MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

2ο Solidarity Film Festival: 60 ταινίες ενάντια στη μισαλλοδοξία, τη βία και το φασισμό

To 2ο Solidarity Film Festival Killah P στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, θα διεξαχθεί στις 1-5 Νοέμβρη 2023 στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο αντιφασίστας καλλιτέχνης.

author-image Άννα Ρούτση

Θα είμαι τριγύρω, στο σκοτάδι. Θα βρίσκομαι παντού. Όπου κι αν κοιτάξεις – όπου θα γίνεται μάχη για να φάνε οι πεινασμένοι, θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί που οι άνθρωποι φωνάζουν όταν θα είναι οργισμένοι. Θα είμαι εκεί που τα πεινασμένα παιδιά θα γελάνε προτού φάνε. Και όταν οι άνθρωποι θα θρέφονται από τα δικά τους τα σπαρτά.. Ζώντας στα σπίτια που οι ίδιοι έκτισαν…. Θα είμαι κι εκεί, επίσης”. 

Τα Σταφύλια της Οργής του Τζον Στάινμπεκ είναι αυτά που ενέπνευσαν τα 23 σποτάκια ανθρώπων της τέχνης, που δηλώνουν ότι θα είναι κι εκείνοι εκεί, στο 2ο Solidarity Film Festival “Killah P”, 1-5 Νοεμβρίου στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα. Στον τόπο δηλαδή που γεννήθηκε και έζησε ο Παύλος Φύσσας.

Διοργανωτής, ο Σύλλογος Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας”

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύλλογο Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας” και σηματοδοτεί τον αγώνα «για έναν κόσμο που θα είναι φτιαγμένος από τα υλικά της τέχνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας». Η ιδέα του φεστιβάλ άγγιξε πολλούς δημιουργούς, αφού υποβλήθηκαν πάνω από 2.000 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και είναι στις προθέσεις των διοργανωτών να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις.

Μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους το φεστιβάλ θέλει να προβάλει την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, την πολυφωνία και την ανεκτικότητα, το σεβασμό στα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, την ελεύθερη πρόσβαση στο άσυλο, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών, των ατόμων με  αναπηρία, των εργαζομένων και των ανέργων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του πλανήτη.

Brucia Ancora Dentro

Τι μας είπε η Μάγδα Φύσσα

Στη Συνέντευξη Τύπου, η οποία φιλοξενήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρευρέθηκε η Μάγδα Φύσσα, Πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος διοργανώνει και τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη από το 2014. Η κα Φύσσα μίλησε για τον κινηματογράφο και τη σημασία του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Η χρησιμότητα της τέχνης μέσα από τα οπτικοακουστικά μέσα βοηθάει στη διατήρηση όχι μόνο ιστορικών στοιχείων αλλά και των συναισθημάτων των ανθρώπων που βιώνουν τα προβλήματα της κάθε εποχής την οποία εκφράζουν μέσα από τον κινηματογράφο. Οι δημιουργοί αυτοί είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση της αμάθειας και στην ελευθερία έκφρασης η οποία τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ καθώς βιώνουμε καθεστώτα που θα έπρεπε να είχαν περάσει στα κατάστιχα της Ιστορίας. Κυρίως όμως και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι αυτού του φεστιβάλ, αφιερωμένο στη μνήμη του Παύλου, είναι η συμμετοχή νέων παιδιών από διάφορα σχολεία όλης της χώρας. Γιατί όπως πίστευε και ο ίδιος και όπως υποστηρίζουμε όλοι μας, το μέλλον κάθε χώρας βρίσκεται μέσα στις καρδιές αυτών των παιδιών που προσπαθούμε να διατηρήσουμε αθώες και αγνές από τα μορφώματα και τα μιάσματα του φασισμού. Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε με το φεστιβάλ αυτό είναι να ενημερώσουμε, να επιμορφώσουμε και ως ένα μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουμε τα μέσα που θα βοηθήσουν τους σπόρους της ενσυναίσθησης να ανθίσουν».

Our block, the rise of Chaz

Τι θα δούμε και πού

Φέτος, θα δούμε 60 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με κοινωνικοπολιτική θεματική και έμφαση στην αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανερό ή αθέατο φασισμό.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν 200 μέτρα  από το μνημείο του Παύλου Φύσσα: στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ.Μπενάκη 70, Κερατσίνι) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι).

Θα απονεμηθούν βραβεία συμμετοχής στο φεστιβάλ από το Σύλλογο Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας”  καθώς και τιμητικά βραβεία από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Αντιγόνη

HIGHLIGHTS

Το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται σε θεματικούς άξονες και περιλαμβάνει προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια, έκθεση φωτογραφίας, κ.ά. Οι θεματικοί άξονες είναι το προσφυγικό, το περιβάλλον και τα δικαιώματα, η αστυνομική βία, το φύλο, τα Δικαιώματα, Ελευθερίες, Συμπερίληψη και η Κοινωνική Ευαισθητοποίηση και Απώλεια

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και θα ακολουθήσει η προβολή της πολύ δυνατής ταινίας «Αντιγόνη» της Sophie Deraspe (Καναδάς), μια σύγχρονη νεανική αλληγορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Christmas present

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 10 μ.μ θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ Gas Station του Θωμά Σίδερη (2022) Η ταινία διηγείται τις παράλληλες ιστορίες του Μοχάμεντ, του Γκουλίμ και του Αλί Χασάν που χάνει τον 20χρονο αδελφό του στο ναυάγιο της Πύλου. Αλλά και την ιστορία του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Οι συνθήκες διαβίωσης και η εκμετάλλευση είναι κοινές είτε κάποιος είναι εργάτης από τη Λαχώρη είτε από την Αμφιάλη. Στην ταινία μιλούν ακόμα ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν και ο Γιάννης Φύσσας, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, θείος του Παύλου, εργάτης για περισσότερα από 40 χρόνια στη Ζώνη Περάματος.

