Ο ορισμός της ευεξίας και πώς θα την κατακτήσουμε
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ορισμός της ευεξίας, του wellness αγγλιστί, είναι «η βέλτιστη κατάσταση υγείας ατόμων και ομάδων… και εκφράζεται ως μία θετική προσέγγιση της ζωής». Πόσο εύκολο και πόσο κοντά, όμως, είμαστε στο να την κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας;
Ως συντάκτρια υγείας και wellness δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με τον ορισμό της ευεξίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που την βάζει ως «όρο» για καλύτερη υγεία και ως μια θετική προσέγγιση της ζωής. Στο Global Wellness Institute αναφέρεται ότι η ευεξία είναι μια σύγχρονη λέξη με αρχαίες ρίζες. Πράγματι, οι βασικές αρχές της ως μίας ολιστικής προσέγγισης υγείας και πρόληψης νοσημάτων εντοπίζονται σε διάφορους πολιτισμούς, δεκάδες αιώνες πριν, από την Κίνα μέχρι την Ελλάδα.
Προχωρώντας αρκετούς αιώνες μπροστά, στην Ευρώπη του 19ου αιώνα και στις ΗΠΑ, παράλληλα με τη συμβατική ιατρική άρχισαν να αναπτύσσονται κινήματα που είχαν στόχο την επίτευξη της ευεξίας, βασισμένα σε ολιστικές προσεγγίσεις, την αυτοθεραπεία, την πρόληψη. Η εξέλιξη όλων αυτών είναι τα σημερινά trends: Αυτοβοήθεια, αυτοβελτίωση, άσκηση, διατροφή, πνευματικότητα, wellness με δυο λόγια.
Μία συχνή παρανόηση για το «κυνήγι της ευεξίας»Κάτι ακόμη που αξίζει να τονίσουμε είναι πως ο χρόνος, οι δραστηριότητες και όλη η προσπάθεια που κάνουμε για να βιώνουμε ευεξία στην καθημερινότητά μας δεν είναι μία εγωιστική επιλογή. Είναι μία επιλογή αυτοφροντίδας και ένα θετικό παράδειγμα για τους γύρω μας, από τα παιδιά μας μέχρι τους φίλους και τους συνεργάτες μας. Όταν βιώνουμε την ευεξία στην καθημερινότητά μας είμαστε πιο ισορροπημένοι, πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά, πιο δοτικοί, πιο υπομονετικοί, πιο αποδοτικοί στις υποχρεώσεις μας.
Κάνε το εικόνα με ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητα όλων μας: Πώς αντιδράς στις μικροδυσκολίες της καθημερινότητας εάν έχεις κοιμηθεί καλά το βράδυ και πώς αντιδράς αν είσαι ξενυχτισμένη και κουρασμένη. Η αίσθηση της ευεξίας είναι το αντίστοιχο του καλού ύπνου με όλη τη θετική του επίδραση στην ημέρα που ακολουθεί – και παρεμπιπτόντως, ο καλός ύπνος αποτελεί κι αυτός στοιχείο ευεξίας!
Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Yale, η επίτευξη της ευεξίας είναι πιο εύκολη εάν έχουμε στο μυαλό μας τους παρακάτω πυλώνες:
Καλή και ισορροπημένη διατροφή: Στον πυρήνα του wellness βρίσκονται οι διατροφικές μας επιλογές. Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σωματική μας υγεία, μας παρέχουν -ή όχι- τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή θέτει τα θεμέλια για ένα υγιές σώμα, υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, μας προσφέρει ενέργεια και διάθεση για τη ζωή.
Φυσική δραστηριότητα: Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη η σχέση της άσκησης με την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Η φυσική δραστηριότητα απελευθερώνει στον οργανισμό μας ενδορφίνες, νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που προκαλούν ευεξία. Εκτός από αυτό, η άσκηση, ιδιαίτερα το κολύμπι, οι αερόβιες δραστηριότητες, το περπάτημα, η ποδηλασία και το τρέξιμο, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι ένας άλλος από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που προκαλεί ευεξία.
