MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Special Olympics Hellas: ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία και η σημασία του εθελοντισμού

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, όπου επισήμανε τη σημασία των κοινών δράσεων με τα Special Οlympics Hellas για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Στον στόχο για κοινές δράσεις με τα Special Οlympics Hellas, οι οποίες μέσα από σχετικά προγράμματα μπορούν να έχουν έμπρακτα αποτελέσματα όσον αφορά στη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, μέσω του εθελοντισμού, στο κοινωνικό σύνολο, αναφέρθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Special Οlympics Hellas, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas», στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με διαχειριστή επιχορήγησης για την Ελλάδα, από κοινού, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

«Για να μπορέσουμε, αμέσως μετά, να πάρουμε το νήμα επιτυχών δράσεων, συμπράξεων και νέων εγχειρημάτων, αυτή η οργανωσιακή ανάταξη και ανακατάταξη ήταν απαραίτητη» επεσήμανε η κα Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το νέο Υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως «η βασική αρχή που χαρακτηρίζει τις δράσεις μας αλλά και την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία είναι μία κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν συμπολίτη μας πίσω».

Η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Active Citizens Fund, έδωσε τη δυνατότητα στα Special Olympics Hellas να υλοποιήσουν τις στρατηγικές και οργανωσιακές τους δράσεις και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο καθώς και προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές – προπονητές, αθλητές και οικογένειες αθλητών. Συνέβαλε, παράλληλα, καθοριστικά στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των στοιχείων αθλητών, προπονητών, εθελοντών και μίας καινοτόμου εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο, όπου μέσα από την ανάγνωση QRCode, σε τυπωμένες κάρτες γίνεται άμεσα ο έλεγχος της εγκυρότητας των συμμετεχόντων στις διάφορες δράσεις, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες στους αθλητές.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική μέρα καθώς τερματίζεται ένα πρόγραμμα, η συμβολή του οποίου μας έχει δώσει μια νέα πνοή ώστε να εξακολουθήσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει» σημείωσε στην ομιλία του, ο κ. Διονύσιος Κοδέλλας, πρέσβυς ε.τ, πρόεδρος Special Οlympics Hellas. Ο κ. Κοδέλλας ανέδειξε παράλληλα τη σημασία της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία και μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου για τον Οργανισμό, παράλληλα με τη στήριξη των αθλητών και των οικογενειών τους. Επιπλέον, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εθελοντές και τους υποστηρικτές των Special Οlympics Hellas.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Γιώργος Σταμάτης επεσήμανε στον χαιρετισμό του, πως «όλο αυτό το πρίσμα που θέλει η Πολιτεία μέσω της συμπερίληψης, τα Special Olympics το έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια με τον αθλητισμό». Κλείνοντας, ο κ. Σταμάτης τόνισε πως «Εάν υποθέσουμε πως το Ολυμπιακό πνεύμα έχει χαθεί στις ημέρες μας, αυτοί που το κρατάνε ζωντανό είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, οι αθλητές των Special Olympics».

«Οι οργανωσιακές επιχορηγήσεις ήρθαν στη ζωή μας και διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οργανισμοί όπως τα Special Olympics να μπορούν να ενδυναμώσουν το κοινωνικό τους αντίκτυπο, το αποτύπωμά τους και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον οργανισμό να μπορούν να βελτιώνουν το ταξίδι και την εμπειρία τους και παράλληλα να υποστηριχθούν» σημείωσε ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, Senior Programme Officer του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Κατά τη διάρκεια των πάνελ συζητήσεων που ακολούθησαν, η κ. Νατάσα Κονιδάρη, Project Manager και Συντονίστρια Προπονητικού Προγράμματος, ο κ. Άγγελος Σπανάκος, Υπεύθυνος Προγράμματος Εθελοντισμού και η κ. Αντωνία Σκιαδά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων  του Οργανισμού, παρουσίασαν τον απολογισμό του έργου «Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των  Special Οlympics Hellas». Στη συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τη θετική συμβολή των Special Οlympics Hellas στην κοινωνία, η κα Άρτεμις Βασιλικοπούλου, Εθνική Διευθύντρια του Οργανισμού επεσήμανε πως συνολικά 2.000 αθλητές σε όλη την Ελλάδα έχουν ενεργή συμμετοχή προανήγγειλε τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Αγώνων τον Μάιο, καθώς και την προετοιμασία για τη συμμετοχή της χώρας μας στους Χειμερινούς Παγκόσμιους Αγώνες του Τορίνο τον Μάρτιο του 2025. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Αθλημάτων & Yπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Ηellas, Βασίλης Κασιμάτης, σημείωσε πως έχουν αναπτυχθεί πλέον προγράμματα σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια σημαντική δυναμική στη χώρα μας, με τις τοπικές κοινωνίες να επιζητούν τη δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων. Όπως επεσήμανε ο COO της SOCIALDOO κ. Παναγιώτης Κακολύρης «κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως κανένα άτομο με νοητική αναπηρία δεν πρέπει να μένει ή να αισθάνεται μόνο του, ή να παραμένει πίσω από κλειστές πόρτες».

Τα Special Olympics Hellas επί 36 χρόνια λειτουργούν αδιάλειπτα και δραστηριοποιούνται με απόλυτη προτεραιότητά τους την υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό. Πρωταρχικός τους στόχος είναι η εξέλιξη και η ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από τη χαρά του αθλητισμού. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί το Εθνικό Πρόγραμμα των Special Olympics International προσφέροντας εντελώς δωρεάν, δυνατότητες άθλησης και συμμετοχής σε αγώνες και αθλητικά προγράμματα, σε 6 εκατομμύρια άτομα με νοητική αναπηρία, σε πάνω από 190 χώρες.

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις