Λούβρο: Ακτιβιστές έβαψαν με πορτοκαλί μπογιά τη διάσημη «Πυραμίδα»
Η περιβαλλοντική ομάδα Dernière Rénovation κάλυψε το διάσημο γυάλινο μνημείο -κύρια είσοδο του Λούβρου- με πορτοκαλί μπογιά, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία ενός εθνικού σχεδίου για την κλιματική κρίση από τη γαλλική κυβέρνηση.
Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές “έβαψαν” την πυραμίδα του Λούβρου, καλύπτοντας το γυάλινο μνημείο-ορόσημο με πορτοκαλί χρώμα. Διαδηλωτές από την ομάδα Dernière Rénovation πέταξαν μπαλόνια στη διάσημη γυάλινη κατασκευή, ενώ ένας από τους διαδηλωτές σκαρφάλωσε στην κορυφή της πυραμίδας. Σύμφωνα με την Telegraph, δώδεκα άτομα συνελήφθησαν μετά το περιστατικό.
Εκπρόσωπος του Λούβρου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι οι ακτιβιστές προσπάθησαν να καλύψουν την πυραμίδα, την κύρια είσοδο του μουσείου, με ένα πορτοκαλί υγρό. «Ένας από αυτούς ανέβηκε στην εξωτερική γυάλινη οροφή της πυραμίδας χρησιμοποιώντας εξοπλισμό αναρρίχησης. Το υγρό ψεκάστηκε στο γυαλί- ίχνη είναι ορατά στην [κατασκευή]. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην πυραμίδα. Η πρόσβαση των επισκεπτών στο μουσείο υπήρξε απρόσκοπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας», προσθέτει ο εκπρόσωπος.
Η ιστοσελίδα της Dernière Rénovation αναφέρει ότι η ανθρωπότητα έχει μόλις «513 ημέρες» μέχρι την κοινωνική κατάρρευση (αναφερόμενη στην κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προβλέπεται για το 2025), προσθέτοντας ότι: «Εναπόκειται πλέον σε εμάς, τους απλούς πολίτες, να επιβάλουμε τις δεσμεύσεις στις οποίες η κυβέρνησή μας αρνείται να συμμορφωθεί. Εναπόκειται σε εμάς να αντισταθούμε πολιτικά». Η ομάδα απαιτεί από τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο για τη θερμομόνωση των κτιρίων.
Η γυάλινη πυραμίδα, σχεδιασμένη από τον κινεζοαμερικανό αρχιτέκτονα I.M. Pei, εγκαινιάστηκε από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στις 4 Μαρτίου 1989 μετά από χρόνια βιτριολικών συζητήσεων -που είχαν να ακουστούν στο Παρίσι από τις πρώτες ημέρες του “άχρηστου και τερατώδους” Πύργου του Άιφελ. Υποστηριζόμενη από μια κατασκευή 200 τόνων από χάλυβα και αλουμίνιο, η πυραμίδα περιβάλλεται από συντριβάνια νερού και τρεις μικρότερες πυραμίδες.
Πηγή: The Art Newspaper