Διάβασε επίσης: Άσκηση για αδυνάτισμα ή ως τρόπος καλής ζωής;
Διαχείριση του στρες: Το χρόνιο στρες συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, διαταραχές του πεπτικού και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, και να επηρεάσει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά και να παίρνουμε αποφάσεις. Παρότι το λέμε πιο εύκολα απ’ ότι το κάνουμε, είναι εφικτό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος. Οι ασκήσεις διαλογισμού, η γιόγκα, γυμναστική που απαιτεί συγκέντρωση όπως το Pilates είναι κάποιοι από τους τρόπους για να το καταφέρουμε. Άλλοι τρόποι είναι τα χόμπι, η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.
Κοινωνικό πλαίσιο: Οι άνθρωποι γύρω μας, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, αποτελούν ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να μας βοηθήσει να ζούμε μια πιο πλήρη και καλύτερη ζωή. Κοινωνικοποίηση σημαίνει μοίρασμα, σημαίνει συμπαράσταση, σημαίνει συνειδητοποιήση κάποιων κοινών προβλημάτων, βοήθεια στην επίλυσή τους και αύξηση της ανθεκτικότητας. Ο άνθρωπος δεν είναι μοναχικό ζώο, είμαστε ζώα αγέλης και εφόσον η αγέλη μας είναι υγιής και αποτελείται από μέλη που μας υποστηρίζουν, τότε η ζωή μαζί τους είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση της ευεξίας.
Διάβασε επίσης: Γαλάζιες Ζώνες: Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής και οι καλές συνήθειες για να μεγαλώνουμε με υγεία
Βρες το δικό σου δρόμο προς την ευεξίαΓια μένα, η επίτευξη του wellness στην καθημερινότητά μου δεν είναι μονόδρομος. Άλλωστε, ο δρόμος που επιλέγουμε προκειμένου να φτάσουμε σε μια αίσθηση ευεξίας, για να κατακτήσουμε αυτή την εσωτερική ισορροπία και δύναμη ότι «όλα μπορούν να πάνε καλά», μπορεί να μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες και την καθημερινότητά μας.
Αυτό που μένει σταθερό είναι το όφελος που αποκομίζουμε ζώντας με στόχο (και) την ευεξία. Η ευεξία είναι αυτό που γεμίζει τις μπαταρίες μας, που μας βοηθά να νιώθουμε ψυχική δύναμη, αντοχή, ανθεκτικότητα, αισιοδοξία, που βελτιώνει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων στην καθημερινότητα και που μας προσφέρει μία αισιόδοξη οπτική της ζωής.
Ένα από τα δικά μου μονοπάτια ευεξίας είναι η επαφή με τη θάλασσα. Όταν μπαίνω μέσα στο νερό νιώθω στο στοιχείο μου, νιώθω ηρεμία, νιώθω ότι μπορώ να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου. Ακόμη και τους μήνες που δεν κολυμπάω, και μόνο που την κοιτάζω λειτουργεί για μένα σαν μία υπενθύμιση της πραγματικής κλίμακας των προβλημάτων που με απασχολούν. Γίνονται όλα πιο ανθρώπινα και πιο διαχειρίσιμα, τα δύσκολα σπάνε σε μικρότερα, πιο βατά βήματα, το γαλάζιο της χρώμα ηρεμεί την ψυχή και το μυαλό μου.
Τώρα, που ξεκινάει ένας καινούργιος μήνας, τι θα έλεγες να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι σημαίνει για σένα ευεξία και πώς θα μπορούσες να την κάνεις στόχο για την καθημερινότητά σου; Ακόμη κι αν ζεις μία φρενήρη καθημερινότητα, όπως όλοι μας, κάνε στον εαυτό σου αυτό το μικρό δώρο και σύντομα θα διαπιστώσεις τα οφέλη του.