MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Let's talk

Εμμηνόπαυση: Σημαίνει τους τίτλους τέλους για την ερωτική μας ζωή;

Το προσδόκιμο επιβίωσης συνεχώς μεγαλώνει, παραμένουμε δραστήριες σωματικά και επαγγελματικά για περισσότερα χρόνια, φυσικά και μετά την εμμηνόπαυση. Τι συμβαίνει, όμως, με το σεξ στην εμμηνόπαυση;

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Πότε σταματάει το σεξ; Ποιος ο ρόλος της εμμηνόπαυσης σε αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε; Κι επίσης, θέλουμε να κάνουμε κάτι ή δεν έχει και τόση σημασία;

Αν πιάσουμε το θέμα σεξ στην εμμηνόπαυση θα ανοίξουμε πολλά κεφάλαια ταυτόχρονα. Για αρχή, λοιπόν, ας το προσεγγίσουμε από την πιο σημαντική σκοπιά: Αυτή του μυαλού μας. Για πολλούς ανθρώπους η ερωτική πράξη είναι εγκεφαλική λειτουργία. Είναι η επιθυμία, είναι το πάθος, είναι η τρυφερότητα, είναι η αγάπη, είναι η επικοινωνία που λειτουργούν ως κίνητρα και ορμές. Φυσικά, η ερωτική πράξη είναι και σωματική. Είναι ορμόνες, είναι μυρωδιές, είναι εικόνες, είναι άγγιγμα, είναι η φυσιολογία του σώματος που παρακινεί και ανταποκρίνεται για να έρθει το ταίριασμα των δύο σωμάτων.

Και σαν όλο αυτό να μην ήταν αρκετά περίπλοκο, έρχεται κάποια στιγμή η εμμηνόπαυση, που βρίσκει εμάς τις γυναίκες πολύ νέες ακόμη ώστε να είμαστε δραστήριες σε διανοητικό, σωματικό και επαγγελματικό επίπεδο αλλά με ορμονικές αλλαγές που ταράζουν όλο το σώμα μας, που ενδεχομένως αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, ακόμη και τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Και τώρα τι γίνεται; Είναι το σεξ στην εμμηνόπαυση καμένο χαρτί και καλά θα κάνουμε να σταματήσουμε να το συζητάμε και να το σκεφτόμαστε; Και μία ακόμη ερώτηση που δεν τίθεται συχνά: Είναι κακό να μην μας ενδιαφέρει πια (τόσο πολύ) το σεξ;

Διαβάστε επίσης: Νέοι και μετά τα σαράντα και μετά τα πενήντα και βάλε όποιον αριθμό θέλεις

Περί ορέξεως…

Το αν κάποια γυναίκα, κάποιο ζευγάρι, θα συνεχίζει να έχει ερωτικές επαφές μέχρι τα βαθιά γεράματα ή θα σταματήσει κάπου στο κατώφλι της δεκαετίας των 50, των 60 ή των 70 είναι κάτι που δεν επιδέχεται κριτικής ούτε σχολίων εφόσον είναι και όλοι οι… εμπλεκόμενοι καλά και ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη στην κοινή τους ζωή. Υπάρχουν άλλωστε ζευγάρια που βιώνουν την ερωτική επαφή ως αναπόσπαστο στοιχείο της ευημερίας της σχέσης τους και άλλα που τη βιώνουν ως το κερασάκι στην τούρτα – ακόμη κι αν το κερασάκι λείπει ή εμφανίζεται που και που, η τούρτα παραμένει γλυκιά και νόστιμη. Άρα, η συζήτηση περί σεξ στην εμμηνόπαυση, πέρα από τη φυσιολογία του γυναικείου σώματος που είναι δεδομένη, είναι πολύ προσωπική και δεν υπάρχει «σωστό» ή «λάθος» στην επιθυμία ή την έλλειψή της.

Οι αλλαγές στο σώμα και η επίδρασή τους στην ερωτική διάθεση

Παρότι το μυαλό είναι ίσως το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο στο σώμα μας, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ρόλο που παίζει το σώμα – ειδικά στη φάση της εμμηνόπαυσης. Θεωρητικά, το ικανοποιητικό σεξ εξαρτάται από διάφορα στοιχεία: από την ερωτική επιθυμία αλλά και από την απουσία πόνου και την ικανότητα επίτευξης οργασμού. Μετά την εμμηνόπαυση, η λίμπιντο στη γυναίκα μειώνεται και οι αλλαγές στο σώμα μας μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διέγερση, επώδυνη τη συνουσία και αδύνατη την κορύφωση.

