Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα λημέρια του Netflix έχει προκλέσει ιδιαίτερη αίσθηση η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του David Nicholls. Το One Day “σκαρφάλωσε” σχεδόν αμέσως στην κορυφή του Top 10 και παραμένει σταθερά στο νούμερα 1, ενώ έχει προκαλέσει συναισθηματικό παροξυσμό και μια θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο.
Πολλοί κάνουν λόγω για μια καλύτερη «Μια μέρα», που ξεπερνάει την κινηματογραφική της εκδοχή. Άλλοι -οι φανς της ταινίας κυρίως- είναι λιγάκι πιο διστακτικοί. Όσοι πάλι δεν έχετε καμία ιδέα από το ευρύτερο -αθεράπευτα ρομαντικό σύμπαν του David Nicholls. Η σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών format που διηγούνται την ιστορία δεν είναι απαραίτητη, αλλά -μεταξύ μας- είναι αναπόφευκτη, έχει ενδιαφέρον και θα την συζητήσουμε. Έτσι, δημοκρατικά. Βάλτε τα φλυτζάνια, βάζω το τσαγάκι και φύγαμε για ρομαντικές και λουλουδένιες αναλύσεις.
Το love το storyΗ Emma και ο Dexter. Ο Dex και η Em, όπως αποκαλούνται μεταξύ τους. Οι δρόμοι τους ενώνονται κάπου στα 22 τους χρόνια, στο πάρτι αποφοίτησής τους από το πανεπιστήμιο. Grad Ball, καλοκαίρι του ’88, ο ρομαντισμός και το φλερτ στο απόγειό του, καταλήγουν να περνούν την βραδιά μαζί, συζητώντας περί υπαρξιακών, στόχων ζωής και τα συναφή, ενώ γυροφέρνουν το μοιραίο που δεν γίνεται ποτέ εν τέλη. Την επόμενη μέρα αποφασίζουν πως θα παραμείνουν φίλοι -αυστηρά- και θα βρίσκονται κάθε χρόνο, την ίδια μέρα. 15 Ιουλίου. Έτσι, σε πέρας 20 χρόνων – κεφαλαίων, βλέπουμε πως εξελίσσονται οι ζωές τους, ξεχωριστά, αλλά και πως διαμορφώνεται η μεταξύ τους φιλία. Ο Ντέξτερ θέλει να γίνει πλούσιος και διάσημος. Η Έμμα, με κάποιον τρόπο να αλλάξει τον κόσμο. Τα καταφέρνουν, ο καθένας με τον τρόπο του. Αλλά για πόσο;
Με μια πρώτη ματιά και ερμηνεία, πρόκειται για μια ανάλαφρη -μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο- και χαριτωμένη σειρά, μια καλοκουρδισμένη και πάνω από όλα ρεαλιστική ιστορία αγάπης. Ποια είναι τα σημεία που μας κέρδισαν; Υπήρχαν, σημεία που μας ξενέρωσαν; Είναι το One Day, εν τέλει, must watch; (Ακολουθούν spoiler)!!
Συνήθως, για τους φίλους των βιβλίων και του original στόρι, οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται στο πρωτότυπο υλικό, αποτελούν απογοητευτικά σημεία, ενώ σπάνια συναντούν τις προσδοκίες των φανατικών. Ωστόσο εδώ, αυτές οι αλλαγές αγκαλιάζουν καλύτερα την ιστορία και αναδεικνύουν πολύ πιο ομοιόμορφα τους χαρακτήρες.
Αρχικά ο χαρακτήρας της Tilly, της φίλης της πρωταγωνίστριας από το πανεπιστήμιο, αναβαθμίζεται εμφανώς. Στο βιβλίο, οι δυο χαρακτήρες δεν είναι καν τόσο κοντά όσο παρουσιάζονται στην σειρά, ενώ στο αποκορύφωμα η Tilly κοιμάται με τον Dexter, γνωρίζοντας το ιστορικό του με την «φίλη» της. Στη σειρά του Netflix ευτυχώς, αυτό το αχρείαστο και τετριμμένο δράμα -αν και μεσ’ τη ζωή είναι αυτά- αποφεύγεται και η Tilly αποκτά μια εντελώς διαφορετική και πιο ουσιαστική υπόσταση. Είναι η καλύτερη φίλη της Emma, η οποία κρατάει επαφή μαζί της μετά τα φοιτητικά τους χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο και η σειρά αποκτά έναν παραπάνω ενδιαφέρον χαρακτήρα, καθώς επίσης προσδίδει και άλλη μια διάσταση στην κεντρική της πρωταγωνίστρια, εκτός από τις επαγγελματικές της προσπάθειες και τους ρομαντικούς θαμώνες της ζωής της. Η Tilly προσφέρει μια φρέσκια νότα και μια φωτεινή πλευρά στην ιστορία των δύο ηρώων από την αρχή έως και το τέλος.
