Μόνα Λίζα: Δεν υπέστη ζημιές ο πίνακας του Ντα Βίντσι μετά την επίθεση των ακτιβιστών
Ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Riposte Alimentaire» έριξαν κολοκυθόσουπα, στο προστατευτικό τζάμι, μπροστά από τη «Μόνα Λίζα», διεκδικώντας το δικαίωμα στην «υγιεινή και βιώσιμη διατροφή».
Η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι (περίπου 1503-19), έγινε στόχος διαμαρτυρίας, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που έριξαν σούπα πάνω στον πιο αναγνωρισμένο και πιο δημοφιλή πίνακα στον κόσμο. Το διάσημο πορτρέτο, το οποίο προστατεύεται από γυαλί ασφαλείας τα τελευταία 70 χρόνια, δεν υπέστη ζημιές από την επίθεση.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων CLPRESS, δύο γυναίκες μέλη της ομάδας διαμαρτυρίας για τα τρόφιμα Riposte Alimentaire («Διατροφική Απάντηση») φαίνονται να πλησιάζουν το ημικυκλικό ξύλινο φράγμα μπροστά από τον πίνακα, προτού του ρίξουν σούπα και περάσουν από τη μέσα μεριά. Στέκονται μπροστά από τον καμβά και ακούγονται να απαιτούν, στα γαλλικά, το δικαίωμα σε «υγιεινή και βιώσιμη διατροφή», λέγοντας ότι «το γεωργικό μας σύστημα είναι άρρωστο». Στη συνέχεια, οι φρουροί ασφαλείας εμφανίζονται να υψώνουν μαύρα παραβάν μπροστά από το πορτρέτο και το προστατευτικό τζάμι του που έχει πιτσιλιστεί από τη σούπα.
Η «Salle des Etats», η αίθουσα που στεγάζει τη Μόνα Λίζα, εκκενώθηκε προσωρινά και άνοιξε ξανά αργότερα.
Σε δήλωση του μουσείου αναφέρεται: «Δύο ακτιβιστές από το περιβαλλοντικό κίνημα “Riposte Alimentaire” ψέκασαν κολοκυθόσουπα στο θωρακισμένο γυαλί. Το προσωπικό ασφαλείας του Λούβρου επενέβη αμέσως». Το Λούβρο δήλωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία. Το πρακτορείο ειδήσεων Associate Press ανέφερε ότι η αστυνομία του Παρισιού συνέλαβε δύο άτομα που σχετίζονται με το περιστατικό.
Η Ρασίντα Ντατί, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ ότι «καμία αιτία δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επίθεση εναντίον [της Μόνα Λίζα]». Ο πίνακας -γνωστός στη Γαλλία ως “La Joconde” για το περίφημο αινιγματικό χαμόγελο του θέματος- ανήκει, είπε η Dati, «όπως όλη η κληρονομιά μας, στις μελλοντικές γενιές. Στέλνω τη στήριξή μου στο προσωπικό του Λούβρου».
Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου αγροτικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και μόλις δύο μήνες μετά την επίθεση με σφυρί που πραγματοποίησαν ακτιβιστές για το κλίμα από την ομάδα Just Stop Oil στο έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ «Η τουαλέτα της Αφροδίτης» (ευρέως γνωστή ως «Αφροδίτη του Ρόκεμπι») στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Λονδίνο, στις 6 Νοεμβρίου. Η «Αφροδίτη του Rokeby» αφαιρέθηκε από την έκθεση για να υποβληθεί σε συντήρηση για μικροζημιές που υπέστη η επιφάνεια του πίνακα και για την τοποθέτηση νέου υαλοπίνακα, προτού αναρτηθεί εκ νέου τέσσερις εβδομάδες αργότερα.
Οι οργανώσεις Just Stop Oil και Riposte Alimentaire, μαζί με την Extinction Rebellion, αποτελούν μέρος του δικτύου A22 που περιλαμβάνει ομάδες διαμαρτυρίας σε 12 χώρες. «Είμαστε ένα διεθνές δίκτυο που αγωνίζεται να σώσει την ανθρωπότητα», αναφέρει το κίνημα στην ιστοσελίδα του. «Έχουμε μια συνταγή για την αποτελεσματική αντίσταση των πολιτών».