Ennio: The Maestro
Ένας ύμνος στη μουσική ιδιοφυία του Ένιο Μορικόνε δια χειρός Τζουζέπε Τορνατόρε.
Ο κορυφαίος Ιταλός μαέστρο εξιστορεί on camera τα σημαντικότερα επεισόδια της ζωής του και αναλύει τις βασικές αρχές καθώς και τις καινοτομίες στο απίστευτα μεγάλο μουσικό έργο του.
Μουσική και σινεμάΚανείς άλλος συνθέτης με κλασική μουσική παιδεία δεν μπόρεσε να αλλάξει τόσο καταλυτικά την κινηματογραφική μουσική όπως ο Μορικόνε. Όμως ο Τορνατόρε, ο δημιουργός του «Σινεμά ο παράδεισος» (όπου φυσικά το σάουντρακ έχει υπογράψει ο Μορικόνε) δεν στέκει μόνο σε αυτό. Επιχειρεί με το φιλμ του να διαπεράσει το φαινομενικά μόνο ψυχρό προσωπείο του μουσικοσυνθέτη και να μπει βαθιά στη ψυχή του. Τα καταφέρνει περίφημα, με το φιλμ να ξεκινά δείχνοντας τον αειθαλή πρωταγωνιστή να πραγματοποιεί ασκήσεις γυμναστικής στο σαλόνι του σπιτιού του. Είναι μια βασική συνθήκη για να πορευτεί η ταινία σε ένα απρόσμενο και γεμάτο ευχάριστες – καθώς και συγκινητικές- εκπλήξεις στο ταξίδι της ζωής του Μορικόνε.
Τα φτωχά παιδικά χρόνια. Η πρώτη επαφή με τη μουσική χάρη στον πατέρα του που έπαιζε τρομπέτα. Οι δύσκολες ακαδημαϊκές σπουδές σε ένα περιβάλλον που ήταν ξένο σε αυτόν. Οι πειραματισμοί και η σκληρή δουλειά. Η πρώτη φήμη που απέκτησε ως συνθέτης ανάλαφρων τραγουδιών που έγιναν σουξέ. Η υπογραφή με ψευδώνυμο της μουσικής για τα δύο πρώτα γουέστερν και η απαξιωτική αντίδραση του καθηγητή του όταν έγινε διάσημος με το σάουντρακ του «Για μια χούφτα δολάρια». Αλλά και οι πειραματισμοί του στα έργα που ακολούθησαν, σε μια συνεπή πορεία όπου προσπαθούσε πάντα να ισορροπήσει το αυθεντικό καλλιτεχνικό έργο με την εμπορική επιτυχία.
Σε αρκετά σημεία το φιλμ είναι μαγικό, ενώ δεν είναι λίγες οι στιγμές που ο ιδιοσυγκρασιακός Μορικόνε λυγίζει από τη συγκίνηση μπροστά στην κάμερα. Μαζί του κι εμείς.