MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Άποψη

Θέλεις να χάσεις βάρος; Ε, φάε περισσότερο!

Ναι, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η αφαγία δεν βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτό που κάνει είναι να βάζει το μεταβολισμό σε survival mode με αποτέλεσμα να δουλεύει στο ρελαντί και να μην χάνουμε όχι κιλά, ούτε γραμμάρια!

Γυναίκα που τρώει σάντουιτς δίαιτα υγιεινή διατροφή
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Οι περισσότερες -και οι περισσότεροι- παιδευόμαστε συχνά με το βάρος μας. Κάνουμε δίαιτες, χάνουμε ή δεν χάνουμε, τα ξαναπαίρνουμε, μας στενεύουν τα ρούχα μας, και φτου κι απ’ την αρχή. Υπάρχει, άραγε, μαγική λύση; Τι ξέρουν όλοι αυτοί που διατηρούν σταθερά ένα φυσιολογικό βάρος;

Απώλεια βάρους: Το πιο απλό «μυστικό»

Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους βασίζεται στα μαθηματικά: αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, τότε θα χάσουμε κιλά. Απλό; Όχι τόσο, όπως αποδεικνύει η μάχη που δίνουν πολλοί άνθρωποι με το βάρος τους.

Γιατί οι δίαιτες-πείνας δεν λειτουργούν; Ομολογώ ότι έχω περάσει από αυτό το στάδιο. Ζούσα με τυρί cottage, πράσινες σαλάτες και ψητό κοτόπουλο για πολλούς μήνες, χρόνια ίσως. Προφανώς είχα χάσει κάποια κιλά που ήθελα. Προφανώς δεν ήταν μια διατροφή που μπορούσε να με πάει μακριά, δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την καθημερινότητα, με την κοινωνική μου ζωή, με τις… λιγούρες μου.

Διάβασε επίσης: Γιατί ταυτίστηκα -ως γυναίκα και επαγγελματίας- με τις ρυτίδες της Ιζαμπέλα Ροσελίνι

Η άμυνα του οργανισμού στις εξαντλητικές δίαιτες

Αυτό που είχα παρατηρήσει όμως εκείνα τα χρόνια της μεγάλης στέρησης, ήταν πως όταν κάποια μέρα «έσπαγα» τη δίαιτα και έτρωγα ένα φυσιολογικό γεύμα, ο αριθμός στη ζυγαριά άλλαζε. Μυστήριο που λύθηκε συζητώντας με διαιτολόγους για τις ανάγκες της δουλειά μου στα χρόνια που ακολούθησαν. Το σώμα μου είχε πάθει ακριβώς αυτό που περιγράφω παραπάνω, πίστευε ότι δεν έτρωγα όχι επειδή ήθελα να χάσω βάρος αλλά επειδή λιμοκτονούσα και προσπαθούσε να με προστατεύσει.

Γυναίκα που τρώει σούπα δίαιτα

Ο μεταβολισμός μου εκλάμβανε τη στέρηση των θερμίδων σαν να είχε τελειώσει το κρέας των μαθούθ που είχε σκοτώσει η φυλή και θα περνούσα όλο τον παγωμένο χειμώνα τρώγοντας καρπούς και ρίζες. (Ναι, σε κάποια πράγματα ο οργανισμός μας δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από τα προϊστορικά εκείνα χρόνια…) Έτσι, όταν του έδινα θερμίδες, έκανε πάρτι και χορεύοντας από τη χαρά του έκαιγε κάτι παραπάνω.

Εντάξει προφανώς τα παραλέω, αλλά η ουσία είναι μία: Οι δίαιτες πείνας δεν δουλεύουν. Ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα όταν τρεφόμαστε ισορροπημένα. Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι απλά μαθηματικά: τρώμε λίγο λιγότερο + κινούμαστε λίγο περισσότερο = χάνουμε βάρος. Αν λοιπόν, ο στόχος σας για το επόμενο διάστημα είναι να χάσετε βάρος αποφύγετε τη λιμοκτονία. Συζητήστε με έναν διαιτολόγο και βγάλτε μαζί ένα πρόγραμμα διατροφής που θα ταιριάζει με την καθημερινότητά σας, με την κοινωνική σας ζωή και με τις προτιμήσεις σας. Έτσι θα είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να το τηρήσετε μακροπρόθεσμα και να δείτε αποτέλεσμα.

Η γνώμη της διαιτολόγου

Επειδή το μόνο που μπορώ να κάνω σε θέματα διατροφής είναι να μοιράζομαι τις προσωπικές μου εμπειρίες, ζήτησα από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές, να σχολιάσει αυτό που αντιλήφθηκα βιωματικά. Κι όμως, η απάντησή της ήταν ότι τα λέω πολύ καλά! «Η δίαιτα κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό μακροπρόθεσμα στην απώλεια βάρους! Μάλιστα, με μόνο το 5% των ατόμων που είναι σε θέση να διατηρήσουν το χαμένο βάρος από τη δίαιτα, γίνεται φανερό ότι οι δίαιτες απλά δεν λειτουργούν. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα ανακτούν το βάρος και επιπλέον κιλά μετά από αυστηρές δίαιτα λόγω αλλαγής στην όρεξη, το μεταβολισμό και τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Το κλειδί για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους είναι να μην κάνεις ποτέ δίαιτα. Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να μην κάνουμε δίαιτα, καθώς αυτό θεωρείται ως μια σημαντική απειλή από το σώμα μας και την επιβίωση μας. Αυτό που χιουμοριστικά αναφέρεις, Ελένη, για το «τελείωσε το μαμούθ στη φυλή» με κάποιον τρόπο ισχύει! Εάν μειώσεις δραστικά τις θερμίδες, το σώμα σου θα καταπολεμήσει τις προσπάθειές σου κάνοντάς σε να λαχταράς περισσότερο φαγητό.

Προφανώς όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα τρώμε ανεξέλεγκτα και θα χάνουμε βάρος… Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούμε όλοι να τηρήσουμε, αλλά το πιο σωστό είναι ο καθένας από εμάς να ζητήσει εξατομικευμένη βοήθεια από έναν διατροφολόγο.

Το να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, να τρώμε πιο «καθαρές» και όχι επεξεργασμένες τροφές, να περιορίσουμε τη ζάχαρη και το αλκοόλ, να τρώμε μόνο όταν πεινάμε και φυσικά να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα με απλούς τρόπους όπως το περπάτημα, είναι κάποιοι πολύ βασικοί αλλά αποτελεσματικοί κανόνες για να διατηρούμε σταθερό το βάρος μας μακροπρόθεσμα».

Περισσότερα από The Art of Life