Δύο foodbloggers μας δίνουν ιδέες για το πιο νόστιμο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Δύο αγαπημένες foodbloggers μοιράζονται τα δικά τους νόστιμα “μυστικά” για το πρώτο γιορτινό τραπέζι του νέου έτους!
Μαριαλενα Μάλλιου
|
29.12.2023
A
A
Ξέρετε τι αγαπάμε πιο πολύ στις γιορτές; Το να μπαίνουμε στην κουζίνα και να μαγειρεύουμε με τα αγαπημένα μας και για τα αγαπημένα μας άτομα. Για άλλη μία χρονιά, λοιπόν, οι αγαπημένες μας foodbloggers HealthyTasteland και Xondrogianni_elena μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά τους, για το πιο επιτυχημένα εορταστικά πιάτα!
ΗealthyTasteland
Μέσα από το @healthytasteland η Μαρία Ζαλώνη μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για την υγιεινή διατροφή και τη φωτογραφία. Πέρσι, τέτοια εποχή, είχε κυκλοφορήσει το 2ο ebook της, με συνταγές για AirFryer -μία συσκευή κουζίνας, που κάνει τα πάντα πιο υγιεινά, αλλά εξίσου νόστιμα με το μαγείρεμα στο τηγάνι- το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη καρύδας και χτυπάμε με ένα σύρμα να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5′.
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη στο χοντρό και τα μεταφέρουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε την baking σόδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1΄ να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα.
Βάζουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος βάζουμε τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί την κάτω επιφάνεια ενός ταψιού διαμέτρου 25εκ και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 45’.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει τοποθετούμε το φλουρί και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Αφήνουμε τελείως να κρυώσει και ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε την επικάλυψη στο ψυγείο να παγώσει.
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά): Σε ένα τηγάνι σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τα καρύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3′.
Βάζουμε το αλάτι, το μέλι ανακατεύουμε με μια μαρίζ να καραμέλωσουν, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν η βασιλόπιτα και τα καρύδια, απλώνουμε την επικάλυψη ομοιόμορφα και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα καρύδια και ό,τι άλλο μας αρέσει.
Μέσα από το elenacooks.grη Κερκυραία Έλενα Χονδρογιάννη μοιράζεται νόστιμες συνταγές πασπαλισμένες με το καλύτερο συστατικό που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι της…. αγάπη και μεράκι! Όπως λέει και η ίδια οι γεύσεις είναι αναμνήσεις… δημιουργώντας λοιπόν αναμνήσεις δίνει γεύση στην ζωή! Θα την βρεις ανάμεσα σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, φωτογραφίσεις και food styling, υλικά και γεύσεις μπερδεύονται στο φωτογραφικό της φακό και πάντα αναζητά την επόμενη ιδέα και συνταγή που θα γίνει πρωταγωνίστρια στην γλυκιά της ιστορία. Σήμερα μοιράζεται μαζί μας δυο συνταγές για τo χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!
Τη στιγμή που μοιραζόταν τις ξεχωριστές συνταγές της μαζί μου, η ίδια η Έλενα μου είπε: «Χριστούγεννα η εποχή που όλοι μπαίνουμε στην κουζίνα και δημιουργούμε ιστορίες! Ιστορίες αγάπης και γεύσης! Που μένουν για πάντα στην μνήμη και στην καρδιά! Η ιστορία μου σήμερα έχει μπόλικη σοκολάτα! Υπάρχει αλήθεια άνθρωπος που μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την τύπισσα; Μάλλον όχι!!! Χριστουγεννιάτικα Cup cakes λοιπόν ….ΑΦΡΟΣ με μπόλικη σοκολάτα και από πάνω έφτιαξα μια βουτυρόκρεμα σαν εκείνες τις Χριστουγεννιάτικες που δεν κάνουν εκπτώσεις στην ζάχαρη! Αν έχεις φάει κορμό με κρέμα βουτύρου σίγουρα σου έφερα στο μυαλό πολλές αναμνήσεις!!! Μπες λοιπόν στην κουζίνα παίξε με τα αρώματα και τις γεύσεις, δημιούργησε την δίκη σου Χριστουγεννιάτικη ιστορία και χτίσε μια ανάμνηση για σένα και τους αγαπημένους σου!».
Για 16 cupcakes:
ΥλικάΓια τα Cupcakes:
280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ ζάχαρη
120γρ βούτυρο
80γρ γάλα
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
45 γρ κακάο
Για την κρέμα:
150γρ μαλακό βούτυρο
40γρ κακάο
220 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Για το στόλισμα:
Ζαχαρωτά
ΕκτέλεσηΓια τα Cupcakes:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε πρώτα το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα την βανίλια και το κακάο.
Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα, εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.
Τα τοποθετούμε σε φορμάκια ή αλουμινένιες θήκες και γεμίζουμε κατά τα 2/3.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την κρέμα:
Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το κακάο(κοκκινισμένο) και την βανίλια ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα.
Με ένα κορνέ γαρνίρουμε τα μάφιν και στολίζουμε με ότι ζαχαρωτά μας αρέσουν.
«Τα Χριστούγεννα είναι η τήρηση ενός τόπου για τις αναμνήσεις της αθωότητάς μας. Τα μπισκότα που σου έφτιαξα σήμερα ίσως μπορέσουν να μπούν στο τόπο αυτό και το μυαλό να δημιουργήσει όμορφες και αθώες εικόνες μέσα από αυτά. Εξάλλου ανέκαθεν πίστευα, οτι το μόνο που χρειαζόμαστε στη ζωή, είναι να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις που θα κουβαλάμε για πάντα στην ψυχή μας. Φέτος τα μπισκότα μου είναι με μπόλικα αρώματα που καθώς ψήνονται θα γεμίζουν το σπίτι με ευτυχία! Κάνελα, τζίντζερ, πορτοκάλι και γαρίφαλο, από τις πιο δυνατές γεύσεις που ίσως είναι ικανές να φτιάξουν εικόνες που θα θυμάσαι για πάντα!».
Για 35-40 μπισκότα:
Υλικά
400γρ αλεύρι
250γρ καστανή ζάχαρη
250γρ βούτυρο
1 αυγό
½ κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουτ. γλυκού μπεκιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το γλάσο:
230γρ ζάχαρη άχνη
2-3 κουτ. σούπας γάλα
Για διακόσμηση:
Ζαχαρωτά
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ (με το φτερό)την ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό, το ξύσμα πορτοκαλιού όλα τα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
Σταματάμε το μίξερ, μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
Βγάζουμε από το ψυγείο ανοίγουμε με τον πλάστη(αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι) σε φύλλο πάχους 3-4 χλστ. το όποιο κόβουμε με κουπάτ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα.
Ακουμπάμε τα μπισκότα στην λαμαρίνα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για το γλάσο:
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά! Στολίζουμε τα μπισκότα με το γλάσο και με ζαχαρωτά!