Ίσως η πιο βαρυσήμαντη αλλαγή από το βιβλίο έρχεται στο τέλος και περιστρέφεται γύρω από τον Dex. Μετά τον αιφνίδιο χαμό της Emma, ο Dexter φαίνεται να ενδίδει στους παρελθοντικούς του δαίμονες, το αλκοόλ και τις τάσεις αυτοκαταστροφής. Ωστόσο, όταν βρίσκει την δύναμη να προχωρήσει, το τέλος της σειράς τον βρίσκει να επιστρέφει στα μέρη που έχει αναμνήσεις με την Emma, περνώντας άπλετο χρόνο με την κόρη του. Όπως φαίνεται, η σανίδα σωτηρίας του, που πάντοτε ήταν η Emma, έχει διοχετευθεί σε κάποια εσωτερική του δύναμη, και αυτό ίσως να είναι το πιο σοβαρό character development της σειράς. Η τροποποίηση, έγκειται στο γεγονός ότι ο David Nicholls έληξε την ιστορία του One Day με τον Dex να βρίσκει και πάλι την αγάπη στο πρόσωπο της Maddy. Στη σειρά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έτσι, ο χαρακτήρας του εξελίσσεται και βρίσκει την λύτρωση, χωρίς να αναζητά επιβεβαίωση από έναν επόμενο έρωτα, αλλά από κάποια ενδότερη δύναμη.
(+) Η Ambika Mod αντικατοπτρίζει επακριβώς τον χαρακτήρα της EmmaΧωρίς να ακυρώνουμε την ερμηνεία της – κατά τα άλλα αγαπημένης – Anne Hathaway στην ταινία του 2011, η Ambika Mod είναι η πιο ακριβής προσωποποίηση της Emma. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς πως πρόκειται για τον πρώτο επίσημο ρόλο της, γιατί πραγματικά αποτελεί την υποκριτική αποκάλυψη της σειράς. Αντικατοπτρίζει τα μπλεγμένα συναισθήματά που την κατακλύζουν, την βαθιά αγάπη που τρέφει για τον Dex, που παλεύει με τον έντονο δισταγμό για την ασταθή και ελαφρώς προβληματική προσωπικότητά του, ο οποίος τελικά για πολλά χρόνια την υπερνικά.
(+) Όχι πια άλλα ουτοπικά “και ζήσαν αυτοί καλά…”Αν είσαι πολύ δύσκολος κριτής, αν έχει φύγει από την φάση των τέλειων και αψεγάδιαστων ιστοριών αγάπης, το One Day θα σε ανταμείψει. Κι αυτό γιατί παρουσιάζει ρεαλιστικά την ιστορία του Dex και της Em. Η ένωση δεν είναι εύκολη, περνάει από σαράντα κύματα, ενώ όταν έρχεται δεν αποτελεί το χαρούμενο φινάλε. Μας ανοίγει μια πορτούλα, που μας οδηγεί παρά πέρα από το κλασικό happy end. Και παρόλο που μπορεί να πονάει, παραμένει αληθινό. Κι αυτό είναι ίσως το στοιχείο που σε κερδίζει στην σειρά. Η ωμότητα και ο ρεαλισμός.
Όταν το κόνσεπτ είναι slow burn, κυλάει δηλαδή βασανιστικά αργά, ενώ στο μεσοδιάστημα αναρωτιέσαι «θα καταλήξουν μαζί άραγε τελικά ή όχι;», τα πράγματα ή θα πάνε πολύ καλά ή καθόλου. Ή το αγαπάς ή το μισείς. Από την μια καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή μας και να εντείνει το ενδιαφέρον μας, ενώ παράλληλα σε ωθεί προς το binge-watching αν είσαι ανυπόμονος. Από την άλλη, κάπου στην μέση, αρχίζει να κουράζει λιγάκι κι αυτό ίσως οφείλεται τελικά όχι στον αργό ρυθμό, αλλά στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Ο Dex περνάει από την μια αποτυχημένη απόφαση στην άλλη, χωρίς να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλει τελικά να κάνει στη ζωή του, ενώ ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερες ευθύνες του χτυπούν επίμονα την πόρτα. Επιρρεπής στις καταχρήσεις και τα αυτοκαταστροφικά μονοπάτια, τον βλέπουμε να περνάει από διαφορετικές σχέσεις, αποτυγχάνοντας παταγωδώς σε όλους τους τομείς της ζωής του, ενώ κοινός παρανομαστής και προσωπική του σανίδα σωτηρίας είναι πάντα η Emma. Η Emma, η οποία καταφέρνει σιγά σιγά να χτίσει μια αξιοθαύμαστη προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, την οποία διαταράσσει κάθε χρόνο ο καλύτερός της φίλος. Μετά από αρκετά επεισόδια, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν τελικά πρόκειται για μια ανεκπλήρωτη ιστορία αγάπης ή για την κάθοδο και επάνοδο της ζωής του Dexter. Το πιο βασανιστικό όμως δεν είναι ο ρυθμός των γεγονότων γενικότερα, αλλά το πόσο αργά περνούν οι διάλογοι κάπου κάπου (θα την πω την αμαρτία μου, το έβαλα σε ταχύτητα x1,5).
Must Watch or Not?Must Watch, με ένα μικρό, ανεπαίσθητο ερωτηματικό δίπλα στο must. Αν είσαι λάτρης του ρομαντικού στοιχείου, φαν του βιβλίου ή απλά ψάχνεις μια καλή σειρά να σκοτώσεις τον χρόνο σου, τότε το One Day αξίζει σίγουρα μια ευκαιρία!