Η ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ ανοίγει τις πόρτες της για τη χειμερινή περίοδο 2023-24, παρουσιάζοντας μία διπλή ατομική έκθεση, δύο νέων καλλιτεχνών. Πρόκειται για τις πρώτες ατομικές εκθέσεις δύο πρόσφατων αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, που έχουν ήδη δείξει αξιοθαύμαστα δείγματα δουλειάς σε πρόσφατες εκθέσεις: του Λάζαρου Φίλιππου Παπαδόπουλου, που παρουσιάζει τα έργα του υπό τον τίτλο «Advanced Applauding Techniques Vol.2» και του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου, υπό τον τίτλο «Comments». Η διπλή έκθεση θα ξεκινήσει στις 4 Νοεμβρίου στον Χώρο Τέχνης της ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής.
Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος – CommentsΟ Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε το 1997 και αποφοίτησε με άριστα από την ΑΣΚΤ της Αθήνας με καθηγητή τον Νίκο Χαραλαμπίδη. Έχει εντρυφήσει στην καλλιτεχνική χύτευση και δουλεύει με μικτά υλικά, από readymade αντικείμενα μέχρι μέταλλο, πετρώματα και ρητίνες. Έχει συμμετάσχει στις ομαδικές εκθέσεις «Lost Μemorabilites» στο καφέ Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, «14 νέοι καλλιτέχνες» στο Mataroa Gallery, «Space oddity» στο Metaphor Athens, «Ευεργεσία» στην ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ και «Πλαστική και χαλκοχυτική»– Εργαστήριο Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη.
Από το 2023 εργάζεται ως βοηθός του Γαβρίλου Μιχάλη στις ειδικές καλλιτεχνικές κατασκευές και την υλικοδομική κατασκευή μεγάλων εικαστικών εγκαταστάσεων. Η εικαστική του πρακτική εστιάζει σε καθημερινές ιστορίες και προσωπικά βιώματα. Μέσω της γλυπτικής ανάπλασής του στοχεύει στο να σχολιάσει τα βιωμένα γεγονότα και να εξάγει προβληματισμούς για τη φύση τους και την πρόσληψή τους.
Επιστρατεύοντας διαφορετικές γλυπτικές τεχνικές και χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά, που συχνά έχουν συλλεχθεί από τα σκουπίδια, ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος δημιουργεί γλυπτικές εγκαταστάσεις που στοχεύουν στην οικολογική συνείδηση και την κινητοποίηση του θεατή. Έννοιες παρούσες στα έργα του είναι η ανθρωπιστική, κλιματική και ενεργειακή κρίση, αλλά και οι διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογικές μεταστροφές που προκύπτουν από την εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που μεταλλάσσει τα θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Η πρώτη ενότητα έργων του που θα δούμε στην έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά που σχολιάζουν την καθημερινότητα, φτιαγμένα με σκληρά υλικά (γύψο, ρυτίνες, μέταλλο). Μεταξύ αυτών, η «Πλωτή κατοικία», που μοιάζει με απάγκιο που αδυνατεί να επιτελέσει τον σκοπό του, ένας «Αστροναύτης που κατεβαίνει τη σκάλα» που παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας συντελείται και η δική του αποσύνθεση και άλλα έργα. Μία δεύτερη ενότητα έργων περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα που παρουσιάζουν μια πιθανή μελλοντική εξέλιξη όντων και αντικειμένων της εποχής μας. Παραπέμπουν σε κάτι δυστοπικό, ενώ αποτελούν την πρώτη αποτύπωση των έργων, με σκοπό σύντομα να αποκτήσουν τρισδιάστατη υπόσταση ως γλυπτά.