MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
30
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Συνέντευξη

Καρκίνος του πνεύμονα: Η εξέταση που οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Σήμερα υπάρχει μία σημαντική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και κινητοποίηση φορέων ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Γυναίκα με το χέρι στο στήθος - χαλαρή αναπνοή
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η Κορίνα Πατέλη-Μπελ είναι η γυναίκα που ίδρυσε τον φορέα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα». Πρόκειται για τον πρώτο μη κερδοσκοπικό κοινωνικό φορέα στην Ελλάδα – μέλος των ΕΛΛΟΚ, Ένωση Ασθενών Ελλάδος, LUCE, ELF, GLCC, LCAM και IASLC – που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Bell που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020. Καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, της ζήτησα να μας μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις θεραπείες, την έγκαιρη διάγνωση και τα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας.

Κορίνα, να ξεκινήσουμε από τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Αρχικά, θα θέλαμε να δώσουμε το τοπίο γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας. Μιλάμε για την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο σε άντρες και γυναίκες. Σχεδόν 9.000 Έλληνες έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με τη διάγνωση. Και κάθε χρόνο, χάνουμε πάνω από 7.600 συμπολίτες μας– αυτό σημαίνει ότι 21 οικογένειες αναγκάζονται να αποχαιρετούν καθημερινά τους αγαπημένους τους.

Κι όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα λαμβάνει την λιγότερη προσοχή σε θέματα ενημέρωσης, προσυμπτωματικού ελέγχου, έγκαιρης διάγνωσης, χρηματοδότησης και έρευνας.

Όταν ιδρύθηκε η FairLife L.C.C. , που είναι ο 1ος και μοναδικός μη κερδοσκοπικός φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, θέσαμε ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του φορέα, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη. Πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε πως ο περισσότερος κόσμος έχει ελάχιστη γνώση για τον “αόρατο” – έτσι όπως τον ονομάζουμε – καρκίνο, τόσο σε επίπεδο συμπτωμάτων, παραγόντων κινδύνου όσο και σε επίπεδο πρόληψης.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα σε 29 χώρες: Άγνοια για τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα το 37,8%

Γιατί τον αποκαλείς «αόρατο» καρκίνο;

Διότι συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου, όπου και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θεραπευτικές επιλογές. Η πρόληψη δεν είναι μόνο επείγουσα ανάγκη, αλλά και μονόδρομος.
Με βάση τα ευρήματα και την ανάλυση των στοιχείων μελέτης που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τεκμηριώθηκε ότι η υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, είναι ξεκάθαρα προς όφελος του συστήματος υγείας και της κοινωνίας. Η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε έγκαιρη αντιμετώπιση με τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και κέρδος σε ανθρώπινη ζωή. Αξίζει να αναφέρουμε λίγα λόγια για τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με την FairLife LCC. Με βάση προβλεπτικό, στοχαστικό μοντέλο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος οδηγεί σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24,61% και σε μείωση των απολεσθέντων χρόνων ζωής κατά 30,9%. Συγκεκριμένα, το μοντέλο προβλέπει 339 λιγότερους θανάτους και 944 λιγότερα απολεσθέντα χρόνια ζωής ανά 100.000 σε βάθος πενταετίας. Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν με αντίστοιχες μελέτες σε άλλες χώρες.

Ποια είναι τα μέσα διάγνωσης που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα μείζον κοινωνικό θέμα στην Ελλάδα και ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει ζωές, σώζει χρόνια ζωής. Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT) είναι η εξέταση που έχουμε σήμερα στα χέρια μας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Και βέβαια, ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης που είναι διαθέσιμη σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας, Θα πρέπει να αξιολογούμε τους εκάστοτε κινδύνους, να εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες υγείας, να υπάρχει σύνδεση με ιατρεία διακοπής καπνίσματος, να έχουμε ένα διεπιστημονικό συμβούλιο με όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω πως πλήθος δράσεων της FairLife L.C.C. έχουν ως αντικείμενο και στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εξεταστούν προληπτικά για την ασθένεια. Δεν ξεχνάμε ποτέ πως “Όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.”

Ποιοι από εμάς ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα;

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, “η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία”. Με την ευρύτερη έννοια, η πρόληψη μας αφορά όλους και ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι διαθέσιμος στον ευρύτερο πληθυσμό. Με την επιλογή μιας συγκεκριμένης ομάδας υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα, οι καπνιστές, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου έχουν ως στόχο να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.
Τα κριτήρια ένταξης στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα:
– ηλικίες 50-80 ετών
– νυν καπνιστές ή άτομα που έχουν σταματήσει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια
– άτομα με ιστορικό καπνίσματος ένα πακέτο την ημέρα για τουλάχιστον 20 χρόνια ή δύο πακέτα την ημέρα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Κι όμως δεν είναι ο καρκίνος του μαστού η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες

Καλύπτονται οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου από το Δημόσιο;

Στην Ελλάδα, δεν έχει προχωρήσει ακόμη η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και η ένταξη του στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”. Πριν λίγους μήνες, έγινε ένα σημαντικό βήμα. Κατατέθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες και η προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στη χώρα μας. Ο ΠΕΚΠ αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση μιας εκ των βασικών δεσμεύσεων της Χάρτας της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και συνυπέγραψε η FairLife L.C.C.

Θεωρούμε πως τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία και ένας μοχλός πίεσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προς τους φορείς της Πολιτείας, ώστε να ενταχθεί εν τέλει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον πιο συχνό και θανάσιμο καρκίνο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε!

Κορίνα σε ευχαριστούμε πολύ. 

Περισσότερα από The Art of Life