Θα προβληθούν επίσης τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Las Vencidas y No Derrotadas · Ηττημένες αλλά όχι Νικημένες», της Mau Cardoso (Ισπανία, 2021) και το The Other Half του Γιώργου Μουτάφη, με την ιστορία ενός φωτορεπόρτερ που για 15 χρόνια γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας της ροής των μεταναστών, ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και η ταινία μυθοπλασίας «Chile 1976 · Χιλή 1976» της Manuela Martelli (Χιλή και Αργεντινή, 2022). Επίσης την Πέμπτη θα προβληθεί το I promised you paradise του Morad Mostafa με ήρωα έναν 17χρονο αφρικανό μετανάστη στην Αίγυπτο, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για μια από τις 38 ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν για το πρόγραμμα οι Βασίλης Τσιουβάρας και Ταξιάρχης Δεληγιάννης μέσα από 1.200 περίπου ταινίες. Ταινίες δυνατές, συγκινητικές, αγωνιστικές που έρχονται από το Ιράν, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο και κάθε γωνιά του κόσμου.

Ηττημένες αλλά όχι νικημένες

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πολυβραβευμένη μικρού μήκους ταινία Pina (animation) των  Jérémy Depuydt και Giuseppe Accardo με θέμα την “αναμέτρηση” ενός κοριτσιού με τη Μαφία, η οποία βρέθηκε στον προθάλαμο των Όσκαρ. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει επίσης τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μεγάλου μήκους ταινία 18 του Βασίλη Δούβλη, με θέμα την άνοδο του νεοναζισμού στους έλληνες έφηβους, που γυρίστηκε σε σχολείο στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή, την ταινία μυθοπλασίας «Το Σκαρί · Luzzu» του Alex Camilleri (Μάλτα, 2021), αλλά και το ντοκιμαντέρ. «Οι Γάμοι της Τήλου» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Pina

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

To Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 16.30-20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Συνάντηση συγγενών θυμάτων, θυμάτων και αλληλέγγυων στον αγώνα ανθρώπων που έπεσαν θύματα φασιστικής, ρατσιστικής και αστυνομικής βίας. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το μνημείο του Παύλου Φύσσα.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τέτοια συνάντηση και αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα των διοργανωτών του φεστιβάλ, οι οποίοι ήθελαν να πάρουν οι σχετικές δράσεις μια σταθερότερη μορφή και δομή και η αλληλεγγύη που χτίζεται να βάλει φρένο στην ατιμωρησία των δολοφόνων. Υπάρχει, όπως είπαν, ένταση της αστυνομικής  βίας και καταστολής, ρητορική που νομιμοποιεί την αστυνομική βία σε Ελλάδα και εξωτερικό και μια σταθερή μέθοδος μετατροπής των θυμάτων σε θύτες. Χρειάζεται να βρεθούν, όσοι βιώνουν την αδικία, σε ένα πλαίσιο που ενδυναμώνει και παράλληλα διεκδικεί δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. «Με την παρακαταθήκη όσων δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η στάση τους απέναντι στο ‘τέρας’ μας εμπνέει να προχωράμε και να δυναμώνουμε».

Forma

Aμέσως μετά τη συνάντηση, στις 20.30, θα προβληθεί το συγκλονιστικό ιταλικό ντοκιμαντέρ Brucia Ancora Dentro των Francesco Manzato, Paolo Pioltelli, Filippo Repishti (2023) με θέμα τη δολοφονία του νεαρού αντιφασίστα Dax στο Μιλάνο από φασίστες. Έκτοτε, η επέτειος αυτή, τιμάται στην Ιταλία με την ονομασία Milan’s Notte Nera (Μαύρη Νύχτα στο Μιλάνο), εμπνέοντας ακόμα, 20 χρόνια μετά, τη νέα γενιά. Η μητέρα του παιδιού θα παρευρίσκεται στη Συνάντηση. Το Σάββατο προβάλλονται ακόμα οι μεγάλου μήκους ελληνικές παραγωγές «5 ½ Χρόνια · 5 ½ Years» των Μυρτώς Συμεωνίδου και Ιωάννας Παπαϊωάννου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και το «Πένθος, Αυτοί Που Μένουν · Grief, Those Who Remain» των Μυρτώς Πατσαλίδου και Μαρίας Λούκα, που συνομιλεί με τους γονείς των Παύλου Φύσσα, Ζακ Κωστόπουλου και Σαχζάτ Λουκμάν.

Ταινίες για και από νεανικό κοινό

Σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο, με την πολύτιμη βοήθεια της Camera Zizanio και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, καθώς και εκπαιδευτικών φορέων, έχει γίνει κάλεσμα σε σχολεία όλης της χώρας και θα διοργανωθούν εργαστήρια με στίχους και μηνύματα από τραγούδια του Παύλου Φύσσα, καθώς και εργαστήρι video art με εφήβους που θα προβληθούν στη λήξη. Επίσης θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους για νεανικό κοινό, καθώς και μαθητικές ταινίες που θα βραβευτούν στη λήξη του φεστιβάλ.

Life without color

Πρόγραμμα και πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν θα βρείτε ΕΔΩ

Το Φεστιβάλ στηρίζουν ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Εκπαιδευτικοί φορείς, η Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και πλήθος σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου.

Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών του φεστιβάλ θα υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν 200 μέτρα από το μνημείο του Παύλου Φύσσα: στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ.Μπενάκη 70, Κερατσίνι) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι).

 

Περισσότερα από Cine News