Και για όλα αυτά φταίνε κυρίως οι ορμόνες και ειδικά τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη που και τα δύο επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία ή λίμπιντο. Αυτή είναι η εικόνα των ορμονών και πώς αυτές επηρεάζουν το σώμα, όπως διαμορφώνεται στην εμμηνόπαυση:

– Τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών μπορεί να κάνουν τον κολπικό ιστό πιο ξηρό και λεπτό. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται κολπική ατροφία, μπορεί να οδηγήσει «άβολο» ή επώδυνο σεξ.

– Οι χαμηλότερες ορμόνες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική διάθεση και να χρειάζεται περισσότερο χρόνος για να νιώσουμε ερωτική επιθυμία.

– Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να σημαίνουν κακής ποιότητας ύπνο, εκνευρισμό και κούραση.

– Οι συναισθηματικές αλλαγές αυτής της περιόδου μπορεί να προκαλούν άγχος και εκνευρισμό.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τη γυναίκα που τα βιώνει αλλά και τον σύντροφό της, με διάφορους πιθανούς τρόπους. Πολλές γυναίκες επιλέγουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, την απομάκρυνση και την απόσυρση από την ερωτική πλευρά της σχέσης, αποφεύγοντας τη συζήτηση με τον σύντροφο. Άλλες δεν είναι ικανοποιημένες από τον εαυτό τους και αποφεύγουν την οικειότητα ενώ άλλες χάνουν εντελώς τη διάθεση για κάτι παραπάνω από ύπνο όταν πέφτουν στο κρεβάτι.

Διαβάστε επίσης: Εμμηνόπαυση: Οι καλύτερες θεραπείες για νεανικό και λαμπερό δέρμα

Μιλάμε ανοιχτά

«Δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλές σε αυτή τη φάση» σχολιάζει η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ). «Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας με τον σύντροφο μας και δεν τον κρατάμε εκτός προβλήματος, ειδικά όταν το θέμα είναι ο πόνος κατά την ερωτική επαφή. Έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισές γυναίκες δεν αναφέρουν στον σύντροφό τους ότι το σεξ είναι επώδυνο. Αυτή όμως δεν είναι λύση, ούτε για την ερωτική μας ζωή ούτε για την σχέση με τον σύντροφό μας. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα αν δεν το συζητήσουμε. Αν όμως δεν μιλάμε εξαιτίας της αμηχανίας ή αν αρχίσουμε να αποφεύγουμε τον σύντροφό μας, όλο αυτό μπορεί να κάνει ακόμη πιο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα και να επιβαρύνει την σχέση».

Μία τελευταία κουβέντα

Η συζήτηση για το σεξ στην εμμηνόπαυση είναι μεγάλη – και σηκώνει ένα ποτήρι κρασί και φίλες και εμπεριστατωμένη ενημέρωση. Εν κατακλείδι, κρατάμε στα προς συζήτηση θέματα το γεγονός ότι η διάθεση για σεξ εξαρτάται από μια περίπλοκη εξίσωση η οποία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη στην εμμηνόπαυση εξαιτίας των αλλαγών στον οργανισμό.

Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι η ερωτική διάθεση στην εμμηνόπαυση μπορεί να βελτιωθεί, εάν κάποια γυναίκα ενοχλείται από την μειωμένη λίμπιντο, με τη βοήθεια της ιατρικής αλλά και με τη συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας που θα μπορούσε να βάλει κάποια πράγματα και σκέψεις στη σωστή τους διάσταση.

Και τέλος κρατάμε ότι κάθε γυναίκα και κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικά. Αξιολογούν διαφορετικά πράγματα για το πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη σχέση και τη ζωή τους και το σεξ μπορεί να είναι ή να μην είναι ανάμεσα σε αυτά.

Άρα; Δεν υπάρχει απαραίτητα «άρα». Το «άρα» της συζήτησης είναι αυτό στο οποίο μπορεί να καταλήξει η κάθε μια μας διαβάζοντας αυτές τις σκέψεις. Μπορεί να τις κρατήσει, μπορεί να τις ξεχάσει στο επόμενο δευτερόλεπτο, μπορεί να γίνουν η  αφορμή για μια ωραία συζήτηση με μια φίλη ή με τον σύντροφό της, μπορεί να γίνουν το έναυσμα για ένα ραντεβού στον γυναικολόγο. Μπορεί και όλα τα παραπάνω.

Για μένα, προσωπικά μιλώντας, υπάρχει μόνο ένα «άρα» όταν μιλάμε για εμμηνόπαυση και επιθυμία. Το συζητάμε ανοιχτά και «άρα» ενημερωνόμαστε, βρίσκουμε απαντήσεις, αναζητάμε συμβουλές και βοήθεια. Αυτό.

Περισσότερα από The Art of Life