MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Συμβουλές υγείας

Κρασί, κοκτέιλ, μπύρα και πολλά άλλα: Πώς επηρεάζει το αλκοόλ το δέρμα μας

Την περίοδο αυτή οι περισσότεροι «χαλάμε» τις καλές μας συνήθειες: τρώμε ακατάστατα και πολύ, κοιμόμαστε λιγότερο και καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ. Πώς μπορεί αυτό να επηρεάζει το δέρμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η λιγότερο υγιεινή διατροφή που υιοθετούν οι περισσότεροι τις μέρες των εορτών, ο ανεπαρκής ύπνος, η μεγαλύτερη χρήση προϊόντων καπνού και η αύξηση του στρες λόγω των προετοιμασιών, αλλά και της ανάγκης για ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του έτους, επηρεάζουν την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες βλάβες σε αυτήν. Η αποφυγή ή ο μετριασμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, όπως και η επιλογή των λιγότερο επιβλαβών, μπορεί να προφυλάξει το δέρμα και να το διατηρήσει καθαρό, λαμπερό, χωρίς ρυτίδες και σημάδια.

Οι επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στο δέρμα

«Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ενηλίκων που πίνουν τακτικά έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρόκειται για μια αλλαγή που συμβαδίζει με την ανάγκη για καλύτερη υγεία, που θα χαρίσει περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής. Από δερματολογικής απόψεως αυτή η αλλαγή είναι ωφέλιμη, αφού η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, μέσω της αφυδάτωσης, της διατάραξης του ύπνου και της μείωσης του κολλαγόνου που προκαλεί. Πέραν των αισθητικών επιπτώσεων, έχει άμεσες επιπτώσεις στο ακνεϊκό και ψωριασικό δέρμα, αλλά και σε εκείνα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η κατανάλωση ακόμα και δύο ποτών ημερησίως επηρεάζουν όλα τα κύτταρα και τις μεμβράνες του οργανισμού. Στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, κοκκίνισμα και μείωση της ελαστικότητάς του. Πιο συγκεκριμένα, οι διουρητικές ιδιότητες του αλκοόλ στερούν υγρά από τον οργανισμό, προκαλώντας αφυδάτωση, η οποία εκδηλώνεται με ξηρότητα και μικρά σκασίματα. Το σώμα μαζί με την απώλεια υγρών χάνει, επίσης, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες. Έτσι, το ξηρό δέρμα αποκτά γρηγορότερα ρυτίδες, χάνει την λάμψη και το υγιές χρώμα του και φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.

Διαβάστε ακόμη: Το beauty & pampering δώρο που σας αξίζει αυτές τις γιορτές!

Εκτός από την ξηροδερμία, η κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα του ύπνου. Παρότι, όσοι πίνουν κοιμούνται ευκολότερα, είναι πιθανότερο ο ύπνος τους να μην είναι ήρεμος και συνεχόμενος. Ο κακής ποιότητας ύπνος είναι γνωστή αιτία δημιουργίας μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, όπως και ωχρότερης και πιο θαμπής επιδερμίδας.

Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να αυξήσουν και την πιθανότητα εμφάνισης ερυθρότητας στο δέρμα, λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων από την απελευθέρωση ισταμινών, όπως και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων ροδόχρους ακμής. «Πρόκειται για μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, συχνότερα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο, και σπανιότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα αφτιά, τον λαιμό και το στήθος. Μπορεί να εκδηλωθεί, επίσης, με φλύκταινες και σπυράκια, αλλά και ορατά αιμοφόρα αγγεία. Για την ύφεση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θεραπείες με λέιζερ και φωτοθεραπεία. Η τελευταία επιλέγεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αφού είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος, χωρίς να προκαλεί τις παρενέργειες που ενδεχομένως να δώσουν τα από του στόματος φάρμακα», εξηγεί ο δρ Στάμου.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση ψωρίασης, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, δισκοειδούς εκζέματος, να προκαλέσει πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων, αλλά και καρκίνου του δέρματος. Εάν προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, μπορεί το δέρμα να γίνει πιο ωχρό, να εμφανιστούν  μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, κνησμός και τηλαγγειεκτασία.

Ρόλο στις επιπτώσεις παίζει και το είδος του αλκοόλ που θα καταναλωθεί. Σύμφωνα με τον δρ Στάμου, καλό είναι να αποφεύγονται τα κρασιά, η μπύρα και τα κοκτέιλ εξαιτίας  της μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχουν, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής και ακμής. Αντιθέτως, τα λεγόμενα διαυγή ποτά, όπως η βότκα, η τεκίλα και το τζιν αποτελούν ασφαλέστερες επιλογές, αφού αποβάλλονται γρηγορότερα από το σώμα και έχουν λιγότερη ζάχαρη.

«Εδώ και μερικά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία προτιμούνται από ολοένα και περισσότερα άτομα, αλλάζοντας τις τάσεις της εποχής. Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, των ανθρώπων εξακολουθεί και πίνει μερικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Η διαιτολόγος μας λέει πώς δεν θα πάρουμε κιλά τις γιορτές!

Οι συμβουλές του δερματολόγου για υγιές δέρμα

Για όσους θα ενδώσουν αυτές τις ημέρες στο αλκοόλ καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι να μετριάσουν τις επιπτώσεις και να αναγεννήσουν το δέρμα τους. Πρωταρχικό στόχο θα πρέπει να αποτελεί η ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας. Γι’ αυτό για κάθε ποτό που καταναλώνεται θα πρέπει να λαμβάνεται και ένα ποτήρι νερό, το οποίο εκτός από την επαναφορά της υγρασίας βοηθά στη γρηγορότερη αποβολή του αλκοόλ, που για τον οργανισμό είναι μια τοξίνη.

Καθημερινά θα πρέπει να ακολουθείται η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος με ενυδατικά προϊόντα. Αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στο ξηρό δέρμα και θα ελέγξει την ένταση της έξαρσης ορισμένων δερματοπαθειών. Θα πρέπει να προτιμώνται τα προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι η επαναφορά του δέρματος εξαρτάται και από την ηλικία, καθώς από αυτή εξαρτάται η ποσότητα κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός, όπως και από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Μετά τις γιορτές η “αποτοξίνωση” θα δώσει την ευκαιρία στο δέρμα να αναγεννηθεί, ειδικά εάν συνδυαστεί με ξεκούραση, πλούσια σε βιταμίνες διατροφή και αισθητικές θεραπείες, όπως μεσοθεραπεία, microneedling, αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, κ.ά.», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Περισσότερα από The Art of Life