«Human Conditιων». Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει μια εικαστική χαρτογράφηση των κρυφών, ανθρώπινων σκέψεων του Ίωνα Δικαιάκου. Μια μελέτη των αμυχών της ψυχής, της εναντιοδρομίας, της υπαρξιακής απομόνωσης και του παράδοξου. Ο ψίθυρος του Εγώ, ο διάλογος του συνειδητού με το ασυνείδητο, η πάλη για μια στιγμή αρμονίας. Ο ήχος τους; Υπόκωφος, σχεδόν σιωπηλός.
Με την «Human Conditιων», ο Ίων εξερευνά το μυστικό, το απόκρυφο, το μοναχικό. Οι εικόνες δανείζονται λίγο από το χώρο και τον χρόνο των υποκειμένων για να παρουσιάσουν στον θεατή μια ζωγραφική με στοιχεία από φωτογραφία και κολάζ, σε ένα ασυνήθιστο, υβριδικό συσχετισμό. Ο χρόνος δεν υπαινίσσεται αλλά παρεισφρύει στον χώρο σαν ένα κομμάτι της ίδιας της σύνθεσης.
Η διάθεση του Ίωνα, άλλοτε λατρευτική κι άλλοτε φετιχιστική, δε χάνει ποτέ την διερευνητική της διάθεση και χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και κάτι το ασυνήθιστο. Η έκθεση, αποτελείται από 78 εικόνες και πραγματεύεται το θέμα μέσα από δύο διαφορετικά ύφη, που αντιμάχονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Δημιουργήθηκε μέσα στα πρώτα χρόνια του covid και παρουσιάζεται στο κοινό έως το Σάββατο 03/02/2024.
Η Νιόβη Κρητικού σημειώνει για την έκθεση«Ο Ίων, μέσα από τον ψηφιακό κόσμο της τέχνης, δημιουργεί έναν συναρπαστικό χώρο όπου επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα κρυφά μονοπάτια της ανθρώπινης σκέψης. Η έκθεση του, με τον τίτλο “Human Conditiων”, είναι μια εξερεύνηση του παράλογου εαυτού, καθώς αυτός έρχεται στην επιφάνεια υπό το πρίσμα ενός προστατευμένου περιβάλλοντος. Ο πρωταγωνιστής, στο έργο του δημιουργού, είναι μοναχικός και συμφιλιωμένος με τον ψυχισμό του.
Με τη χρήση τεχνιτών μέσων, ο εικαστικός, δημιουργεί εικόνες που παρουσιάζουν την κίνηση του έσω εαυτού και το διάλογο του συνειδητού με το ασυνείδητο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια υπόκωφη ατμόσφαιρα, παράδοξη και ονειρική, που αναδύεται μέσα από έναν κόσμο ψυχικών συγκρούσεων.
Η έκθεση αντλεί έμπνευση από τον χωροχρόνο των απεικονιζόμενων υποκειμένων, που ο ίδιος εντάσσει σε μοναχικά περιβάλλοντα, γεμάτα σκηνοθετικές αναφορές. Εδώ, χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η ευφάνταστη χρήση της φωτογραφίας και του κολλάζ στο εικονοποιητικό του αποτέλεσμα. Ο Ίων δημιουργεί έναν ασυνήθιστο συσχετισμό μεταξύ του κεντρικού ήρωα και του περιβάλλοντα χώρου που παρουσιάζεται σαν αναπόσπαστο κομμάτι της σύνθεσης. Η κεντρική φιγούρα στο έργο του εικαστικού είναι σχεδόν πάντα αντρικού φύλου, η οποία υπόκειται στην ίδια της την ταπεινή φύση.
Η διάθεση του Ίωνα εναλλάσσεται μεταξύ λατρευτικής και φετιχιστικής διάστασης, ωστόσο, δεν παύει ποτέ να χάνει τη διερευνητική της διάθεση. Η παρατήρηση του εαυτού, η ενδοσκόπηση αλλά και η ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τη δουλειά του, προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο έργο, καθώς προέρχεται από μια συνομιλία με το ενστικτώδες και το αδάμαστο κομμάτι του εαυτού. Η σύνθεση των έργων είναι αναπάντεχη και δημιουργεί μια απόκρυφη ατμόσφαιρα σαν μια πτέρυγα ενός φρενοκομείου. Το χρώμα έρχεται να ενισχύσει το νοσοκομειακό και αποστειρωμένο περιβάλλον των δωματίων του Ίωνα και έτσι σύνθεση και αφήγημα μας μεταφέρουν σε μια ενδοσκοπική εμπειρία.
Για τον Ίωνα, η τέχνη γίνεται μια πάλη για αρμονία, μέσα σε ένα πλήθος αντιφάσεων και παράδοξων στοιχείων. Η αναζήτηση μιας στιγμιαίας ισορροπίας μέσα στο χάος των ανθρώπινων συναισθημάτων, αποκαλύπτει μια προσωπική προσέγγιση του εικαστικού με διευρυμένα όρια γύρω από την συνηθισμένη ζωγραφική, τόσο ως προς τον τρόπο, όσο και ως προς το ίδιο το μέσο έκφρασής του».
Επιμέλεια Έκθεσης: Νιόβη Κρητικού