Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ο Πνευμονολόγος απαντά στις βασικές απορίες μας
Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα, καθώς κάθε έτος οδηγεί στο θάνατο 3 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το
κάπνισμα, καθώς κάθε χρόνο οδηγεί στο θάνατο 3 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Ωστόσο, η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία της είναι φαρμακευτική, αλλά και μη φαρμακευτική με τη φυσική άσκηση ή πνευμονική αποκατάσταση να κατέχει τον πιο κεντρικό ρόλο. Με όλα αυτά τα δεδομένα, ζητήσαμε από τον κ. Γεώργιο Χειλά, Πνευμονολόγο – Επιμελητή A’ ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική – Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών να απαντήσει σε ορισμένες βασικές ερωτήσεις που θα μας διαφωτίσουν για την πάθηση.
Γιατρέ, ας ξεκινήσουμε από το ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ΧΑΠ που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι προκειμένου να μπορούμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα.Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ετερογενής «κατάσταση» των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, απόχρεμψη ή/και παροξύνσεις) που οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα) και προκαλούν εμμένον, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα. Η πλειονότητα των διεγνωσμένων ασθενών με ΧΑΠ βρίσκεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Η συνηθέστερη αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη της νόσου. Άλλες σπανιότερες αιτίες αποτελούν η έκθεση σε βιομάζα, η εσωτερική και εξωτερική ρύπανση του αέρα, η επαγγελματική έκθεση κτλ.
Η φαρμακευτική αλλά και η μη φαρμακευτική διαχείριση της νόσου έχει οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε μείωση των παροξύνσεων αλλά και σε αύξηση της επιβίωσης. Έχουμε νέα αποτελεσματικά φάρμακα, εμβόλια, παρεμβάσεις για τη διακοπή καπνίσματος και προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης που έχουν «ευεργετήσει» τους ασθενείς.
Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου συζητήθηκε το το εάν και πώς μπορεί η φυσική δραστηριότητα να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ΧΑΠ. Τι ισχύει σχετικά με αυτό;Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη γενική υγεία και την ποιότητα όλων μας. Πόσο μάλλον τη ζωή των ασθενών με ΧΑΠ που συχνά ζουν μέσα στην απογοήτευση και την απομόνωση. Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την κατάσταση των μυών της αναπνοής, κάνει τους ασθενείς περισσότερο δραστήριους και χαρούμενους και τους επανεντάσσει την «κοινωνικότητα».
Μοιάζει όμως σαν φαύλος κύκλος: Η ΧΑΠ οδηγεί σε περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας και η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή. Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο κύκλος;Ο φαύλος κύκλος σπάει πάντοτε με την ενημέρωση και τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα βελτίωσης της φυσικής δραστηριότητας. Αυτό επιχειρεί και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την πρωτοβουλία «Ζωή με ΧΑΠ», έναν ιστότοπο όπου μπορεί ο ασθενής να βρει συμβουλές προκειμένου να αρχίσει να δραστηριοποιείται σωματικά, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού του.
Τι θα πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει ένας ασθενής με ΧΑΠ που κάνει στο σπίτι του τα πρώτα βήματα για τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης;Θα πρέπει να γνωρίζει μέχρι που «φτάνουν» οι δυνάμεις του και να ακολουθεί τις προτεινόμενες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η άσκηση απαιτεί πάντα προοδευτική αύξηση της έντασης και της διάρκειας. Γενικά θα πρέπει να πιστέψει στην αρχή στα θετικά αποτελέσματα που θα δει με την πάροδο του χρόνου, τα οποία θα βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.
Γιατρέ, σας ευχαριστούμε πολύ.