακή πίεση σημαίνει κακή ποιοτικά μαστογραφία και το κυριότερο είναι ότι η πίεση είναι αντιστρόφως ανάλογη της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα. Δηλαδή όσο πιο καλά πιεσμένος ο μαστός, τόσο λιγότερη ακτινοβολία δέχεται η εξεταζόμενη.

Η ακτινοβολία από τη μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Αλήθεια εν μέρει – που δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να μας αποτρέπει από τον μαστογραφικό έλεγχο: Υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας σε αυτό, γιατί αφορά ένα απειροελάχιστο ποσοστό εξεταζόμενων επί σειρά ετών γυναικών, καθώς μιλώντας για τη δόση ακτινοβολίας μια μαστογραφία περιέχει 70mrem δηλαδή:

  • όση η κοσμική ακτινοβολία που παίρνουμε σε δυόμισι μήνες κυκλοφορώντας στο περιβάλλον
  • όση παίρνουμε κατά τη διάρκεια 4 μηνών παραμένοντας στο σπίτι μας από το ραδόνιο όταν δεν αερίζεται καλά το σπίτι
  • όση κοσμική ακτινοβολία λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια ενός τρίωρου αεροπορικού ταξιδιού

Εάν δεν έχεις κάνει πρόσφατα μαστογραφία και είσαι 50-69 ετών και διαθέτεις ΑΜΚΑ, δικαιούσαι να την κάνεις δωρεάν με το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά». Μάθε εδώ περισσότερα και κλείσε σήμερα το ραντεβού σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Έχω ζήσει περισσότερα χρόνια της ζωής μου με ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρά χωρίς αυτήν»12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life