MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

“Κόλλησες” με την steampunk αισθητική του Poor Things; Τότε θα λατρέψεις αυτές τις 5 ταινίες

Εάν σας άρεσε η steampunk αισθητική του “Poor Things”, σας προτείνουμε πέντε ακόμη ταινίες για να δείτε στη συνέχεια.

Φωτεινή Νικολίτσα | 29.01.2024

Το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου συμπληρώνει σχεδόν έναν μήνα από την πρεμιέρα του στις ελληνικές αίθουσες και εξακολουθεί να αποτελεί το πιο hot θέμα συζήτησης. Μια μεγάλη μερίδα του κοινού έχει ήδη δει την ταινία και παίρνει θέση υπέρ ή κατά της -ή δεν την έχει δει αλλά και πάλι παίρνει θέση! Για τους λάτρεις της ταινίας, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να (ξανά)δουν τις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη ή να ανατρέξουν σε όσες το δυνατόν περισσότερες συνεντεύξεις κυκλοφορούν online με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό το πάθος.

Από την άλλη, μια εξίσου καλή ιδέα είναι το να ανατρέξουμε σε ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο και αισθητική. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην steampunk αισθητική του “Poor Things”, η οποία διαπερνά τα κοστούμια, τα σκηνικά και τα props, και σας παρουσιάζουμε πέντε γνωστές steampunk ταινίες. Αλλά πρώτα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Τι σημαίνει “steampunk”;

Μας αρέσει αυτό το είδος και η αισθητική; Μπορούμε να το εντοπίσουμε σε μια ταινία; Για να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει αρχικά να δώσουμε έναν ορισμό. “Steampunk” είναι ένα υπό-είδος της επιστημονικής φαντασίας το οποίο τοποθετείται κυρίως στην Βικτωριανή εποχή ή στην αμερικάνικη Άγρια Δύση. Περιλαμβάνει retrofuturistic τεχνολογία (όπως δηλαδή την φαντάζονταν πως θα είναι στο μέλλον) και τις βιομηχανικές ατμοκίνητες μηχανές εκείνου του αιώνα -όπως φανερώνει και το όνομα. Συνήθως συναντάται σε ιστορίες για φανταστικούς κόσμους, όπου μπορούν να βρεθούν τεχνολογίες και μηχανήματα του μέλλοντος αλλά με μια αναχρονιστική ματιά ή και εντελώς επινοημένα μηχανήματα. Στις μηχανές της steampunk αισθητικής τα γρανάζια και οι βίδες είναι εμφανή ενώ συχνά βρίσκουμε αναλογικά ρολόγια, καντράν και περιστρεφόμενους έλικες. Φυσικά και η μόδα δε μένει ανεπηρέαστη. Ρούχα της βικτωριανής εποχής συνδυάζονται με αξεσουάρ όπως χάλκινα κοσμήματα, ρολόγια τσέπης και προστατευτικά γυαλιά.

Ο steampunk αισθητικής κόσμος του "Poor Things"

Ο steampunk αισθητικής κόσμος του “Poor Things”

O όρος επινοήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας K. W. Jeter στη δεκαετία του 1980, αν και έργα του είδους υπήρχαν ήδη από τη δεκαετία του 1960. Κοντινά υπό-είδη επιστημονικής φαντασίας με το steampunk είναι τόσο το cyberpunk (για παράδειγμα το “Blade Runner” του Ridley Scott) όσο και το dieselpunk (για παράδειγμα το “Mad Max: Fury Road” του George Miller).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Kοινωνία του Χιονιού: Η αεροπορική τραγωδία του 1972 “ζωντανεύει” στη νέα συγκλονιστική ταινία του Netflix12.09.2018

Πέντε steampunk ταινίες

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, πέντε γνωστές ταινίες που ανήκουν στο είδος του steampunk για να δείτε αν σας άρεσε το “Poor Things”!

