MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών μάς προσκαλεί σε μια πρωτοποριακή εμπειρία ξενάγησης

Στην επέτειο των πενήντα χρόνων από την ίδρυσή του, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία ανοίγει τις φυσικές αλλά και τις ψηφιακές πύλες του, καλώντας το κοινό σε μια απρόσμενη περιήγηση στις συλλογές του, που χαρτογραφεί,την εξέλιξη της ζωής στην πόλη του 19ου αιώνα.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών μάς προσκαλεί σε μια πρωτοποριακή εμπειρία ξενάγησης
Monopoli Team

Στην επέτειο των πενήντα χρόνων από την ίδρυσή του, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία ανοίγει από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου τις φυσικές αλλά και τις ψηφιακές πύλες του, καλώντας το κοινό σε μια απρόσμενη περιήγηση στις συλλογές του με «ξεναγό» τον φυσικό οικοδεσπότη του, Λάμπρο Ι. Ευταξία.

Μια χαρτογράφηση της αθηναϊκής ιστορίας

Μια δομή-κόσμημα στην καρδιά της πρωτεύουσας, το Μουσείο χαρτογραφεί την ιστορία της από τη Φραγκοκρατία έως σήμερα μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό που συνέλεξε με σχολαστικότητα και ιδιαίτερη φροντίδα ο Λάμπρος Ευταξίας και δώρισε μαζί με την οικία του στην πόλη της Αθήνας. Και σήμερα κάνει την ψηφιακή του μετάβαση παρουσιάζοντας το πλούσιο αρχείο του μέσα από το έργο «“Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία”. Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών», που χαρτογραφεί, αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, την εξέλιξη της ζωής στην πόλη του 19ου αιώνα, δίνοντας «σάρκα και οστά» στον ιδρυτή του για να αφηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο το έργο και το όραμά του.

Ειδικότερα, μέσα από χρήση projection mapping και ολογραμματικών υλικών, ο ιδρυτής και δωρητής του Μουσείου «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, τον οποίο υποδέχεται σε τρισδιάστατη, ρεαλιστική απεικόνιση ακριβούς κλίμακας το ολόγραμμα του Λάμπρου Ευταξία στην τραπεζαρία της οικίας του, διηγούμενος τη διαδρομή που οδήγησε στη δημιουργία του Ιδρύματος, καθώς του συστήνει, κινούμενος στον χώρο, επιλεγμένα αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια από τη συλλογή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την οπτική εμπειρία, έπειτα από ενδελεχή ιστορική έρευνα και εργασία μηνών, το ολόγραμμα του Ευταξία μιλά και με τη φωνή του, όπως αυτή προέκυψε από προσομοίωση που έγινε με βάση οπτικοακουστικό ντοκουμέντο ομιλίας του που βρέθηκε στο αρχείο του Μουσείου.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν, μέσω ειδικής εφαρμογής, να πραγματοποιήσουν εικονική περιήγηση 360 μοιρών σε όλους τους χώρους της μόνιμης συλλογής με φωνητική και κειμενική πληροφόρηση για τα εκθέματα, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν την απεικόνιση της πορείας τους σε κάτοψη. Επίσης, δίπλα στο πρόπλασμα «Η Αθήνα του 1842», που σχεδίασε ο Ι. Τραυλός και κατασκεύασε ο Ν. Γερασίμωφ, διατίθεται διαδραστική οθόνη αφής με ψηφιακή απεικόνισή του, που παρέχει τη δυνατότητα περιήγησης στην τρισδιάστατη απεικόνιση της Αθήνας του 1842, ενώ παράλληλα μέσω βιντεοπροβολής δίνεται πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν εμβληματικά σημεία της.

Συμπληρώνοντας τις εντυπωσιακές ψηφιακές προσθήκες, οι επισκέπτες συναντούν μέσα στο σαλόνι του Όθωνος και το βασιλικό ζεύγος «ζωντανό». Μέσα από ψηφιακές προβολές σε μορφή πίνακα ζωγραφικής, ο Βασιλιάς Όθων εξετάζει κρατικά έγγραφα, ενώ η Βασίλισσα Αμαλία συντάσσει ακόμα ένα τρυφερό γράμμα προς τον πατέρα της. Το κοινό παρακολουθεί και συμμετέχει στις δράσεις και αλληλεπιδράσεις των πρωταγωνιστών, κοιτάζοντας «μέσα από την κλειδαρότρυπα» πώς εξελισσόταν μία μέρα στο παλάτι.

Στην Αθήνα του 1892 και το καρναβάλι της μεταφέρει τον επισκέπτη το νέο οπτικοακουστικό έργο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Μουσείο με αφορμή τον εμβληματικό ζωγραφικό πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Το μοναδικό έργο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα», που εκτίθεται εδώ και χρόνια στην καρδιά της πόλης, πλέον ζωντανεύει σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας και μεταφέρει τους επισκέπτες του Μουσείου από τους δρόμους του Μονάχου στις γειτονιές της Πλάκας, ακολουθώντας τον ζωγράφο σε ένα ζωντανό ταξίδι-αφήγημα με πλούσια γραφιστικά, ηχοτοπία, αφηγήσεις και εργαλεία που διεγείρουν τη φαντασία και ενεργοποιούν το συναίσθημα.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών εισέρχεται στη νέα “ψηφιακή” εποχή

Το πλούσιο υλικό που κατέχει το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών στα δύο κτίριά του (βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα, χάρτες κ.ά.) είναι πλέον, κατά πολύ μεγάλο βαθμό (7.000 τεκμήρια) καταγεγραμμένο ψηφιακά, τεκμηριωμένο και ταξινομημένο στο ψηφιακό αρχείο/αποθετήριο, διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού σε αυτό, μέσω της διαδικτυακής πύλης του. Το «Ψηφιακό Μουσείο» δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο υλικό, επιλέγοντας θεματική κατά είδος ή χρονολογική ταξινόμηση. Μέσω αυτού του νέου τρόπου συνομιλίας μπορούν να οργανώνονται εικονικές εκθέσεις από τους επιμελητές, προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο χρώμα των αφόρητων αισθημάτων: Έκθεση της Αγγελικής Ξυνού στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών12.09.2018

Το Μουσείο εισέρχεται ανανεωμένο στη δεύτερη 50ετία από της ιδρύσεώς του, όπως δηλώνει σχετικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του, κ. Αντώνιος Γ. Βογιατζής, ο οποίος στην τελετή παρουσίασης του έργου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεισφορά του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, στη διάσωση πολύτιμου κομματιού της πολιτιστικής ιστορίας μας, όπως και στην επόμενη ημέρα του, η οποία είναι και ψηφιακή, καθώς εξελίσσεται και αξιοποιεί ψηφιακά εργαλεία για να προσφέρει κάθε μορφής επίσκεψη.

Το έργο «“Ψηφιακή εμπειρία: Μια μέρα στη βασιλική οικία”. Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών» συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και υλοποιήθηκε από τις εταιρείες ViLabs, White Fox, Exeo και Bespoke Communications.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Ι. Παπαρρηγοπούλου, 5-7, 105 61 Αθήνα | athenscitymuseum.gr

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα : 09:00- 16:00
Τρίτη: κλειστά
Τετάρτη: 09:00- 16:00
Πέμπτη: 09:00- 16:00
Παρασκευή: 09:00- 16:00
Σάββατο: 10:00- 15:00
Κυριακή: 10:00- 15:00

Περισσότερα από Εικαστικά