Πορτραίτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “ταξιδεύει” στο διάστημα
Με αφορμή την επέτειο 400 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου Folio με 36 έργα του Σαίξπηρ, ο σκηνοθέτης Jack Jewers στέλνει το πορτραίτο του εμβληματικού βάρδου στο διάστημα, γιορτάζοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την οικουμενικότητα του.
Ένα πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ταξίδεψε στην “άκρη” του διαστήματος για να σηματοδοτήσει την 400η επέτειο της έκδοσης του πρώτου Folio του εμβληματικού βάρδου. Το πορτραίτο συνοδεύει, στο ταξίδι του, ένας μονόλογος από το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του συγγραφέα.
Πρόκειται για ένα έργο του σκηνοθέτη Jack Jewers, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει έξι ταινίες μικρού μήκους προς τιμήν της επετείου του Folio. Μία από αυτές, το «Lovers and Madmen», περιλαμβάνει πλάνα από το ταξίδι του πορτραίτου.
«Είχα αυτή την εικόνα στο μυαλό μου: ένα πορτρέτο του Σαίξπηρ – του παγκόσμιου θεατρικού συγγραφέα, του οποίου το έργο πιστεύω πραγματικά ότι απευθύνεται σε όλους – με φόντο το διάστημα, με την καμπυλότητα της γης στο βάθος», δηλώνει ο Jewers στο inVerse Films. «Υπάρχει πιο ταιριαστός τρόπος για να γιορτάσουμε την οικουμενικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας μας και το πώς αυτή αποτυπώνεται εδώ και 400 χρόνια από τις υπέροχες σαιξπηρικές λέξεις»;
Το Πρώτο Folio είναι ένα από τα πιο επιδραστικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Η 900σέλιδη συλλογή περιλαμβάνει 36 από τα έργα του Σαίξπηρ, 18 από τα οποία δεν είχαν εκδοθεί ποτέ στο παρελθόν. Χωρίς το Folio, αυτά τα 18 έργα -συμπεριλαμβανομένων των «Δωδέκατη Νύχτα», «Μάκμπεθ» και «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας»– θα είχαν χαθεί από την ιστορία.
Το Folio εκδόθηκε το 1623, επτά χρόνια μετά το θάνατο του Σαίξπηρ. Δημιουργήθηκε από τους John Heminge και Henry Condell, συναδέλφους ηθοποιούς που το εμπνεύστηκαν ως «ένα είδος διαθήκης του πρώην συνάδελφου τους, του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα με τον οποίο είχαν σίγουρα συνεργαστεί ποτέ», λέει ο Will Tosh, επικεφαλής της έρευνας στο θέατρο Shakespeare’s Globe στο Λονδίνο, στη Marie-Louise Gumuchian του Reuters.
Ο Jewers συνεργάστηκε με μια ομάδα της αεροδιαστημικής εταιρείας Sent Into Space για να διευκολύνει το ταξίδι του πορτρέτου. Έστειλαν τα αντικείμενα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης χρησιμοποιώντας ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα εντοπισμού GPS και μια φωτογραφική μηχανή για την καταγραφή του ταξιδιού.
Το «Lovers and Madmen» ακολουθεί μια γυναίκα που προσπαθεί να στείλει ψηλά στον ουρανό ένα πορτρέτο του Σαίξπηρ για έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Καθώς κάνει επανειλημμένες προσπάθειες, ο ηθοποιός Τομ Μπέικερ, γνωστός για την ερμηνεία του ως τέταρτος Δόκτωρ στο “Doctor Who”, απαγγέλλει τα λόγια του Σαίξπηρ.
Η ταινία αντικατοπτρίζει επίσης το ταξίδι του Jewers ως καλλιτέχνη που προσπαθεί να εκπληρώσει το όραμά του. «Μόλις ήταν “έτοιμη” η τεχνολογία που θα έστελνε, πραγματικά, το πορτρέτο στο διάστημα, η υπόλοιπη ιστορία έγινε ένα είδος αντανάκλασης της όλης διαδικασίας: ο καλλιτέχνης, τροφοδοτούμενος από πάθος και αποφασιστικότητα», αναφέρει στη δήλωσή του. «Και την ελπίδα. Να μην τα παρατάει, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες. Και στο κάτω κάτω, αυτό δεν κάνουμε ως κόσμος τα τελευταία χρόνια»;
Το ελπιδοφόρο μήνυμα του δημιουργούΟι άλλες πέντε ταινίες μικρού μήκους επαναπροσεγγίζουν, επίσης, μονολόγους και ποιήματα του Σαίξπηρ, χρησιμοποιώντας τα κείμενα για να διερευνήσουν σύγχρονα θέματα όπως η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση και η πανδημία του Covid-19. Για παράδειγμα, στην ταινία μικρού μήκους «St. Crispin’s Day», η οποία είναι εμπνευσμένη από μια ομιλία από του Ερρίκου V, ο Jewers καθοδηγεί τους Ουκρανούς πολίτες στο Κίεβο από μια απομακρυσμένη τοποθεσία.
«Λαμβανόμενες ως σύνολο έργων, αυτές οι ταινίες έχουν να κάνουν με την έννοια της σύνδεσης», αναφέρει ο Jewers. «Αφορούν το γεγονός ότι είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ και ότι οι εμπειρίες μας είναι πιο παρόμοιες από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Από όπου κι αν προερχόμαστε στον κόσμο, όποιο κι αν είναι το υπόβαθρό μας, μοιραζόμαστε τις ίδιες ελπίδες και όνειρα, φόβους και χαρές».
Πηγή: Smithsonianmag.com