MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Νίκος Κούρκουλος: H ζωή και οι σπουδαίοι ρόλοι ενός μεγάλου ηθοποιού

Σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου το 2007, έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός, που υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο.

Monopoli Team

Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1934 στην Αθήνα. Σε νεανική ηλικία υπήρξε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και όπως έλεγε και ο ίδιος, συμπτωματικά πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός. Ο Νίκος Κούρκουλος σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου πλάι στον Μάνο Κατράκη και αποφοίτησε το 1958.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι ήταν στο έργο “Η κυρία με τις καμέλιες” με τον θίασο Λαμπέτη – Xορν. Η συνέχεια της πορείας του αποδείχθηκε λαμπρή καθώς συμμετείχε σε θιάσους και υποκρίθηκε πολλούς ρόλους σε έργα όπως «Nίκη χωρίς φτερά»«Πύργος» του Φραντς Kάφκα, «Iούλιος Kαίσαρ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, , «H Δίκη» του Φραντς Kάφκα, «Ποτέ την Kυριακή» («Ίλια Nτάρλιγκ») στις H.Π.A., σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, παράσταση για την οποία κέρδισε την υποψηφιότητα για το Βραβείο Tony.

Το 1972, ο Νίκος Κούρκουλος,  συγκροτεί τον δικό του θίασο και ανεβάζει το «Tάνγκο» του Σλ. Mρόζεκ. Στη συνέχεια δημιουργεί το θέατρο ΚΑΠΠΑ για να στεγάσει τον θίασό του και ανεβάζει τα έργα: «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «O Γλάρος» του Άντον Tσέχοφ, «Oιδίποδας τύραννος» του Σοφοκλή, «Aνταπόκριση» του Oύγκο Mπέτι, «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Άρθουρ Mίλερ, «Στη Φωλιά του Kούκου» του Nτέιλ Bάσερμαν. Το 1988 σκηνοθέτησε το «Φτωχέ μου φονιά» του Πάβελ Kόχουτ, ενώ το 1992 θα κάνει την τελευταία εμφάνιση του στο θέατρο, με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, στην Eπίδαυρο.

koyrkoylos3

Ένα χρόνο αργότερα θα γίνει Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και το 1994 θα πάρει τη θέση του Kαλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ «Βίρα τις άγκυρες» των Β. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Με την Μαίρη Χρονοπούλου στο κινηματογραφικό έργο “Κοινωνία ώρα μηδέν”

Στον κινηματογράφο διακρίθηκε σε ρόλους “ζεν-πρεμιέ” και πρωταγωνίστησε σε κοινωνικά δράματα, όπως “Οργή”, “Κατήφορος” (1961), “Ορατότης Μηδέν” (1970). Αξιόλογη ήταν και η ερμηνεία του σε πολεμικά δράματα, όπως “Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο”, ενώ από τη φιλμογραφία του δεν έλειψε και η παρουσία του σε ξενόγλωσσες ταινίες.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε δύο φορές το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες “Οι Αδίστακτοι” (1965) και “Ο Αστραπόγιαννος” (1970). Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία ήταν στην ταινία “Το Φράγμα” (1982). Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στη σειρά “Το 13ο κιβώτιο” στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Στην κινηματογραφική ταινία “Αστραπόγιαννος”

Παντρεύτηκε δυο φορές. Πρώτη σύζυγός του ήταν η Μελίτα Κουτσογιάννη – Κούρκουλου, βοηθός σκηνοθέτη, με την οποία δούλεψαν μαζί στο θέατρο – και δημιούργησαν το Θέατρο ΚΑΠΠΑ. Ο Νίκος Κούρκουλος και η Μελίτα παντρεύτηκαν το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Κουμπάρος ήταν ο ηθοποιός και συγγραφέας Νότης Περγιάλης. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άλκη Κούρκουλο (Αλκίνοος), ο οποίος ακολούθησε το δρόμο του πατέρα του, και την Μελίτα Κούρκουλου – Κυριακοπούλου. Σταθμός στη ζωή του αποτέλεσε και η γνωριμία με την μετέπειτα γυναίκα του Μαριάννα Λάτση το καλοκαίρι του 1986. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Εριέττα και τον Φίλιππο.

Το 2001 ο ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο στο ρινοφάρυγγα. Παρά τα προβλήματα υγείας, συνέχιζε να αγωνίζεται για το Εθνικό Θέατρο. Απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 2007 και κηδεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007 στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στη γειτονιά όπου μεγάλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔημήτρης Χορν: Οι κινηματογραφικοί ρόλοι που άφησαν εποχή12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα