MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μαρί Κιουρί: Τελευταία στιγμή σταμάτησε η κατεδάφιση του εργαστηρίου της στο Παρίσι

Το εργαστήριο που στέγασε το έργο της Μαρί Κιουρί πάνω στην ραδιενέργεια από το 1914, επρόκειτο να κατεδαφιστεί.

Monopoli Team

Μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας ανέστειλε την κατεδάφιση ενός κτιρίου που κάποτε αποτελούσε μέρος του εργαστηρίου της διάσημης επιστήμονα Μαρί Κιουρί.

Η κατεδάφιση του Pavillon des Sources στους χώρους του Ινστιτούτου Κιουρί στη Λατινική Συνοικία του Παρισιού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Η υπουργός Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ ανακοίνωσε την Παρασκευή (5 Ιανουαρίου) ότι η καταστροφή του κτιρίου θα “ανασταλεί, εν αναμονή της μελέτης εναλλακτικών λύσεων” για την ανάπτυξη ενός κέντρου βιολογικής χημείας για τον καρκίνο.

Το κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Henri-Paul Nénot το 1914, αποτελούσε μέρος του εργαστηρίου που χρησιμοποιούσε η Κιουρί για το πρωτοποριακό της έργο στη ραδιενέργεια. Τον Μάρτιο, το δημαρχείο του Παρισιού ενέκρινε τα σχέδια κατεδάφισης του κτιρίου -καθώς και των δέντρων που είχε φυτέψει η ίδια η Κιουρί- για την κατασκευή ενός πενταώροφου ερευνητικού κέντρου και τη διεύρυνση του χώρου του Ινστιτούτου Κιουρί.

Η απόφαση προκάλεσε την κατακραυγή των ενώσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες θεώρησαν ότι αποτελεί προσβολή για τη διπλά βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα.

Μια αίτηση για την προστασία του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς συγκέντρωσε περισσότερες από 1.000 υπογραφές. Οι ειδικοί σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς προειδοποιούν ότι παρά την αναστολή της κατεδάφισης, το κτίριο δεν θα προστατευθεί μέχρι να καταχωριστεί ως πολιτιστική κληρονομιά. Ο Στεφάν Μπερν, Γάλλος δημοσιογράφος και τηλεοπτική προσωπικότητα, με το παρατσούκλι “Mister Heritage”, συμμετείχε στη διαμαρτυρία και μοιράστηκε την ανησυχία του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν και παραδέχεται ότι το κτίριο δεν έχει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γαλλίας κατήγγειλε επίσης το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου ερευνητικού κέντρου. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο δισέγγονος της Κιουρί, Marc Joliot, υποστήριξαν το σχέδιο κατασκευής. Διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις που επιβλήθηκαν στο νέο υπερσύγχρονο κέντρο, το οποίο θα ήταν το πρώτο στην Ευρώπη και θα υποδεχόταν περίπου 100 ερευνητές.

Ο Joliot, ο οποίος είναι διευθυντής έρευνας σε βιοϊατρικές εικόνες στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ισχυρίζεται ότι ο χώρος “είναι μόνο ένα σπίτι 100 τ.μ. το οποίο είναι, σε κάθε περίπτωση, απρόσιτο λόγω των ραδιενεργών εκπομπών του”.

“Κανείς δεν μπορεί καν να το πλησιάσει”, λέει ο Raphael Rodriguez, ερευνητής από το Ινστιτούτο Curie. “Τι θέλουμε, να προστατεύσουμε ένα μολυσμένο άχρηστο κτίριο ή να θεραπεύσουμε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο;”.

Γεννημένη στη Βαρσοβία ως Maria Skłodowska, η Μαρί Κιουρί γνώρισε τον Πιέρ Κιουρί στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, όπου τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής του εργαστηρίου φυσικής. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατείχε την έδρα της γενικής φυσικής στη Σχολή Επιστημών του Παρισιού, προτού ιδρύσει το εργαστήριο του Ινστιτούτου Ραδίου. Εκεί, χρησιμοποίησε το εργαστήριο το 1914 για να αποθηκεύσει και να προετοιμάσει ραδιενεργό υλικό για τα πειράματά της για τη θεραπεία του καρκίνου, τα οποία πιθανότατα της κόστισαν τη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό την Υπατία έως τη Γιουγιού Του: 8 πρωτοπόρες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα