Χριστούγεννα 2023: Τρώμε χωρίς τύψεις, αλλά όχι χωρίς αύριο!
Γιατί η διατροφολόγος μας προτρέπει να φάμε τις γιορτές ό,τι αγαπάμε, χωρίς τύψεις και ενοχές;
Με κάποιους ανθρώπους ταυτίζονται οι απόψεις μου. Εγώ από την δική μου, δημοσιογραφική πλευρά, εκείνοι από την επιστημονική τους, όσα υποστηρίζουν μου φαίνονται πολύ λογικά, εφικτά και εφαρμόσιμα. Ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι η Αμαλία Γιωτοπούλου,
Διαιτολογός – διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή. Κι όταν τη ρώτησα τι μπορούμε να γράψουμε για τις φετινές γιορτές, να απενοχοποιήσουμε τους ανθρώπους και να απολαύσουμε το φαγητό μας, μου έστειλε τις παρακάτω σκέψεις της.
«Φέτος τις γιορτές δώσε στον εαυτό σου την άδεια να φάει ότι θέλει χωρίς τύψεις. Μάλιστα αν μπορείς ακολούθησε αυτόν τον κανόνα και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να φτιάξεις την σχέση σου με το φαγητό και το ψυγείο σου μια και καλή. Και θα σου πω αμέσως γιατί.
Τι σημαίνει καλή διατροφή; Είναι η διατροφή αυτή που υπακούει σε όλα τα είδη της πείνας, άρα και στις ανάγκες του οργανισμού. Τρώμε μόνο για επιβίωση, επειδή γουργουρίζει το στομάχι μας; Όχι. Τρώμε επίσης όταν επιθυμούμε κάτι, ή αλλιώς η πείνα του μυαλού, τρώμε για συναισθηματικούς λόγους όταν είμαστε κουρασμένοι στεναχωρημένοι ή και χαρούμενοι ή γιατί λιγουρευόμαστε κάτι. Μόλις λοιπόν μάθουμε να αναγνωρίζουμε όλα τα είδη της πείνας, φαίνεται ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο στις επιλογές μας. Ειδικά αν θεωρούμε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο προ πολλού…
Διαβάστε επίσης: Θέλεις να χάσεις βάρος; Ε, φάε περισσότερο!
Απενοχοποιώντας το φαγητό, έχεις κάνει το πρώτο βήμα για μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να διώξετε κάθε αίσθημα ενοχής που έχετε για το φαγητό που ίσως σας δημιουργήθηκε το διάστημα που κάνατε δίαιτα ή κάθε φορά που προσπαθήσατε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα διατροφής και δεν τα καταφέρνατε.
Σταματήστε να ακούτε του φίλους, τις διαφημίσεις που σας φωνάζουν «μην φας εκείνο, μην φας το άλλο», «έχει πολλές θερμίδες» ή «αν το φας αυτό θα πάει κατευθείαν στην κοιλιά σου σαν λίπος».
Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα θα οδηγήσουν σίγουρα σε αρνητικές συμπεριφορές και όπως συχνά αναφέρουν οι ψυχολόγοι οι αρνητικές αντιλήψεις μπορεί συχνά να γίνουν πραγματικότητα. Οδηγείστε έτσι στο λάθος συμπέρασμα του γνωστού όλα ή τίποτα, καλό ή κακό, που δεν έχει θέση σε ένα μακροχρόνιο ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Διαβάστε επίσης: Η τέχνη της καλής διατροφής και πώς θα την εξασκήσουμε
Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Το γιορτινό δίλλημα δεν είναι δίλλημαΤην περίοδο των εορτών λοιπόν, ας αποδεχτούμε ότι όλοι τρώμε παραπάνω, τσιμπολογούμε ενδιάμεσα στα γεύματα μικρά γλυκά ή μετά το δείπνο ακόμα και αν ήμαστε χορτασμένοι. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε είναι αν αυτό συμβαίνει και μετά τις γιορτές.
Και θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Όταν με ρωτάνε ποιο να προτιμήσω μελομακάρονο ή κουραμπιέ; Σαν ειδικός ,πάντα προτείνω να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Βέβαια θα μου πεις το θέμα είναι το εξής: Θα φάω ένα δύο ή ολόκληρο το κουτί; Αν έχεις ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια σου για απώλεια βάρους, η πρόκληση δεν είναι να δεις τις γιορτές σαν ευκαιρία να τα φας όλα όσα δεν έτρωγες τόσο καιρό, μαζεμένα σε ένα γεύμα και μετά να τα κόψεις πάλι όλα.
Το σωστό θα ήταν να τσεκάρεις τον εαυτό σου αν έχει να μάθει να τρώει αυτό που θέλει πραγματικά και χρειάζεται την κάθε στιγμή. Πόσο έχεις φτιάξει την σχέση σου με το φαγητό. Τέλος, το πιο σημαντικό, πόσο ακόμα θέλεις για να πεις, ότι δεν νιώθω τύψεις για ένα φαγοπότι!
Απόλαυσε λοιπόν τις στιγμές χωρίς να μετράς θερμίδες. Έχεις μια νέα χρονιά μπροστά σου να βάλεις νέους στόχους και να τους καταφέρεις!!!»