Τι γνωρίζετε για τον Τούρκικο Καφέ;
Η 5η Δεκεμβρίου, είναι η ημερομηνία συμπερίληψης του τουρκικού καφέ στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2013 και έκτοτε γιορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ».
Με τη φανταστική μυρωδιά του να διαχέεται σε σπίτια, γραφεία, καφετέριες και να καταλήγει στους δρόμους, ο τουρκικός καφές αποτελεί βασικό συστατικό των τουρκικών παραδόσεων, και μια από τις πιο ξεχωριστές και ευχάριστες εμπειρίες που έχουν οι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τουρκία.
Ο τουρκικός καφές λειτουργεί σαν κοινωνικός διαμεσολαβητής στη χώρα αυτή, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά και συμβάλλοντας στην κοινωνικοποίησή τους. Ο ρόλος του στην Τουρκία είναι τόσο σημαντικός που οι βασικές συναντήσεις και οι συζητήσεις μετά το γεύμα ξεκινούν με την ίδια ερώτηση: «Πώς πίνετε τον καφέ σας;».
H μοναδική του γεύση και η αξία που απέκτησε στο πλαίσιο των παραδόσεων της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη του τουρκικού καφέ στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2013. Από τότε, η 5η Δεκεμβρίου, η ημερομηνία συμπερίληψης του τουρκικού καφέ στον κατάλογο της UNESCO, γιορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ».
Μια πολιτισμική κληρονομιά αιώνωνΟ τουρκικός καφές βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής από τότε που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία τον 16ο αιώνα. Εξαπλώθηκε στην αχανή οθωμανική επικράτεια και ξεπέρασε τα σύνορα αυτής χάρη στις τελετουργίες και τις παραδόσεις με τις οποίες συνδέθηκε, καθώς και στον ευρύτερο ρόλο του. Η σημασία του για την τουρκική κουλτούρα είναι τεράστια, και η τουρκική λέξη για το πρωινό είναι «kahvaltı» (καχβαλτί) που κυριολεκτικά σημαίνει «πριν από τον καφέ». Κάθε φορά που επισκέπτεστε φίλους ή συγγενείς στην Τουρκία, πάντα θα σας σερβίρουν τουρκικό καφέ για το καλωσόρισμα. Αποτελεί βασικό στοιχείο των γαμήλιων εορτασμών, των αρραβώνων, των γεννήσεων και σχεδόν κάθε κοινωνικού γεγονότος.
Η μέθοδος παρασκευής του τουρκικού καφέ έχει παραμείνει αναλλοίωτη εδώ και αιώνες, και αυτός είναι ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μοναδικότητά του. Ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται με την προσθήκη λεπτοαλεσμένων και κονιορτοποιημένων κόκκων καφέ σε κρύο νερό, σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται «Cezve» (τσεζβέ). Αφού βράσει μέχρι να αρχίσει να αφρίζει, χύνεται σε φλιτζάνια καφέ με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένας βελούδινος αφρός στην επιφάνειά του. Σε αντίθεση με άλλους καφέδες, ο τουρκικός καφές χύνεται στο φλιτζάνι με το κατακάθι του και σερβίρεται πάντα με ένα ποτήρι νερό, ένα τουρκικό γλυκό ή άλλα γλυκά.
Οι μέθοδοι άλεσης και παρασκευής του τουρκικού καφέ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα συστατικά και τις συνήθειες των διάφορων περιοχών της χώρας. Τα μαστιχόδεντρα, τα οποία εντοπίζονται σε όλη την περιοχή του Αιγαίου, κουβαλούν την παράδοση της παρασκευής του τουρκικού καφέ με μαστίχα.
Ο καφές Menengiç (μενένγκιτς), που παρασκευάζεται με την αποξήρανση των κόκκων του δέντρου Pistaciaterebinthus (τερέβινθος ή κοκκορεβυθιά), είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Gaziantep (Γκαζιαντέπ), μια τουρκική πόλη στη Νοτιοανατολική Ανατολία και τόπος όπου ευδοκιμεί αυτό το δέντρο. Ο καφές Dibek (ντιμπέκ), που συνήθως θρυμματίζεται σε πέτρινο γουδί, έχει γίνει δημοφιλής ως μια μοναδική εναλλακτική λύση του τουρκικού καφέ λόγω του ήπιου αρώματός του και της δυνατότητας να σερβιριστεί με γάλα. Ο καφές Mırra (μίρα), που συχνά περιγράφεται ως συμπαγής και πικρός καφές, προτιμάται συνήθως στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, στη Şanlıurfa (Σανλιούρφα) και στη Mardin (Μαρντίν).