Ένα σχέδιο για την αποκατάσταση μιας από τις πυραμίδες της Γκίζας καταγγέλλεται από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι το παρομοιάζουν με προσπάθεια να “ισιώσει κανείς τον Πύργο της Πίζας”.
Το σχέδιο -το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη- αποσκοπεί στην ανακατασκευή του εξωτερικού περιβλήματος από γρανίτη στις τέσσερις πλευρές της Πυραμίδας του Μενκαουρέ και αποτελεί σύμπραξη μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και Ιαπώνων αρχαιολόγων. Η πρόσοψη κατασκευάζεται με τους αρχικούς όγκους που είναι διάσπαρτοι γύρω από τη βάση της πυραμίδας. Σύμφωνα με την ομάδα του έργου, οι όγκοι μετακινήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μέσα στα τελευταία χίλια χρόνια.
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook την Παρασκευή από τον Mostafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δείχνει εργάτες να τοποθετούν γρανιτένιους όγκους στη βάση της πυραμίδας, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Μεγάλη Σφίγγα και στις πυραμίδες του Χέοπα.
Η πυραμίδα του Μενκαουρέ, η μικρότερη από τις τρεις πυραμίδες του συμπλέγματος της Γκίζας, είχε αρχικά 16 γρανιτένιους όγκους που αποτελούσαν το εξωτερικό περίβλημά της, αλλά σήμερα σώζονται μόνο επτά.
“Υπήρξαν πολλά έργα στην ιστορία που έχουν χαρακτηριστεί “έργο του αιώνα”, αλλά, κατά τη γνώμη μου, το έργο της αποκατάστασης του γρανιτένιου περιβλήματος της πυραμίδας Μενκαουρέ είναι εξίσου σημαντικό και κρίσιμο”, λέει ο Waziri στο βίντεο. Αποκάλεσε το έργο “ένα δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο” που θα επιτρέψει την “πρώτη πλήρη προβολή” της πυραμίδας Menkaure στη σύγχρονη εποχή.
Το βίντεο, ωστόσο, έχει προκαλέσει την οργή των ειδικών.
“Αδύνατον”, δήλωσε η αιγυπτιολόγος Monica Hanna, όπως αναφέρει το AFP. “Το μόνο πράγμα που έλειπε ήταν να προστεθεί πλακόστρωση στην πυραμίδα του Μενκάουρε!Πότε θα σταματήσει ο παραλογισμός στη διαχείριση της αιγυπτιακής κληρονομιάς;” Η ίδια πρόσθεσε: “Όλες οι διεθνείς αρχές για τις ανακαινίσεις απαγορεύουν τέτοιες παρεμβάσεις”.
Ακόμα περισσότεροι επικριτές αμφισβήτησαν το νόημα ενός δαπανηρού έργου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης της Αιγύπτου, που επιδεινώνεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την κατακόρυφη πτώση του εμπορίου μέσω της διώρυγας του Σουέζ, βασική πηγή εσόδων για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.