Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διάθεση… τζαζ
Συμφωνική μουσική του 20ού αιώνα, με έργα Σαίνμπεργκ, Άιβς και Γκέρσουιν, τη διάσημη «Γαλάζια Ραψωδία», αλλά κι ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Εντουάρ Λαλό, παρουσιάζει η ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη.
Σε δρόμους τζαζ –αλλ’ όχι μόνο– θα οδηγήσει τους ακροατές της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία της Παρασκευής 1 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς στο επίκεντρό της θα βρεθεί η διάσημη «Rhapsody in Blue» του Τζορτζ Γκέρσουιν, η καθ’ ημάς «Γαλάζια Ραψωδία», την οποία θα ερμηνεύσει ο διακεκριμένος πιανίστας Χάρης Δημαράς. Το εμβληματικό έργο του Γκέρσουιν δίνει τον τόνο στο πρόγραμμα της συναυλίας, η οποία έχει τον τίτλο «Μερικοί το προτιμούν μπλε», που συμπληρώνεται από την εξπρεσιονιστική «Νύχτα εξαΰλωσης» του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και «Ένα αναπάντητο ερώτημα» του πρωτοπόρου Τσαρλς Άιβς.
Ακόμη, στο ίδιο πρόγραμμα, η ΚΟΑ, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Εντουάρ Λαλό, ερμηνεύει τη διάσημη «Ισπανική συμφωνία» του, με σολίστ τη Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, μια από τις πιο ταλαντούχες βιολονίστριες της γενιάς της. Την ορχήστρα, σε αυτές τις διαδρομές της στη σύγχρονη μουσική θα διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Κορνήλιος Μιχαηλίδης.
Η «Rhapsody in Blue» του Αμερικανού συνθέτη και πιανίστα George Gershwin είναι ένα από τα «ελάχιστα έργα στην ιστορία της μουσικής που μπορούν πραγματικά να καυχηθούν ότι κάποιο επιμέρους τους μελωδικό στοιχείο απολαμβάνει άμεση ακουστική αναγνωρισιμότητα, τόσο από τους κοινούς ακροατές όσο και από τους ειδικούς», σημειώνει ο πιανίστας Χάρης Δημαράς. Κι όμως, αυτό το εμβληματικό για τη μουσική του 20ού αιώνα έργο ήταν προϊόν ενός… πειράματος και τα βασικά θέματα και τη δομή του ο δημιουργός του τα εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο!
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής τζαζ μπάντας Πωλ Γουάιτμαν, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε επιχειρήσει μια ιδιότυπη πρόσμιξη της τζαζ με τη συμφωνική μουσική, προσπαθούσε, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, να αποδώσει κύρος και αίγλη την τζαζ στις ΗΠΑ. Η δουλειά του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Γκέρσουιν τράβηξε την προσοχή του και τον κάλεσε να συμμετάσχει σε μια συναυλία με τίτλο «Ένα πείραμα στη μοντέρνα μουσική», όπου θα παίζονταν αποκλειστικά αμερικανικά έργα επηρεασμένα από την τζαζ. Ο Γκέρσουιν αποέχτηκε την πρόταση και προσανατολίστηκε στη σύνθεση ενός έργου σε μορφή ραψωδίας για πιάνο και ορχήστρα, που ονομάστηκε «Rhapsody in Blue». Η πρεμιέρα της, στις 12 Φεβρουαρίου 1924, στο Aeolian Hall της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε τον πρώτο μεγάλο θρίαμβο του Γκέρσουιν.
Άρνολντ Σαίνμπεργκ (1874-1951), Νύχτα εξαΰλωσης, έργο 4
Τσαρλς Άιβς (1874-1954), Ένα αναπάντητο ερώτημα
Τζορτζ Γκέρσουιν (1898-1937), Γαλάζια Ραψωδία, για πιάνο και ορχήστρα
Εντουάρ Λαλό (1823-1892), Ισπανική Συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 21
Σολιστ: Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, βιολί. Χάρης Δημαράς, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας (19:30) θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τους κατόχους εισιτηρίων.