MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Υγεία

Ίωση, γρίπη ή COVID-19; Τα συμπτώματα απαντούν!

Τα συμπτώματα της γρίπης και άλλων ιώσεων μοιάζουν μεταξύ τους. Πώς μπορούμε να υποψιαστούμε τι είναι αυτό που μας έχει ρίξει στο κρεβάτι και γιατί έχει αυτό σημασία;

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, κακουχία… Οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις ξεκινούν κάπως έτσι, δίνοντάς μας μια πρώτη προειδοποίηση ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δύσκολες. Έχει όμως σημασία να γνωρίζουμε ποιος ιός ευθύνεται για τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν;

Εάν πρόκειται για κάποιον από τους πιο «αθώους» ιούς, πιθανότατα η ταυτοποίησή του δεν αλλάζει. Εάν όμως πρόκειται για γρίπη ή για COVID-19 τότε έχει μεγαλύτερη σημασία να γνωρίζουμε από τι πάσχουμε ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τυχόν επιπλοκές, να λάβουμε εάν χρειάζεται έγκαιρα αντιική αγωγή και φυσικά να προστατέψουμε τους ανθρώπους γύρω μας.

Ίωση, γρίπη ή COVID-19: Οι διαφορές στα συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης ξεκινούν σταδιακά και εξελίσσονται αργά, αντικαθιστώντας συχνά το ένα το άλλο. Στη γρίπη, όπως και στον κορονοϊό, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πιο μαζικά και έντονα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος ξεκινούν συνήθως με πονόλαιμο, ο οποίος συχνά υποχωρεί μετά από μία ή δύο ημέρες. Ακολουθούν συμπτώματα από τη μύτη όπως  καταρροή και συμφόρηση (μπούκωμα) και πιθανώς βήχας στη συνέχεια. Οι ενήλικες συνήθως δεν παρουσιάζουν πυρετό, ίσως μόνο δέκατα, σε αντίθεση με τα παιδιά που ακόμη και σε μια ίωση μπορεί να κάνουν πυρετό.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος διαρκούν συνήθως για περίπου μία εβδομάδα και υποχωρούν σταδιακά, όπως και ξεκινούν. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκούν συνήθως παυσίπονα και αντιπυρετικά, ενώ τα αντιβιοτικά -εκτός κι αν τα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για κάποιο λόγο- όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αντίθετα αυξάνουν την πιθανότητα να μην είναι αποτελεσματικά σε άλλη περίπτωση που θα τα έχετε πραγματικά ανάγκη.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της γρίπης και της COVID-19

Τα συμπτώματα της γρίπης και της COVID-19 ξεκινούν συνήθως με μεγαλύτερη ένταση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στα κόκκαλα, ρινική συμφόρηση και βήχας. Στην περίπτωση του κορονοϊού, παρότι τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι διαφορετικά από τα παλαιότερα, αρκετοί παρουσιάζουν για λίγες ημέρες απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Διαβάστε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς επηρεάζουν τα συμπτώματα οι αλλαγές του καιρού;

Τόσο στη γρίπη όσο και στην COVID-19, τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά σε διάστημα τριών έως πέντε ημερών, αλλά είναι πιθανό να αφήσουν πίσω τους βήχα και έντονη κόπωση για αρκετές ημέρες.

Αυτό που συνήθως ανησυχεί τους γιατρούς στα περιστατικά γρίπης και κορονοϊού είναι οι πιθανές επιπλοκές, όπως η πνευμονία ή η δύσπνοια. Επίσης, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι και άτομα σε ανοσοκαταστολή πιθανόν θα χρειαστούν ειδικά αντιικά φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός και τα οποία πρέπει να ληφθούν μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Άσθμα: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η αποτελεσματική θεραπεία

Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό με συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε πρόκειται για γρίπη, είτε για κορονοϊό είτε για μια πιο ήπια ίωση, σε λίγες ημέρες τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και με τα αντιπυρετικά, την παραμονή στο σπίτι και την ξεκούραση θα νιώσετε καλύτερα. Εάν ωστόσο έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Επίμονος πυρετός: Πυρετός που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες μπορεί να αποτελεί ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Επώδυνη κατάποση: Αν και ο πονόλαιμος από κρυολόγημα ή γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία στην κατάποση, ο έντονος πόνος μπορεί να σημαίνει στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, η οποία απαιτεί θεραπεία από γιατρό.

Επίμονος βήχας: Όταν ο βήχας δεν υποχωρεί μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, μπορεί να πρόκειται για βρογχίτιδα, η οποία χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Η μεταρινική καταρροή ή η ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επίμονο βήχα. Επιπλέον, το άσθμα είναι μια άλλη αιτία επίμονου βήχα και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ευαισθητοποιημένους οργανισμούς μετά από κάποια ίωση.

Επίμονη συμφόρηση και πονοκέφαλο: Όταν τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση και απόφραξη των ιγμορείων, μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξή τους (ιγμορίτιδα). Εάν έχετε πόνο γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο με πυκνό ρινικό έκκριμα μετά από μια εβδομάδα, μπορεί να έχετε βακτηριακή λοίμωξη και ενδεχομένως να χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παρακάτω:

  • Έντονο πόνο στο στήθος κατά την εισπνοή
  • Έντονο πονοκέφαλο
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Σύγχυση
  • Επίμονο εμετό

Περισσότερα από The Art of Life