MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
12
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νέα Υόρκη: “Η Γυναίκα με το Ρολόι” του Πικάσο πουλήθηκε για 139 εκατομμύρια δολάρια

Ένας πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε για περισσότερα από 139 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον το πολυτιμότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε παγκοσμίως σε δημοπρασία φέτος.

Το δεύτερο ακριβότερο έργο του Πικάσο από δημοπρασία, Photo: Screenshot/YouTube/Sotheby's
Το δεύτερο ακριβότερο έργο του Πικάσο από δημοπρασία, Photo: Screenshot/YouTube/Sotheby's
Monopoli Team

Ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο από το 1932 με τίτλο “Femme à la montre” (Η Γυναίκα με το Ρολόι) από τη συλλογή της αείμνηστης Νεοϋορκέζας φιλάνθρωπου Έμιλι Φίσερ Λαντάου, πουλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (08/11) από τον οίκο Sotheby’s κατά τη διάρκεια μίας βραδινής δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη έναντι 139 εκατομμυρίων δολαρίων με αμοιβές.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται από έργο του Πικάσο σε δημοπρασία. Πριν από την πώληση, η εκτίμηση για τον πίνακα ήταν κοντά στα 120 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο προσφέρθηκε ως το δέκατο μέρος της αναμενόμενης δημοπρασίας, οι προσφορές άνοιξαν στα 100 εκατομμύρια δολάρια, με την τιμή του έργου τελικά να ανεβαίνει στα 121 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο έργο «Femme à la Montre» του Πικάσο θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία – Το κρυφό νόημα του πίνακα12.09.2018

Το έργο κέρδισε τελικά ένας πλειοδότης που μιλούσε στο τηλέφωνο με την Brooke Lampley, επικεφαλής του τμήματος Global Fine Art της Sotheby’s.

Με πρωταγωνίστρια τη Marie-Thérèse Walter, καλλιτέχνιδα και μούσα του Πικάσο κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’30, το έργο έχει αναφερθεί ως “καθοριστικό” έργο στην ιστορία της δυτικής τέχνης, σύμφωνα με τους ειδικούς του Sotheby’s.

Μπορεί να μοιάζει απλώς με άλλο ένα χαρακτηριστικό κυβιστικό έργο του Πικάσο, αλλά το 1932, ο ζωγράφος αγωνιζόταν να διαφοροποιηθεί από ανταγωνιστές καλλιτέχνες όπως ο Ανρί Ματίς. Στα 50 του χρόνια, είχε αποκτήσει ευρεία φήμη, αλλά ήθελε κάτι που να ορίζει την κληρονομιά του. Οι ειδικοί λένε ότι το “Femme à la montre” είναι η τέλεια ενσάρκωση του καλλιτέχνη στα πρόθυρα της επανεφεύρεσης.

Οι πίνακες του Πικάσο με τη Γουόλτερ συχνά συγκεντρώνουν τις υψηλότερες τιμές του καλλιτέχνη σε δημοπρασίες. Ο πίνακας “Γυμνό, πράσινα φύλλα και προτομή”, που φιλοτεχνήθηκε την ίδια χρονιά, πωλήθηκε για 106,5 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christies τον Μάιο του 2010, πολύ πάνω από την εκτίμηση των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Το προηγούμενο ρεκόρ του Πικάσο σε δημοπρασία έγινε επίσης σε δημοπρασία του Christie’s τον Μάιο του 2015, όταν ο πίνακας Les Femmes d’Alger (Version O) από το 1955 πωλήθηκε έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ Al Thani.

Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει αλλάξει χέρια ελάχιστες φορές από τότε που ο Πικάσο ζωγράφισε τον καμβά. Η Landau, που έφυγε από τη ζωή νωρίτερα φέτος σε ηλικία 102 ετών, αγόρασε το έργο από την Pace Gallery το 1968. Η Pace απέκτησε το “Femme à la montre” από την Galerie Beyeler στη Βασιλεία, η οποία αγόρασε το έργο από τον Πικάσο, μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Ο Πικάσο ήταν ο Πικάσο”: Ο εγγονός του διάσημου ζωγράφου υπερασπίζεται τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά