Χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο viral ατάκες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ήταν εκείνη του Γιώργου Γιαννόπουλου στο “Μικρό Ψάρι” του Γιάννη Οικονομίδη, στη σκηνή όπου ξεσπά «Πώς τους πετσόκοψες έτσι;».
Ο ηθοποιός ήταν χθες (31/10) καλεσμένος στην εκπομπή της Αθηναϊδας Νέγκα «Καλύτερα Αργά» και μιλώντας για την λογοκρισία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αποκάλυψε πώς “γεννήθηκε” αυτή η ατάκα.
“Δεν μου έχει τύχει να πρέπει να λογοκριθώ” απάντησε σε σχετική ερώτηση της Αθηναϊδας Νέγκα.
«Δεν θα το έκανα [να αυτολογοκριθώ]. Εξού και ατάκες μου στο σινεμά, όπως στο “Μικρό ψάρι” το περιβόητο “πώς τους πετσόκοψες”, “τα σκαμπό μου και τα… μου” κι όλα αυτά. Ήταν δική μου ατάκα, γιατί η σκηνή είχε γίνει σαράντα λήψεις και είχα απελπιστεί πια και είδα ένα σκαμπό μπροστά μου και τα πήρα στο κρανίο», ανέφερε ο ηθοποιός για την ατάκα που είχε γίνει meme.
Όταν η Αθηναΐς Νέγκα τον ρώτησε αν είναι αθυρόστομος, εκείνος απάντησε: “Αυτό πάλι δεν το κατάλαβα. Τι σημαίνει αθυροστομία. Είμαστε πολύ πίσω σαν Έλληνες; Δηλαδή το βλάκα ας πούμε το λένε οι Αμερικάνοι κάθε μέρα και εδώ αν πεις την λέξη σεξ περνάει, αν πεις τη λέξη “γ@$#^@” σε πάνε μέσα για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Είναι ντροπή για την Ελλάδα με τέτοιο λεξιλόγιο πλούσιο”.
“Αν θέλω να αφήσω, μου επιτρέπεις για την παρένθεση, ένα αποτύπωμα σ΄αυτό το πράγμα που λέγεται καλλιτέχνης, είναι ν’ αφήσω αυτή την ελευθερία. Δεν είναι αθυροστομία αυτό, να λέμε την γνώμη μας” κατέληξε ο ηθοποιός, που αυτή τη σεζόν πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Ο Ελέφας”, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη στη Σκηνή Ω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Σε συνέντευξη του στη Στέλλα Χαραμή και το Monopoli.gr, ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης είχε επίσης τοποθετηθεί για την “αθυροστομία” των έργων του: “Πάντως, η γλώσσα που χρησιμοποιώ στις ταινίες μου δεν είναι κατασκευασμένη, δεν διατυπώνεται για να προκαλέσει· όλα δικαιολογούνται από την δραματουργία κι από την ανάλυση των χαρακτήρων και των καταστάσεων. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι αυτή η γλώσσα δεν μιλιέται εκεί έξω” είχε αναφέρει.