MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Ρομπότ σκανάρουν τα δόντια και φτιάχνουν αποκαταστάσεις από πορσελάνη

Ρομποτικά συστήματα, που πριν από αρκετά χρόνια είχαν ενσωματωθεί στον κλάδο της αεροναυπηγικής, χρησιμοποιούνται σήμερα από το Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Monopoli Team

Τα ρομπότ, που λειτουργούν με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, σκανάρουν το στόμα, αποτυπώνουν ψηφιακά τα δόντια του ασθενή, σχεδιάζουν την αποκατάσταση με βάση τη μορφολογία των γειτονικών δοντιών, των γνάθων και του στόματος, και στέλνουν το σχέδιο ασύρματα σε ένα άλλο μηχάνημα. Εκείνο κόβει ένα κομμάτι πορσελάνης ή ένα κομμάτι πολυμερούς για να δημιουργήσει μια γέφυρα, μια θήκη, μια στεφάνη ή ένα ένθετο. Το αποτέλεσμα είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά (από 8 έως 35) και μπορεί να γυαλιστεί και να κολληθεί στο δόντι που καταστράφηκε και τροχίστηκε κατάλληλα.

Η πρακτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2010, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα, και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκατόν πενήντα αποκαταστάσεις δοντιών με αυτόν τον τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤεχνητή νοημοσύνη αποκρυπτογράφησε κείμενο από ρωμαϊκό πάπυρο που κάηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου12.09.2018

«Η ίδια δουλειά γίνεται παραδοσιακά με αποτυπώσεις των δοντιών σε σιλικόνη. Οι οδοντίατροι στέλνουν το αποτύπωμα αυτό στους τεχνίτες και μετά από τέσσερις – πέντε πρόβες και ραντεβού, συνολικής διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, τουλάχιστον, γίνεται η τοποθέτηση της πορσελάνης στο στόμα του ασθενή. Ωστόσο οι τεχνίτες φαίνεται ότι φτιάχνουν τα ίδια ακριβώς δόντια για όλους τους ανθρώπους και κάποιος ειδικός μπορεί από το αποτέλεσμα να αντιληφθεί ποιος τεχνίτης το κατασκεύασε. Αντιθέτως, τα ρομπότ που χρησιμοποιούμε, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, δίνουν το εφόδιο στον οδοντίατρο να μην κάνει λάθος, αποτυπώνουν όλα τα δόντια του ασθενή και προτείνουν το πλέον κατάλληλο σχήμα και την κατάλληλη σύγκλιση των γνάθων του στόματος ώστε το αποτέλεσμα να είναι και όμορφο και φυσικό και πολύ λειτουργικό» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Μουρούζης.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr. 

Περισσότερα από Περίεργα