Taste Atlas: Οι καλύτερες πατάτες του κόσμου είναι ελληνικές – Η θέση της ελληνικής κουζίνας
Τα Taste Atlas Awards 2023-2024 ανέδειξαν τις καλύτερες κουζίνες, τα καλύτερα πιάτα και τα καταλύτερα προϊόντα για φέτος.
Οι μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής, οι συχνές εναλλαγές στη θερμοκρασία καθώς και ο τύπος των εδαφών, τα οποία είναι ελαφρώς όξινα και αμμώδη, χαρίζουν στην πατάτα Νευροκοπίου την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά της. Νοστιμιά που με τη σειρά της, τής χάρισε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024, ο οποίος προσμετρά τις ψήφους των καταναλωτών από όλο τον κόσμο για να ξεχωρίσει τις καλύτερες κουζίνες, τα καλύτερα πιάτα και τα καταλύτερα προϊόντα παγκοσμίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο World Taste Atlas για το 2023/2024 ο οποίος περιλαμβάνει τη λίστα με τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, και τα καλύτερα προϊόντα ανά κατηγορία βασιζόμενος στην προτίμηση του κοινού, η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας «POTATOES» με το κοινό να αναγνωρίζει την ιδιαίτερη γεύση της.
Η βαθμολογία που έλαβε η πατάτα Κ. Νευροκοπίου ήταν 4,39, υψηλότερη από αυτή που έλαβαν άλλα γνωστά είδη πατάτας από χώρες όπως η Κολομβία, ο Καναδάς και η Γαλλία.
«Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και στις περιοχές Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκογείων, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου» όπως σημειώνει το ετήσιος κατάλογος προχωρώντας σε μια ιστορική αναδρομή της συγκεκριμένης καλλιέργειας. «Οι πατάτες Νευροκοπίου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους. Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες».
Διαβάστε περισσότερα στο insider.gr