1. The City of Lost Children των Jean-Pierre Jeunet & Marc Caro (1995)

Πλοκή: Ο Krank, δημιούργημα ενός επιστήμονα, δεν μπορεί να ονειρευτεί, γεγονός που τον οδηγεί σε πρόωρη γήρανση. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του, απαγάγει παιδιά για να τους κλέψει τα όνειρα μέσω μιας ειδικής μηχανής.

Το καλύτερο, ίσως, παράδειγμα αυτού του είδους που θα μπορούσατε να βρείτε. Πρωταγωνιστεί ο Daniel Emilfork και ο Ron Perlman. Η μουσική της ταινίας γράφτηκε από τον Angelo Badalamenti και τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τον Jean-Paul Gaultier.

2. The Prestige του Christopher Nolan (2006)

Πλοκή: Δύο ταχυδακτυλουργοί και καλοί φίλοι γίνονται εχθροί μετά από ένα τραγικό γεγονός και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιος θα φτιάξει την απόλυτη αυταπάτη, θυσιάζοντας τα πάντα προκειμένου να το πετύχουν.

Ο κύριος ανταγωνιστής του Λάνθιμου στα φετινά βραβεία Όσκαρ, ο Christopher Nolan, δημιούργησε μια steampunk ταινία σχεδόν 20 χρόνια πριν. Η ιστορία τοποθετείται ακριβώς στην Βικτωριανή εποχή και αφορά μηχανές που οι δύο μάγοι προσπαθούν να εφεύρουν για να πετύχουν το κόλπο τους. Ακόμη, αναφέρονται τόσο ο Nikola Tesla όσο και ο Thomas Edison, ιστορικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτή την αισθητική.

3. Sherlock Holmes του Guy Ritchie (2009)

Πλοκή: Ο ντετέκτιβ Sherlock Holmes και ο συνεργάτης του, Dr Watson, πιάνουν έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο. Όμως, όταν επιστρέψει από τους νεκρούς για εκδίκηση, οι δύο συνεργάτες θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν.

Τόσο αυτή η πρώτη ταινία με πρωταγωνιστές τον Robert Downey Jr. και τον Jude Law, όσο και το sequel με τίτλο “Sherlock Holmes: A Game of Shadows” (2011), ανήκουν στο steampunk είδος. Όλα τα gadget που τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν αλλά και η ίδια η εποχή του 1890, μας παραπέμπουν σε αυτό.

4. Hugo του Martin Scorsese (2011)

Πλοκή: Ο Hugo, ένα ορφανό αγοράκι, ζει στον σιδηροδρομικό σταθμό και λατρεύει να πειράζει τα ρολόγια του σταθμού και τους μηχανισμούς του. Το πιο σημαντικό πράγμα που έχει στην κατοχή του είναι ένα ρομπότ του πατέρα του και σκοπός του είναι να βρει το κλειδί που θα το κάνει να λειτουργήσει.

Ο σπουδαίος Martin Scorsese έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη στην καριέρα του και σε αυτή την ταινία αποτίνει με συγκινητικό τρόπο έναν φόρο τιμής στο σινεμά και τις απαρχές του. Γρανάζια, κατασκευές και φυσικά το ίδιο το ρομπότ, δίνουν την steampunk αισθητική που αναζητούμε.

5. Snowpiercer του Bong Joon-ho (2013)

Πλοκή: Μια κλιματική καταστροφή έχει παγώσει κάθε μορφή ζωής και οι μόνοι επιζώντες είναι οι επιβάτες του Snowpiercer, ενός τρένου που ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον πλανήτη. Ο Curtis μαζί με μια ομάδα ατόμων θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην μηχανή και σε αυτόν που ελέγχει το τρένο και τους έχει να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Bong Joon-ho με πρωταγωνιστή τον Chris Evans είναι μια post-apocalyptic ταξική ιστορία που προηγείται χρονολογικά της ταινίας “Parasite”. Διακρίνουμε πολλά steampunk στοιχεία, ιδίως στη διαμόρφωση του τρένου. Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε στην Βικτωριανή εποχή, απλώς είναι πιο σύνηθες ή πιθανόν.

Περισσότερα από Cine News