Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο: Μύθος ή αλήθεια;
“Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο ή αν έχεις καρκίνο θα ταΐσει τα καρκινικά κύτταρα.” Είναι αλήθεια;
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη ζάχαρη και τον καρκίνο, αλλά πολλές από αυτές δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια μακροσκελή ματιά στη ζάχαρη και θα καταρρίψουμε μερικούς μύθους γύρω από τις ερωτήσεις «Μπορεί η ζάχαρη να προκαλέσει καρκίνο;» και «Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα;» Θα καλύψουμε επίσης γιατί η ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή μας προκαλεί ανησυχία.
Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: γιατί το σώμα μας χρειάζεται ζάχαρη και από ποιες τροφές την παίρνουμε;
Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη καρκίνου ή ότι τροφοδοτεί τον καρκίνο ώστε να αναπτυχθεί. Αλλά αυτός ο μύθος προήλθε από μια υπερβολική απλοποίηση κάποιας περίπλοκης βιολογίας. Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι στην πραγματικότητα η ζάχαρη.
Η ζάχαρη έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Τα πιο απλά είναι μεμονωμένα μόρια όπως η γλυκόζη ή η φρουκτόζη. Αυτά τα μόρια απλών σακχάρων μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ένα μόριο γλυκόζης που κολλάει σε ένα μόριο φρουκτόζης γίνεται σακχαρόζη – επίσης γνωστή ως επιτραπέζια ζάχαρη.
Οι συνδυασμοί αυτών των μορίων μπορούν να προστεθούν σε μακριές αλυσίδες που συνθέτουν πολύπλοκα σάκχαρα, που συχνά αναφέρονται ως υδατάνθρακες. Αυτοί είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας.
Καθώς οι αλυσίδες ζάχαρης μακραίνουν, χάνουν τη γλυκιά τους γεύση. Αυτές οι αλυσίδες ονομάζονται πολυσακχαρίτες και αποτελούν μεγάλο συστατικό αμυλούχων τροφών όπως το ρύζι, το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.